Arhiva vesti - Sve vesti


PRVI DAN PRIPREMA DAVIS CUP SELEKCIJE SRBIJE U HALMSTADU

Datum objave: 04.07.2011. // Kategorija: Vesti

PRVI_DAN_FOTO

MEČ DAVIS KUPA ČETVRTFINALA SVETSKE GRUPE ZA 2011. GODINU: ŠVEDSKA – SRBIJA (HALMSTAD ARENA, HALMSTAD 08 – 10. JUL 2011)

Čeka se Nole


Davis kup reprezentacija Srbije nekompletna je stigla u Halmstad gde od 8.- 10. jula 2011. kao gost igra četvrtfinalni meč Davis kupa protiv reprezentacije Švedske. Deo našeg tima stigao je u ovaj gradić i svi su pod jakim utiskom podviga koji je Novak Đoković napravio u Vimbldonu, prvo probojem na mesto broj jedan na ATP listi (petak) i samo dva dana kasnije u kolosalnom meču protiv Rafe Nadala Špancu objasnio, ali i pokazao ko je trenutni vladar teniske planete.

U Halmštad su stigli Janko Tipsarević, Ilija Bozoljac, Viktor Troicki predvođeni selektorom Bogdanom Obradovićem. U stručnom štabu je trener Boris Bošnjaković i Jovan Lilić. U toku večernjih sati pridružiće im se Nenad Zimomjić.
Svi s nestrpljenjem čekaju Noletov dolazak. Vimbldonski pobednik ima jednu slatku obavezu da svoj podvig podeli sa svojim fanovima ispred platoa Narodne skupštine u ponedeljak u 20 časova.

Inače, našu selekciju je sačekala mala neprijatnost jer su se jednom delu naše ekspedicije zagubile stvari, pa će prvi trening odraditi samo Janko i Viktor.

- Zadovoljan sam što će ekipa nastupiti u najjačem sastavu – rekao je selektor Obradović.- Svi smo oduševljeni Novakovom pobedom i to će biti dodatni stimulans ekipi. Prihvatamo ulogu favorita u ovom meču i očekujemo trijumf koji će nas približiti odbrani titule. Prijem od strane naših zemljaka koji žive ovde u Halmstadu je izvanredan i na tome smo im posebno zahvalni.
Ekipa će sutra (utorak) biti kompletna.


Mečevi:
Petak 08. Jul – 1500 hrs local (1300 hrs GMT)
Subota 09. Jul – 1500 hrs local (1300 hrs GMT)
Nedelja 10. Jul - 1300 hrs local (1100 hrs GMT)

Podloga: Hard (Latex-ite), Indoor
Vrsta loptica: HEAD ATP


 


Lep gest organizatora takmičenja u Vimbldonu

Datum objave: 03.07.2011. // Kategorija: Vesti

kraljevska_loza

Boba navijao iz kraljevske lože


Veliko finale singla u muškoj konkurenciji između Nadala i Đokovića sa punom pažnjom pratio je i predsednik TSS Slobodan Živojinović, koji je sa suprugom Brenom imao tu privilegiju da ceo događaj posmatra iz kraljevske lože. Ipak, ni tradicionalno stroga pravila kada je u pitanju kraljevska loža,  nisu mogla da utiču na temperament našeg bivšeg teniskog asa,  koji je jasno pokazivao da iznad svega želi pobedu srpskog tenisera.

- Znam da treba biti dostojanstven, posebno na mestu gde si okružen kraljevskom porodicom, ali finale je finale, Srbija je prvi put na muškom pojedinačnom turniru sa igračem koji je i u finalu i koji je broj 1, zaista je fantastičan osećaj i ja sam ponosan što sam Srbin - rekao je
Živojinović.


Srpkinje osvojile srebro

Datum objave: 03.07.2011. // Kategorija: Vesti

 selekcija_14_devojcice

EUROPEAN SUMMER CUPS - ZAVRŠNI TURNIR
DO 14 GODINA

 

Ženska reprezentacija Srbije u konkurenciji do 14 godina osvojila je srebrnu medalju u Luanu (Italija), na Letnjem ekipnom prvenstvu Evrope u ovom uzrastu.
Srpkinje su u četvrtfinalu savladale reprezentaciju Češke 2:1, u polufinalu eliminisane su Slovenke maksimalnim rezultatom.
Za zlato naše devojčice borile su se se protiv selekcije Rusije, koje su do pobede i zlata stigle posle dubl meča.

