Arhiva vesti - Sve vesti

Tipsarević trenirao u Impuls holu na Novom Beogradu

Datum objave: 16.11.2011. // Kategorija: Vesti

 nikola_i_janko2

Srpski Davis cup reprezentativac, od ponedeljka (14.11.2011) DEVETI teniser planete u singlu, član svetskog krema "belog sporta" JANKO TIPSAREVIĆ danas je trenirao u Impuls holu (Teniski savez Srbije) na Novom Beogradu, sa najboljim juniorom Srbije Nikolom Milojevićem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mlade srpske teniske nade, koje ove zime vredno rade i pripremaju se za sezonu 2012. u Akademiji TSS imali su priliku da upoznaju Tipsarevića, pogledaju trening top ten igrača sveta i nauče mnogo iz onog što je na terenu prikazao iskusni srpski as. Mladi srpski igrači nisu često u prilici da uživo prate trening vrhunskih svetskih igrača, a to im je sad omogućio i pružio Janko.

trening_u_savezu

Tipsareviću sledi put u London, na završni Masters za 2011. godinu u kome učestvuje osam najboljih tenisera sveta. Naš reprezentativac je prva rezerva za ovo takmičenje i postoje realne šanse da Janka vidimo na terenu u O2 Areni u Londonu.

 


Natalija uhvatila ritam

Datum objave: 15.11.2011. // Kategorija: Vesti

KOSTIC-DUVAL_14Natalija Kostić, sedamnaestogodišnja devojka iz Niša, pred kraj godine “uhvatila” je ritam i u poslednjih mesec i nešto dana osvojila čak tri turnira do 10.000 dolara,
 pa uz onaj u Prokuplju u julu došla je do četvrte titule i sasvim solidnog 530. mesta na WTA listi. Za mladu i perspektivnu Nišlijku tako je ova godina postala, čini se, prelomna.
Pokazala je i dokazala sebi da može hrabro i sa dozom samouverenosti među profesionalne teniserke. Uostalom bila je među pet najboljih juniorki na svetskoj rang listi u svojoj
kategoriji i ovim poslednjim uspesima samo je na dobrom putu i da stasava u kompletnu teniserku od koje u budućnosti možemo očekivati dobre rezultate.

"Sjajno se osećam i puna sam samopouzdanja posle ova tri osvojena turnira. Posle Prokuplja, usledila je mala pauza, bar što se tiče titula, a onda sam u oktobru osvojila Pirot,
zatim sam bila najbolja u Dubrovniku da bih ovu sezonu krunisala trijumfom u Antaliji. Sada sam kod kuće, malo sam se uželela “domaćeg ognjišta”. Malo odmora mi je potrebno
da “napunim baterije” pa da krenem sa propremama za narednu sezonu".

Nataliju sledeće godine očekuju daleko ozbiljnija iskušenja. Orijentacija će biti na turnire od 25.000 dolara, a samo će se u juniorskoj konkurenciji oprobati na gren slem turnirima.

"Možda do kraja godine odigram jednu “dvadesetpeticu”, ali to ostavljam tek kao mogućnost. Pre će biti da ću se odmarati ovih desetak dana, a onda dolazim u Beograd gde ću na
teniskoj akademiji TS Srbije trenirati i spremati se za start u novoj sezoni".

A sezonu će Natalija, možda, otvoriti u Australiji.

"Namera mi je da odem na Gren slem turnir u Melburn, naravno u juniorskoj konkurenciji, a zatim da na petom kontinentu odigram par turnira u kategoriji do 25.000 dolara.
 Ali, sve zavisi od finansija. Ako kojim slučajem ne odem u Australiju, onda ću na “dvadesetpetice” negde po Evropi"- zaključila je Kostićeva.

 


Četvrtfinale Rolan Garosa- malo li je
 
Na juniorskoj sceni, Natalija je u 2011. stigla do najboljeg ranga u karijeri – 5. mesta na svetu, trenutno je na 12. poziciji. Igrala je četvrtfinale Rolan Garosa, polufinale Bonfilja,
jednog od najprestižnijih juniorskih turnira u svetu, osvojila dva juniorska turnira, a pre tačno godinu dana odigrala je i polufinale Orange Bowla – jednog od najvećih juniorskih turnira u svetu.


