Arhiva vesti - Sve vesti

KALENDAR TSS FEBRUAR, MART I APRIL 2024.

Datum objave: 14.02.2024. // Kategorija: Domaća scena

KALENDAR TSS FEBRUAR, MART I APRIL 2024. GODINE


Srbija protiv Grčke u plej-ofu Dejvis kupa

Datum objave: 08.02.2024. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Balkanski derbi u septembraskom plej-ofu! Srbija dočekuje Grčku u plej-ofu za Svetsku grupu Dejvis kupa! U terminu od 13. do 15. septembra najbolji srpski teniseri će pred svojom publikom da dočekaju Stefanosa Cicipasa i njegove saigrače.
 
- Dobili smo neugodnog protivnika, jer imaju sjajnog igrača Stefanosa Cicipasa. Svi znaju za njega. Dobra okolnost je što pored njega nemaju vrhunske tenisere. Njegov mlađi brat je u Top 100 u dublu i braća Cicipas umeju da odigraju dobro u tom segmentu. Što se nas tiče, moramo da pokažemo kvalitet na terenu, da damo sve od sebe. Igramo ponovo kod kuće. Naše je da se što bolje pripremimo do septembra i da zaboravimo dva bolna poraza, u Kraljevu od Slovačke i od Italije u Malagi i da krenemo na bolje - poručio je selektor Viktor Troicki posle žreba za plej-of Dejvis kupa.
 
Parovi plej-ofa Svetskae grupe 1 su Srbija - Grčka, Hrvatska - Litvanija, Švedska - Indija, Kazahstan - Danska, Poljska - Koreja, Švajcarska - Peru, Egipat - Mađarska, Norveška - Portugalija, Austrija - Turska, Kineski Tajpeh - Bosna i Hercegovina, Izrael - Ukrajina i Japan - Kolumbija.

Bitno obaveštenje za klubove: Promena zakona

Datum objave: 08.02.2024. // Kategorija: Domaća scena
Počinju da se primenjuju izmene Zakona o javnim nabavkama, a one se odnose na obavezu objavljivanja određenih dokumenata na Portalu javnih nabavki (https://jnportal.ujn.gov.rs/) od strane Tensikog saveza kao korisnika budžetskih sredstava
 
Kako bismo izvršili tu obavezu, a ujedno bili u mogućnosti da isplatimo fakture koje izdajete Teniskom savezu (po bilo kom osnovu: turniri, nagrade, putni troškovi itd) potrebno je da se registrujete na pomenuti Portal javnih nabavki 
 
Uputstvo za registraciju se nalazi na sledećem linku:
https://gizsr.visualstudio.com/Uputstva/_wiki/wikis/Uputstva/3871/Registracija-privrednih-subjekata-korak-po-korak

Novi saziv UO TS Šumadije i Zapadne Srbije

Datum objave: 07.02.2024. // Kategorija: Domaća scena
Kraljevo je bilo domaćin Izborne Skupštine Teniskog saveza Šumadije i Zapadne Srbije. Na sednici je izabrano novo rukovodstvo.
 
Predsednik UO TSŠIZS je Ivan Milićević, a potpredsednica Zorica Petrov Cvetković. Članovi Upravnog odbora su Miloš Dedić, Stevan Karović, Bojan Debeljak, Jovana Vasiljević, Veljko Vukadinović, Goran Filipović i Danijela Lazarević.
 
Nadzorni odbor čine predsednik Boris Premović i članovi Radovan Perić i Ivan Obradović.

Obavezna obuka za koordinatore zbog organizacije turnira

Datum objave: 06.02.2024. // Kategorija: Domaća scena
Teniski savez Srbije obaveštava sve teniske klubove da će, po novom Pravilniku o organizaciji takmičenja, svaki klub koji bude aplicirao za organizaciju turnira na crvenom i narandžastom nivou, biti u obavezi da ima koordinatora koji je prošao obuku za tu ulogu.
 