 

 

 

FINALE: (2) SRBIJA - (1) RUSIJA 1:2


NIKOLINA JOVIC - ANASTASIYA RYCHAGOVA 3:6, 2:6
IVANA JOROVIC - ANASTASIYA KOMARDINA 7:6(6), 6:4
JOROVIC, JOVIC - KOMARDINA, RYCHAGOVA 4:6, 3:6

Tim Srbije čine: Ivana Jorović, Nikolina Jović, Tamara Tomić i Milica Panić, a savezni trener je Aleksandar Jerinkić.
Plasmanom u finale Srbija je obazbredila učešće na završnom turniru Svetskog kupa do 14 godina čiji će domaćin biti Prostejov (CZE) u avgustu 2011. godine.

Četvrtfinale:
(2) SRBIJA - ČEŠKA 2-1
NIKOLINA JOVIĆ - MARIE BOUZKOVA 6:1, 6:2
IVANA JOROVIĆ - VENDULA ZOVINCOVA 6:0, 6:2
JOROVIĆ, JOVIĆ - BOUZKOVA, HEINOVA 5-7 predaja našeg para

Polufinale:
(2) SRBIJA - SLOVENIJA 3:0
NIKOLINA JOVIĆ - MANCA PISLAK 6:2, 6:2
IVANA JOROVIĆ - NINA POTOCNIK 6:3, 6:1
JOROVIĆ, JOVIĆ - POTOCNIK, MRAZ 6:3, 6:3


Čestitka Novaku Đokoviću

Datum objave: 01.07.2011. // Kategorija: Vesti

 

 

Teniski savez Srbije, predsednik UO TSS Toplica Spasojević i predsednik Teniskog saveza Srbije Slobodan Živojinović uputili su čestitke Novaku Đokoviću na izvanrednom uspehu, plasmanu na prvo mesto na ATP listi na kojoj će se “ Nole nacionale” naći od ponedeljka 04.07.2011. godine. Novak Đoković je prvi Srbin koji je stigao do teniskog Mont Everesta. Naravno, čestitka se odnosi i na izboreno finale na Vimbldonu, što je samo uveličalo ovaj događaj koji se u Srbiji s nestrpljenjem očekivao.

Trebalo je biti kvalitetan, moćan, brz, jak, pun samopouzdanja, sa verom u sebe i svoje sposobnosti pa nastaviti fantastični niz pobeda započet na finalu Dejvis kupa u Beogradu protiv Francuske početkom decembra 2010. i nepobeđen ostati skoro pola ove 2011. godine.

Pritisak je rastao iz nedelje u nedelju, svet je bio zatečen, a Nole je obarao rekord za rekordom. Svojom igrom, ali i ponašanjem, komunikacijom, urođenim šarmom postao je istinski ambasador Srbije, pronoseći onaj duh i karakter koji krasi našu omladinu. Postao je uzor hiljadama mališana u našoj zemlji, ali i u svetu, te nemerljivo doprineo novom imidžu Srbije. 

-Sve čestitke za požrtvovanu igru i zalaganje. Novak Đoković je zaslužio da bude No 1. Igrao je u prvoj polovini sezone fantastično, pokazao i ranije da je trenutno najbolji teniser današnjice. Sazreo je i kao teniser i kao ličnost. Za srpski tenis učinio je nešto nemerljivo. Ušao je u tenisku istoriju i tenisku legendu.

Predsednik Teniskog saveza Srbije
Slobodan Živojinović

Predsednik Upravnog odbora TSS
Toplica Spasojević


 


NOVAK ĐOKOVIĆ NOVI KRALJ SVETSKOG TENISA

Datum objave: 01.07.2011. // Kategorija: Vesti

DJOKOVIC_NOVAK_49

Novak Đoković je novi teniski kralj. Od danas nezvanično, u ponedeljak i zvanično, naći će se na prvom mestu ATP liste najboljih tenisera sveta.
On je prvi Srbin koji je u muškom singlu stigao na teniski Mont Everest. Smenio je na vrhu Rafaela Nadala.