Dejan Petrović: Ostaćemo teniska velesila

Datum objave: 14.11.2011. // Kategorija: Vesti


 milojevic_i_petrovic22
 
Dejan Petrović, bivši Devis kup igrač i, takođe, bivši selektor ove reprezentacije možda je najpozvaniji da govori o srpskom tenisu, trenutnim pozicijama u svetu, očiglednoj euforiji koja je zavladala ovim prostorima zahvaljujući uspesima naša četiri teniska musketara, Novaku Đokoviću, Janku Tipsareviću, Viktoru Troickom i Nenadu Zimonjiću, te prelepim gracijama Jeleni Janković, Ani Ivanović, Bojani Jovanovskoj, Aleksandri Kurnić...Pored svoje teniske akademije koju je otvorio u rodnom Kragujevcu, koja s velikim uspehom radi već treću godinu, Dejan je trenutno zaokupljen radom sa jednim od najperspektivnijih mladih igrača Srbije, Nikolom Milojevićem.

- Moramo iskoristiti ovaj trenutak euforije za još brži razvoj tenisa u Srbiji, a mislim da je ovaj trenutak baš pravi. Ali, pri tome treba znati kako ta ekspanzija tenisa mora da bude iskorišćena na pravi način. Srbija se digla do pozicije svetskog lidera u tenisu, kako u muškoj tako i ženskoj seniorskoj konkurenciji, ali i u mlađim juniorskim uzrastima. Zaista ima mnogo talentovane dece, pritisak na klubove je nezabeležen i sigurno je da Srbija, studioznim prilazom i osposobljavanjem trenerskog kadra te ozbiljnim radom sa svim selekcijama može održati visok nivo i mesto vodećih zemalja u svetu, kada je tenis u pitanju – tvrdi odgovorno Dejan Petrović.

U rodni grad njegovih roditelja, Kragujevac, Dejan je stigao iz  Australije gde je kao junior bio najbolji tenser ove zemlje u svim uzrastima, a sjajne rezultate pravio je i u profi konkurenciji kako u singlu tako i dublu. U Srbiju je stigao kao potvrđeni profesionalac. Imao je viziju da stvori teniski centar u kome će se raditi po savremenim principima treninga.


- U Kragujevcu smo, moj tim na čijem čelu je moja sestra Danijela koja je direktor teniskog kluba "Puma", počeli da radimo sa mlađim kategorijama i sada imamo preko 200 dece svih uzrasta. Otvorili smo školu tenisa i u Gornjem Milanovcu, sa nekih petnaestak polaznika početkom godine, a sada imamo preko 70 mladih tenisera i teniserki. Dakle, ako se na pravi način priđe ovoj materiji, može se mnogo učiniti. Definitivno, uspeh naših igrača učinio je da tenis postane masovan sport, a iz kvantiteta mora da se pojavi kvalitet. Da li smo mi Srbi specifični i beli sport nam odgovara, ne znam, ali je činjenica da smo u svetski vrh stigli iz relativno “tanke” baze. Stoga je normalno očekivati da ćemo u budućnosti biti jednako dobri, ako ne i bolji. Mada, mnogi su pesimisti da ćemo sa sledećom uspešnom generacijom popričekati. Ja se s tim gledištem ne slažem.
 
Deki, kako ga prijatelji i poznanici zovu, od pre nedelju dana je na teniskim terenima TS Srbije na Novom Beogradu i oduševljen je uslovima, ozbiljnošću s kojom se radi, kao pristupom mladih i talentovanih tenisera ovim treninzima.


- Ja sam ovde tek nedelju dana. Po prvi put sa Nikolom (Milojevićem) radim pripreme za novu sezonu. Akademija TS Srbije pruža sjajne uslove za rad. Jako mi je drago da se ta priča, koja je godinama bila aktuelna, sada i realizovala. Vidim, ova ideja i ovaj koncept je uspešan, što je bitno, bez obzira na trenutak, koji je u Srbiji, ali i u svetu, veoma krizni . Ovo je super potez, ali tek početak, a ako se uključe pravi ljudi da iskoriste sve ovo biće fantastično. Ali i ovo što je sada realizovano je jako pozitivno. Deca igraju svaki dan. Kada sam radio sa Noletom i Jelenom bio je problem za treninge u zimskom periodu zbog nedostatka pokrivenih terena sa adekvatnom podlogom. Sada deca od 12 godina imaju uslove za zimski trening što onda nisu imali naši teniseri i kada su bili profesionalci. Uostalom, ona priča o teniskim terenima u bazenu, koja je obišla svet, jasno pokazuje uslove onda i sada.