TSS će u narednom periodu organizovati dve besplatne, jednodnevne obuke za koordinatore. Prva je na programu u Beogradu, 27. januara 2024. godine, u TK Loptica, na Adi Ciganliji u 13 časova. 
Druga obuka koordinatora biće održana u Novom Sadu, 10. februara 2024. godine, u 12 časova na TK "Elit tenis lajn".
 
Molimo sve klubove da prijave pošalju na mejl adresu rade.poleksic@teniskisavez.com
 
Prijava bi trebalo da sadrži sledeće podatke:
1) Ime i prezime osobe koja će doći na obuku
2) Teniski klub ispred kojeg kandidat dolazi
3) U kom gradu kandidat želi da prisustvuje obuci. 
 
Obuka za koordinatore je besplatna.

Srbija bez plasmana na Zimska evropska prvenstva

Datum objave: 04.02.2024. // Kategorija: Selekcije (juniori)
Zimska Evropska prvenstva Evrope biće održana bez nacionalnih selekcija Srbije. Već na startu kvalifikacija eliminisane su obe selekcije do 12 godina. Muška u sastavu Đura Kotur, Lazar Nešović i Nikola Jotić je poražena od Mađarske 3:0. Ženska, u sastavu Anđela Šćopulović, Milica Ćapin i Natalija Antić pala je pred Portugalijom 3:0.
 
Četiri preostale reprezentacije poklekle su u polufinalima kvalifikacionih grupa, nisu izborile plasman na Zimska evropska prvenstva, ali su igrali utešne mečeve za 3. mesto. Dečaci do 14 godina su pobedili 3:0 Luksemburg, a izgubili od Francuske istim rezultatom. U borbi za 3. mesto igrali su u sastavu Luka Kostić, Pavle Stojiljković i Andrija Sadžaković protiv Portugalije i pobedili 2:1.
 
Devojčice do 14 godina u sastavu Ena Ilić, Marija Đukić i Andrea Lola Popović, prvo su savladale Kipar 3:0, a zatim su poražene od Turske u polufinalu 2:1. Za 3. mesto su pobedile Sloveniju 3:0.
 
Dečaci do 16 godina su se za treće mesto borili sa Šveđanima i izgubili 0:2. U sastavu Luka Ćeramilac, Maksim Despotović i Uroš Živković slavili su maksimalnih 3:0 protiv Gruzije, a zatim su identičnim rezultatom poklekli pred Španijom.
 
Devojčice do 16 godina u sastavu Maša Janković, Luna Vujović i Teodora Vlajić, su slavile na startu protiv Slovenki 2:1, poražene su od Poljakinja u polufinalu 3:0, i za 3. mesto su izgubile od Mađarske 2:1.

Srbija kroz plej-of traži opstanak u Svetskoj grupi Dejvis kupa

Datum objave: 03.02.2024. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Dejvis kup reprezentacija Srbije poražena je od Slovačke u kvalifikacionom meču Dejvis kupa u Kraljevu 4:0. Posle prvog meča dana, duela dublova Nikola Ćaćić/Miomir Kecmanović - Lukaš Klajn/Igor Zelenaj 6:7 (4:7), 3:6, sve je bilo rešeno, a reprezentativci Slovačke su slavili plasman u grupnu fazu finala Dejvis kupa.  Predaja Lasla Đerea Lukašu Pokornjem pri rezultatu 4:3 je bila samo produžetak lošeg vikenda.
 
 
Reprezentaciji Srbije ostaje da se bori za opstanak u Svetskoj grupi u plej-ofu u septembru.
- Ovo je debakl. Izgubiti kd kuće 4:0 od Slovačke, pa iako su se ređali pehovi, kako sa povredama i bolestima, tako i u mečevima, može samo tako da se oceni. Pred nama je plej-of, i moramo da sednemo i pričamo i vidimo šta će da se dešava do septembra. Igrala je reprezentacija dobro i bez Novaka u nekim mečevima, ali to sada nije bio slučaj - poručio je selektor Viktor Troicki.
 