Imao je Novak priliku da se pre tri sedmice nađe tamo gde je oduvek sanjao, ali je, teniskim žargonom rečeno,
propustio “prvu meč loptu” na Rolan Garosu. Ovoga puta, u polufinalu najprestižnijeg teniskog turnira, onog u Vimbldonu, pruženu šansu nije potrošio. U uzbudljivom, na momente i egzibicionom meču protiv Francuza Žo Vilfreda Conge, Novak je blistao i dobio duel rezultatom 3:1. Novak Đoković je prvi put u karijeri na mestu No 1, ali je i prvi put, posle tri polufinala, najzad dospeo u finale Vimbldona,pa će u nedelju imati priliku da osvoji još jedan Gren slem turnir.

Da potsetimo, najbolje na svetu bile su i naše dve teniske dame, Jelena Janković i Ana Ivanović.
Ovim sjajnim uspehom Novaka Đokovića, uz osvojenu “salataru” nastavlja se briljantni niz uspeha tenisera iz Srbije.


Violeta Janković

Datum objave: 30.06.2011. // Kategorija: Vesti

violeta

"Ne priznajem neuspeh“

Violeta Janković živi i trenira u Valjevu. Za sada je samo teniserka koja obećava, ali njena ambicija je daleko veća. Želi da uspe. Ništa čudno, kako za godine koje ima, a ima 16, već i zbog činjenice da je takva osoba. Ne priznaje neuspeh, ne voli da gubi i u svakom trenutku joj je pred očima samo jedan cilj - da što bolje igra i da napreduje. I da zgrabi svoju šansu.
- U Valjevu mi je najveći problem što nemam adekvatne sparing partnere. To je, na žalost, van moje kontrole. I to me, svesna sam toga, usporava u onome što želim, hoću i mogu - ističe Violeta.- Radim s trenerom Božom Matićem u TK Metalac i za sada to nekako funkcioniše.
A šta bi Violeta želela kada je u pitanju dalji rad i treninzi.
- Želela bih da odem u neku neku tenisku akademiju. Tamo, bar sam čula priče, uslovi za rad, a samim tim i napredovanje, su daleko bolji. Radi se kvalitetnije, ima više terena, trenera, sparing partnera. Ne znam, videćemo, ali to je moja želja. Mislim da bih tako još unapredila svoju igru.
A Violetina igra zasniva se na kretanjui. Brza je i, što kažu, sve stiže.
- Da, s obzirom da sam niska, brza sam i razletim se po terenu. Tako nadoknadim taj relativni hendikep što sam niska. Ali, imam 16 godina i nadam se da ću dobiti još koji santimetar. Moj omiljeni, i svakako najjači udarac, je bekhend. Volim da igram taj udarac i dobro mi ide. Ma, ni forhend ne zaostaje mnogo, mada, moraću da poradim na njemu, da mi i on bude dovoljno jak. Naravno, da nisam još zadovoljna tehnikom, ima tu mesta za napredovanje, rad.
Violeta je sa 16 godina osvojila državno prvenstvo u svom uzrastu i nedostaje joj još rada.
- Treniram po dva sata pre i popodne, ali smatram da moram još. Koliko? Ne znam, ali prosto osećam potrebu da još više vremena posvetim treninzima. Školu pohadjam vanredno, jer, jednostavno, nemam vremena da redovno odlazim na časove.A izostajanje s časova se ne toleriše, bar ne u toj meri koliko je meni potrebno da bih zadovoljila taj minimum teniskog učenja i rada. Pokušala sam da uklopim školu i tenis, ali, jednostavno nije išlo. Stoga sam se odlučila da školu završavam vanredno. Malo mi nedostaje ono vreme provedeno u školi sa svojim vršnjacima, ali šta se može. Nešto se mora žrtvovati.
Violeta je, u odnosu na svoje teniske vršnjake, počela relativno kasno da igra.
- Uzela sam reket sa deset i po godina. I jeste i nije kasno. Eto, stigla sam svoje vršnjakinje. Ostaću u juniorskom tenisu još sledeće godine, a kada napunim sedamnaest polako ću početi da igram WTA turnire. Sada mi je velika želja da odem na neki gren slem. Do sada nisam bila učesnik, ali se nadam da ću sledeće godine, makar na ova dva bliže nama, u Evropi, a to su Rolan Garos i Vimbldon.
Violeta igra s Head reketima koje dobija od ove firme.
- Da, to su reketi s kojima igram. Dobijam šest godišnje, plus, bonus u zavisnosti od uspeha. Zadovoljna sam, a nadam se da će i ta vrsta pomoći biti značajnija i pratiće moje uspehe. Standardno pitanje o uzorima? Interesantno, možda, ali ja ne volim muški tenis i, pravo da vam kažem i ne gledam ga. Volim da gledam Anu Ivanović i Viktoriju Azarenku. Ne mislim da ih kopiram, i jedna i druga su mnogo više od mene, već, jednostavno, hajde da to tako kažem, navijam za njih.
Cilj Violetin je da do kraja godine uđe u Top 100.
- To mi je cilj. Stoga ću do kraja ove i naredne godine insistirati na juniorskim turnirima. Možda, to još nisam čvrsto odlučila, nastupiću i ne nekom WTA turniru u Srbiji, ali, kažem, moje ambicije su vezane za napredovanje na juniorskoj listi. Imam vremena, tek mi je šesnaest, imam želju, pa, videćemo.
Violeta ostavlja utisak da sve što kaže može da ostvari. Samouverena, taman koliko je potrebno, ambiciozna koliko joj dozvoljavaju godine, vredna i, nadasve, posvećena tenisu. Obećava.