Dejanova teniska Akademija "Dejan Petrović" je za samo tri godine opravdala svoje osnivanje i poziciju koju trenutno ima u srpskom tenisu.

- Dosta igrača mi je prošlo kroz akademiju, dosta ima i ovde u teniskoj akademiji pri TS Srbije koji su prve korake napravili upravo kod mene u Kragujevcu. Jedna moja davnašnja želja, da otvorim akademiju u Kragujevcu, ostvarila se na najbolji način. Sada imam i svog asistenta koji radi dok sam zauzet sa Nikolom i sa Marijom Mirković, devojkom iz Australije, s kojom sam imao veoma uspešnu saradnju. Ona živi u Melburnu, bila je u 300. mesta na WTA listi. Na žalost povredila se i sada se oporavlja. Polako se sprema za povratak. Sjajna je devojka, vredna, poslušna. Ima puno razumevanja za moj angažman sa Nikolom.

A ova saradnja sa Milojevićem je pravi izazov za Dejana Petrovića.

- Nikola je već ozbiljan igrač koji zahteva dosta vremena, kompletan plan i program tako da posvećenost njemu uzima mnogo vremena. Počeli smo saradnju par nedelja pred US open i do sada radimo "full time". Sve se dogodilo brzo i pomalo neočekivano, ali splet okolnosti se tako pogodio da sam mogao u tom trenutku to da prihvatim, zbog, kako rekoh, Marijine povrede. Kada smo počeli da sarađujemo Nikola je bio 26. na ITF listi, ubrzo, za samo mesec i po dana stigao je do 17. pozicije na svetu, osvojio dva turira u Kini...

Plan i program rada s Nikolom razrađen je do detalja.

 
- Odvojili smo ovih sedam nedelja za kompletne pripreme. Nikolin cilj je da zabeleži zaista dobre rezultate u godini koja dolazi, pa su studiozne i kompletne pripreme neophodne. Zato smo žrtvovali odlazak u SAD na čuvene juniorske turnire “Eddie Herr” i “Orange Bowl”. Sve smo potčinili planu da Nikola krene u profesionalne vode. To je super potez i smatram da je na pravom putu. Radimo minimum četiri časa na terenu, pratim i rad na kondiciji. Jednostavno, ne želim ništa da propustim. Imam sjajnu komunikaciju i saradnju sa njegovim kondicionim trenerom Aleksandrom Popovićem. Nikoli predviđam sjajnu budućnost.

Dejan Petrović će svojim iskustvom pokušati da Nikolu “sprovede” iz juniorskog u seniorski, odnosno, profi tenis.

- Smatram da je to veoma težak i odgovoran zadatak. Ne samo kod nas, već i u svetu, taj prelaz iz juniorskog u seniorski tenis mnoge talentovane tenisere ostavlja u nekom međuprostoru. Ne iskoriste svoj potencijal na pravi način, jednostavno se izgube. Većina smatra da su spremni za seniorski tenis, samouvereni su zbog rezultata koje postižu u mečevima sa svojim vršnjacima, a zapravo, ne shvataju da su nedorasli. Poenta je da svima želim da objasnim da, ukoliko imaju neku slabu tačku u svojoj igri, a s kojom prolaze u juniorskoj konkurenciji, sa takvim minusom ne mogu u seniorski tenis. Jer, pravi profesionalac će odmah videti gde si slab i tu se priča završava. Jednostavno će igrati na tu stranu, na uočenu slabost. Zato ja nastojim da Nikola bude kompletan igrač.Da nema slabu tačku. Jer, samo tako može imati uspeha. Upravo tu, u tom segmentu, ja želim da pomognem Nikoli.


Završavamo razgovor s Dejanom Petrovićem u uverenju da je Nikola Milojević u pravim rukama i da će ići putem koji vodi ka vrhunskom profi teniseru.