Sjajan start na kvalifikacijama za Zimska evropska prvenstva

Datum objave: 02.02.2024. // Kategorija: Selekcije (juniori)
Sve četiri selekcije Srbije upisale us pobede na startu kvalifikacija za Zimska evropska prvenstva i sutra očekuju direktne duele za overavanje viza i devojčice u konkurencijama do 14 i 16 giodina, kao i njihovi vršnjaci.
 
Dečaci do 14
Srbija - Luksemburg 3:0 (Luka Kostić - Nik Virc 6:1, 6:0, Pavle Stojiljković - Nikolas Šilc Solvi 6:2, 6:1, Sadžaković/Stojiljković - Nosbuš/Šilc Solvi 6:0, 6:2). Sutra protiv Francuske u polufinalu kvalifikacija.
 
Devojčice do 14 godina
Sbija - Kipar 3:0 (Marija Đukić - Maria Titopulos 6:1, 6:2, Ena Ilić - Andrea Papakirjaku 6:4, 7:5, Ilić/Popović - Krisafi/Titopulos 6:2, 6:4). Sutra protiv Turske u polufinalu kvalifikacija.
 
Dečaci do 16 godina
Srbija - Gruzia 3:0 (Despotović - Čelidze 6:2, 6:1, Ćeramilac - Gvardževašvili 6:2, 6:4, Despotović/Živković bariašvili/Čelidze 4:2, 4:2). Sutra u polufinalu kvalifikacija protiv Španije.
 
Devojčice do 16 godina
Srbija - Slovenija 2:1 (Maša Janković - Kaja Kadak Ocvirk 7:5, 6:2, Luna Vujović - Alja Senica 6:7(3), 7:5, 6:7(4), Janković/Vujović - Ocvirk/Senica 6:3, 6:3). Sutra u polufinalu kvalifikacija protiv Poljske.

Troicki: Nikada se nisam predavao

Datum objave: 02.02.2024. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Dejvis kup reprezentacija Slovačke povela je u Kraljevu protiv Srbije 2:0. Prvo je Miomir Kecmanović izgubio od Lukaša Klajna 7:6(7:2), 6:2, da bi Dušan Lajović pao protiv Aleksa molčana posle preokreta u drugom singlu - 6:4, 2:6, 0:6.
 
Oba meča, iako nisu trajala isto, počela su na identičan nalin. Srpski teniseri dolazili su prvi do brejka, Lajović je to uspeo da materijalizuje osvajanjem prvog seta, dok je Kecmanović pao u taj-breku.
 
Nastavak oba meča protekao je u znaku slovačkih tenisera Klajna i Molčana, pa tako Srbija ide sa nejnepopularnijih 0:2 na pauzu posle prvog dana.
 
 
- Nikada se nisam predavao, pa to neću da uradim ni sada. Pokušaću da prenesem mojim igračima da pokažu sutra tu borbenost, da pokažu da imaju ono, i da probaju da preokrenu. Razočaran sam što je pred našom publikom 2:0 za protivnika. Ali, nemamo mogućnost za kombinovanje i verujem da i Kecmanović i Lajović mogu bolje od ovog što su pokazali danas - kritičan je bio Viktor Troicki, selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije.
 
Miomir Kecmanović nije štedeo sebe.
- Nadam se da ću sutra da budem u prilici da se revanširam kraljevačkoj publici, jer danas nisam bio na nivou koji zaslužuju. Jednostavno, u ključnim trenucima rival je pogađao sve, to nisam očekivao i doživeo sam poraz. Moramo da se izdignemo, jer se igra do trećeg poena - poručio je Miomir Kecmanović.
 