ANA JOVANOVIĆ: Povlačenje ili povratak

Datum objave: 30.06.2011. // Kategorija: Vesti

Ana Jovanović je devojka koja je relativno dugo u tenisu, ali je, definitivno, na sebe skrenula punu pažnju u Zagrebu, 2008. godine, kada je naša reprezentacija igrala protiv Hrvatske u plej ofu grupe B Svetske grupe Fed kupa. Zbog bolesti njene imenjakinje – Ivanović, Ana Jovanović je, iznenada dobila priliku da zaigra meč protiv Jelene Kostanić, i to, prvi tog dana. Mnogi su bili skeptici jer je nasa teniserka do tada bila nekako u drugom planu. A Ana Jovanović je zaigrala kao da je godinama član Fed reprezentacije, igrala je staloženo, strpljivo, bez treme koja se mogla očekivati. I pobedila je, donela Srbiji važan poen za konačnu pobedu, jer je Jelena Janković rutinski dobila drugi meč dana protiv Nike Ožegović. Sledečeg dana, u nedelju, Ana Ivanović se oporavila toliko da je izašla na teren, lako trijumfovala protiv Nike Ožegović i naše devojke su došle do nedostižnih 3:0 i izborile vrednu pobedu.
Anina karijera je mnogo više obećavala zbog neospornog talenta koji poseduje, ali je splet nesrećnih okolnosti, u sprezi sa sopstvenom nebrigom, ili bolje reći nesavesnim pristupom tenisu i pripremama, stigla tamo gde njen potencijal nije smeo da dozvoli. Trenutno je na prekretnici. Pitanje koje ovih dana postavlja sebi je da li da digne ruke od tenisa ili da nastavi. Odluku će doneti uskoro.
Trenutno je zadovoljna jer je u Nišu osvojila fjučers od 10.000 dolara.
-Turnir u Nišu mi je posluzio kao dobar trening, jer sam, ipak, jaka za tu kategoriju. Želela sam samo da vidim gde sam trenutno, koliko mogu i koliko moje rame može da izdrži. Naravno, zadovoljna sam i igrom i rezultatom, ali naredna dva fjučersa u Prokuplju sam otkazala. Ne znam još da li ću nastaviti, a ako nastavim, prvi sledeći turnir na kome ću igrati biće onaj na Paliću, početkom septembra.
A upravo je rame to koje je dovelo do preispitivanja o nastavku karijere. Jer, devojka rođena 28. decembra 1984. godine još može da igra.
- Gledano statistički, što se tiče mojih godina, mogu još, ali samo ako sam spremna i ako zalečim povredu ramena. Svesna sam toga da sam ja najveći krivac za povredu i, najzad, za svoju karijeru. Ja sam već jednom prestala da igram, od svoje osamnaeste pa do dvadesetprve sam napravila pauzu i tu je, zapravo, ključ mojih zdravstvenih problema. Nisam se adekvatno spremila za nastavak karijere, došlo je do problema u ramenu i to se ogleda kada igram više mečeva na nekom turniru, ili kada igram seriju turnira. Prednji mišići mog ramena su jači, zadnji slabiji i eto problema, naročito pri servisu. Čim je vreme vlažno, vlažni su tereni, loptice teške, povreda se vraća. Onda sledi pauza, a kada nema kontinuiteta u igri, nema ni dobrih rezultata.
Ani predstoji naporan rad i vežbe kako bi, ako odluči da nastavi karijeru, sanirala povredu.
- Jasno je da moram mnogo da radim, ali sada ću prvo na odmor. Idem desetak dana, a moje “zlatno” pravilo je, kada odlazim na odmor, nikada ne nosim rekete. Ne znam tačno gde ću. Postoje tri opcije, jedna je Crna Gora. Radiću samo vežbe snage, fitnes, trčanje...
I Anin savet mlađim teniserkama.
- Ne zapostavljajte rad na fizičkoj spremi. Moderan tenis je 70 odsto snage, a ostatak odlazi na tenis. Zato, osnovno pravilo u tenisu je: biti kondiciono spreman maksimalno.
Ana Jovanović je platila skupo svoje neiskustvo i nebrigu. Ali, mladost – ludost, kaže nas narod. Svima se čini da će lako, da će telo izdržati. A onda “stigne račun”...