Ognjen počinje da osvaja vrh

Datum objave: 11.11.2011. // Kategorija: Vesti

 

ognjen_sunjevaricOgnjen Šunjevarić, petnaestogodišnjak iz Užica, momak je koji svim svojim parametrima jasno pokazuje da se razvija u vanserijskog tenisera. Pravo blago, dijamant. Naravno, sledi brušenje talenta, pretvaranje mladog i perspektivnog igrača u vrhunskog profesionalca. Težak i trnovit put, ali “mali” od 192 santimetra, čini se, može da napravi taj prelaz koji mnogi talenti nisu uspeli.

Počeo je u TK Jedinstvu iz Užica sa šest godina. Prvi trener mu je bio Goran Filipović, s kojim je radio sve do ove godine kada je prešao u Beograd. Ali i dan danas, kada je u Užicu, Ognjen rado trenira sa ovim izvanrednim stručnjakom. Sada je član TK “Crvena zvezda”.

-Ne znam da li je to rano ili kasno, u svakom slučaju, čim sam uzeo reket u ruke znao sam da će to biti moje opredeljenje, moj sport. Dok su moji vršnjaci “ ganjali” fudbalsku loptu, poneko košarku, pa i atletikom se bavili, zbog Olivere Jeftić, ja sam se opredelio za “beli sport”. I nisam se pokajao. Pronašao sam sebe, potpuno sam posvećen tenisu i imam zaista velikih ambicija.

Često su velike ambicije velika prepreka, može da dođe do razočarenja zbog rezultata, lošeg plasmana, velikih finansijskih problema...


- Za sada sam veoma zadovoljan postignutim. Prvi sam na rang listi u Srbiji do 16 godina i 35. na ETA listi u svojoj kategoriji. Sledeće godine, pogotovo kada moji stariji vršnjaci odu s liste, napredovaću još više, a trudiću se da svojim igrama i u Evropi znatno poboljšam svoj rejting. Mislim da mogu čak i u prvih pet. Videćemo.


Ognjenov problem je bio nedostatak balon hala u Užicu što je dodatno usporilo njegov vrtoglavi uspon.

-Skoro svake zime sam prestajao da treniram i potpunio nespreman počinjao sam novu sezonu. Sada, sa ovim zimskim pripremama koje nam je omogućio TS Srbije, biće to jedna sasvim druga priča. Početak sezone ću dočekati potpuno spreman, pa otuda i moj optimizam da ću napredovati na evropskoj listi, ali još više me raduje činjenica da ću biti u istoj ravni s vršnjacima iz Evrope, u novoj sezoni. Ovi uslovi koje imamo u hali na Novom Beogradu su vrhunski, radi se naporno i studiozno, tako da sam prezadovoljan. Ono što je takođe važno, uz stručni rad i pomoć trenera iz TSS, su moji vršnjaci s kojima sparingujem. Sviđa mi se što je podloga brza, što su uslovi izuzetni, rad s trenerima Šererom” i “Vidovićem mi potpuno odgovara,
ma, sve je zaista idealno.


Ognjen je ove godine godine pružio izvanredne partije na turnirima u regionu.

 
- Osvojio sam ETA u Nikšiću, finale Albanije, polufinale u Rumuniji i u Skoplju, četvrtfinale u Sloveniji, sve u konkurenciji šesnaestogodiąnjaka. U Srbiji sam 2010. bio veoma uspešan. Osvojio sam pojedinačno prvenstvo države, ekipno sa Zvezdom i Kup Srbije kao i “NIKE junior kup”, praktično sve što je bilo značajno.

Iako ima uzore, Federera i Đokovića, ne želi da ih kopira.

- Ne želim da ih kopiram. Što bi se reklo “furam svoj fazon”. Ne kažem da bi mi škodilo da “skinem” ponešto, ali što se tiče tehnike, manje-više svi su tu, na istom nivou, a šampione izdvaja glava. Koliko su mentalno jači, to su uspešniji.


Ognjen pohađa vanredno turističku školu u Užicu. Mnogo radi, pogotovo sada u akademiji TSS.