 
Ni Dušan Lajović nije tražio alibi.
- Počelo je dobro, a posle prvog seta sam jednostavno bio u podređenom položaju i nisam uspeo da se izdignem. Verujem da je sutra novi dan i da možemo sve da peokrenemo, iako je 2:0 za protivnika - rekao je Dušan Lajović.
 

 


Iz Žiče se vidi finale

Datum objave: 01.02.2024. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Dejvis kup reprezentacije Srbije i Slovačke počele su dan sa upoznavanjem srpske kulture. Domaćini su odveli goste iz Slovačke u manastir Žiču, gde su svi imali priliku da se upoznaju sa više od 800 godina starom tradicijom manastira.
 
 
Po povratku u halu obavljen je žreb za kvalifikacioni duel Dejvis kupa Srbija - Slovačka, koji je na programu 2. i 3. februara u Kraljevu. Prvi na teren sutra u 15 časova izlaze Miomir Kecmanović i Lukaš Klajn, a za njima Dušan Lajović i Aleks Molčan. Subotnji program u dublu otvaraju Nikola Ćaćić i Miomir Kecmanović protiv Jozefa Kovalika i Igora Zelenaja, a posle njih na teren izlaze jedinice oba tima, Miomir Kecmanović i Aleks Molčan, a za njima Dušan Lajović i Lukaš Klajn.
 
 
Selektor Viktor Troicki je prokomentarisao žreb:
- Kecmanović je odigrao odlično u Australiji, oseća se dobro, igra dobro, ima samopouzdanja, tako da smo odlučili da on počne meč protiv Slovačke, a nakon njega Duci. Momci su trenirali sjajno cele sedmice, imamo i drugi dan u subotu, tako da imamo i neke taktičke promene i želimo da svi budu spremni za svaki meč. Dobra stvar je što imamo dosta dobrih igrača i više opcija.
 
 
O dublu kaže:
- Što se tiče sastava dublova, sve će zavisiti od rezultata posle prvog dana. Videćemo i kojim ćemo rezultatom završiti dan, ali i šta će biti najbolja opcija za subotu. Najvažnije je da dođemo do tri boda koja su nam potrebna da pobedimo. Videćemo ko će biti najspremniji.
 
 
Pozvao je i publiku:
- Pozivam još jednom publiku da dođe u što većem broju da nas podrži u Kraljevu u petak od 15 sati. Imali smo uspeha u ovoj hali prethodnih godina, ali jedan od faktora koji nam je uvek pomagao su pune tribine. Sećam se i ja kada sam igrao da je bilo krcato tako da bih voleo da i ovoga puta bude tako. Značilo bi svima nama, pogotovo momcima koji su na terenu, pa eto, pozivam ljubitelje sporta i tenisa da dođu u što većem broj. 
 
 
Miomir Kecmanović nije krio optimizam:
- Kao što je selektor rekao dobro sam trenirao i dobro sam igrao nekoliko meseci, pa mi je drago što sam ponovo dobio priliku da igram za svoju zemlju. Trudiću se da dam sve od sebe i da donesem poen Srbiji. Klajna znam iz viđenja, nisam igrao protiv njega, ali znam da voli da igra na bržoj podlozi, na betonu, nadam se da će ovo da mu predstavlja problem i da ću uspeti da ga pobedim.
 
 
Dušan Lajović veruje u tim:
- Molčan je celom našem timu dosta poznatiji, ja sam igrao protiv njega, doduše samo jednom u Hamburgu pre više od dve godine, 2021. Tada se on probijao, bio je u sto najboljih, možda čak i 50. Dobio sam u tri seta, ali mislim da je u poslednjih godinu i po dana u slabijoj formi. Nisam imao prilike skoro da ga gledam jer nismo igrali na istim turnirima, ali verujem da ćemo sutra uspeti da pobedimo u oba meča. Favoriti smo na papiru, ali to ništa ne znači. Trenirali smo dobro ove nedelje, pripremali smo se, odradili smo sve šta treba i na nama je da damo svoj maksimu.