Naše devojčice odputovale u Italiju

Datum objave: 30.06.2011. // Kategorija: Vesti
Teniserke Srbije, do 14 godina, plasirale su se za finalni turnir prvenstva Evrope, koje se od 1. - 3. jula održava u Italijanskom Loanu.
Devojčice su u Temišvaru bile prve u kvalifikacionoj grupi u kojoj su još bile selekcije domaćina Rumunije, Španije, Grčke Moldavije,
Švedske, Belgije i Mađarske. Teniserke Srbije su zabeležile sve tri pobede. U Temišvaru je reprezentacija brojala četiri igračice:
Ivana Jorović (osma na rang listi), Nikolina Jović (60), Tamara Tomić (114) i Milica Panić (127), a u Loanu će nedostajati samo Milica Panić.

Na finalnom turniru uz reprezentaciju Srbije učestvovaće Hrvatska, sa Anom Konjuh koja je druga na rang listi u ovoj konkurenciji,
Češka, Letonija u čijem je sastavu Jelena Ostapenko najbolje rangirana igračica u konkurenciji do 14 godina, zatim Rumunija, Rusija,
Velika Britanija i Slovenija.

Pet najboljih timova, uz Češku kao domaćina, učestvovaće na ovogodišnjem U-14 Svetskom prvenstvu koje će se u avgustu održati u Prostejovu.

Devojčice izborile finale u Italiji

Datum objave: 28.06.2011. // Kategorija: Vesti

Reperezentacija Srbije (devojčice do 14 godina) plasirale se za finalno takmičenje prvenstva Evrope koje će se od 1. - 3. jula 2011. održati u italijanskom Loanu.
U takmičenju po grupama, selekcija Srbije, u sastavu: Ivana Jorović, Nikolina Jović, Tamara Tomić i Milica Panić, igrale su u Temišvaru protiv selekcija domaćina, Mađarske, Moldavije, Španije, Belgije, švedske i Grčke. Igralo se po kup sistemu, a dve prvoplasirane ekipe stekle su pravo nastupa u finalu.
Devojčice su u prvom kolu savladale Grcku maksimalnim rezultatom 3:0. U drugom kolu su u neizvesnom dvoboju protiv Mađarica slavile rezultatom 2:1, da bi i u fuinalu, protiv domaćina Rumunije, slavile istim rezultatom i bez poraza završile ovo takmičenje. Pobeda u poslednjem okršaju sa Rumunkama došla je posle igre parova.