- Treniram po dva sata pre i posle podne, a kada sam u Užicu, onda imam i kondicione treninge, a to znači kada odem za vikend u Užice onda se radi na kondiciji. Vremena za učenje i ima i nema, ali stiže se nekako.

Plan za sledeću godinu još nije definisan, ali će biti ispunjen turnirima.


- Igraću ITF turnire uglavnom, malo ETA, a oprobaću se možda i na fjučersima kojih će biti dosta u Srbiji, ali i u okolini. Čisto da vidim kako je, da steknem iskustvo, osetim protivnike i vidim koliko sam blizu ili daleko od njih – završio je priču mladi Ognjen Šunjevarić.


A sada preko "bare"

Datum objave: 10.11.2011. // Kategorija: Vesti

 


jamb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akademija Teniskog saveza Srbije počela je s radom 1. novembra 2011. i na intenzivnim pripremama nalazi se oko dvadesetak najperspektivnijih juniora i juniorki koje u ovom trenutku teniska Srbija ima. Po prvi put najtalentovanijim juniorima omogućene su kvalitetne pripreme pod nadzorom stručnjaka u ovom zimskom periodu, obezbeđeni termini, lopte, rad sa stručnjacima za kondiciju...

I ono što je najpozitivnije u svemu je činjenica da je to sve besplatno. Plodove ovog i ovakvog rada na praktičnoj proveri imaće grupa od desetak juniora i juniorki koji u petak, u organizaciji Teniskog saveza Srbije, odlaze put Amerike gde će nastupiti na par turnira, a u prvom planu su nastupi na dva najprestižnija u juniorskoj konkurenciji, a to su “Eddie Herr” i “Orange Bowl”.

pred_odlazak_u_SAD2

“Eddie Herr” se igra na terenima čuvene IMG Bollettieri Tennis Academy u Bradentonu na Floridi. Tu će naša deca imati prilike da treniraju i spremaju se za nastup na ovom prestižnom turniru. Imaće najbolje uslove, a sve je to ostvareno i realizovano zahvaljujući sporazumu koji je TSS napravio sa ovom prestižnom teniskom institucijom kroz koju su prošli najveći svetski majstori belog sporta, Agasi, Sampras, Beker, Rodik, sestre Vilijams, Jelena Janković...

Ono što posebno pleni je druženje ovih mladih tenisera koji između treninga vreme provode u posebnoj odaji na spratu gde se zabavljaju, druže, igraju jamb, surfaju po interneti i društvenim mrežama, a nađe se vremena i za učenje...Fantastičan je taj način na koji provode svoje slobodne trenutke. Svakako da će im period proveden na teniskoj akademiji TSS ostati u nezaboravnoj uspomeni.

U SAD u petak putuju Peđa Krstin, Laslo Đere, Ivana Jorović, Nikolina Jović, Tamara Tomić, Dušan Vukičević, Stefan Milićević, Petar Čonkić, Aleksandra Reljić i Milica Kozarov. Uz ove igrače, najbolje koje Srbija ima, putovaće i o njima se brinutu u onom stručnom delu, treneri Tatjana Ječmenica i Milan Mihailović. Turneja je predviđena da traje od polovine novembra do polovine decembra, a neki teniseri će produžiti vreme svog boravka i do Nove godine, jer će igrati na još par turnira u SAD. Naravno, po povratku ih čeka nastavak rada u Beogradu.


Goran Marković postavio sebi cilj – plasman u TOP 20

Datum objave: 09.11.2011. // Kategorija: Vesti

 goran_markovic

Mlad i perspektivan, proverenog talenta, Goran Marković sa 16 godina je zasluženo u najužem krugu tenisera na koje TS Srbije ozbiljno računa. Stoga je trenutno u Beogradu gde na terenima u “Impuls” hali na Novom Beogradu radi pod stručnim rukovodstvom trenera Dragana Šerera i njegovog pomoćnika Nikole Vidovića. Ova akcija da se okupe najbolji juniori i juniorke Srbije na jednom mestu i spremaju se za velike turnire “Eddie Herr” i “Orange bowl”, ali i za pripreme za narednu sezonu, stekla je nepodeljene simpatije u teniskim krugovima, a posebno među najmlađim igračima i, naravno, njihovim roditeljima, koji su lišeni briga oko enormnih izdataka za iznajmljivanje terena, nabavku lopti, radu sa kondicionim trenerima...


- Ovo je fantastično što je savez naspravio i pružio mogućnost nama talentovanim teniserima da vežbamo pod stručnim nadzorom i da treniramo ovim intenzitetom, mada, malo je naporno, ali će se trud, uveren sam, isplatiti jer ćemo spremni dočekati novu sezonu. Zahvalan sam TSS što je pokrenuo i realizovao ovu akciju – oduševljen je Goran Marković, igrač koji trenira u TK “Crvena zvezda”, a u Kragujevcu na teniskoj akademiji “Puma” koju vodi bivši Devis kup igrač i selektor Dejan Petrović.

Goran je prvi put uzeo reket sa osam godina na terenima koji su u neposrednoj blizini TK Partizan,zahvaljujući svojoj sestri.

- Moja sestra je igrala tenis, pa sam i ja, nekako uz nju, počeo da se “švercujem”. Iako sada, gledajući neke moje drugare, možda sam počeo i malo kasno, jer su neki počeli sa četiri-pet godina, stigao sam ih. Zavoleo sam tenis naprečac, počeo da ga pratim, gledam mečeve na televiziji i, evo, ostao do sada. Prvi ozbiljan trener bio mi je Dejan Vraneš s kojim i sada povremeno sarađujem.

Goran ima uzore. Čak trojicu tenisera.


- Dopada mi se Nadal, njegova igra, borbenost, tempo, način kako melje protivnika. Kod Federera mi se dopada njegova smirenost, elegancija, lakoća s kojom igra, i, naravno, Đoković, zbog njegovih izvanrednih rezultata koje je napravio ove godine. Mislim da je on mentalno najjači.

Goran je svestan da je pred njim još mnogo rada kako bi usavrąio svoju igru. Ne krije gde je “tanak”.


- Servis i forhend su mi jači, sigurniji sam, a moram da radim na bekendu. Naravno, ukoliko želim da igram dobro i na brzim podlogama moram da podignem slajs i volej igru. Ali, sve će, uveren sam, doći na svoje mesto. Radim po dva časa pre i posle podne, plus kondiciooni treninzi, pa zaista mnogo vremena provodim na treninzima.

Mladi teniser će sledeću godinu posvetiti nastupima na ITF turnirima do 18 godina, ali namerava da se ogleda i sa profesionalcima.


- Sledeće godine ću igrati na ITF turnirima do 18 godina, ali ću se oprobati i na fjučersima koji će biti organizovani u Srbiji, a biće ih desetak. Dovoljno da se uzme neki poen za ATP listu, što mi je cilj za 2012. godinu.

Da Goran stoji čvrsto na nogama pokazuje i njegovo opredeljenje da ne nastupa na turnirima sa svojom generacijom.


- Nisam želeo da učestvujem na turnirima od 12 i 14 godina jer sam smatrao da nisam dostigao njihov nivo, pa sam se posvetio treninzima. Dosta sam radio i mislim da nisam pogrešio. Sada je to sasvim druga priča. Mislim da mogu da igram ravnopravno sa svojim vršnjacima i zato sam ove godine igrao na turnirima u kategoriji do 16 godina. Osvojio sam ITF turnir u Mostaru, zatim opet u Mostaru polufinale, pa finale “Tenis Evrope” druge kategorije u Novom Sadu...


Interesantno, mladi teniseri iz regiona se uglavnom druže kada su na turnirima.


- Da, družimo se s Hrvatima, Bosancima, Slovencima...Pa govorimo isti jezik i to je presudno. Moram da kažem da nam ovo druženje mnogo znači. Dobri smo prijatelji, ali ljuti protivnici na teniskim terenima.

Sada Goran razmišlja da se što bolje pripremi za nastupe u 2012. godini. Očekuje da uđe među 50 najboljih juniora na svetskoj juniorskoj listi, a ako mu se ukaže prilika, “napašće” i TOP 20. Zato je svakodnevno na terenima na Novom Beogradu.


Danilo Petrović od “Drila” do Azurne obale

Datum objave: 08.11.2011. // Kategorija: Vesti

 

 danilo_petrovic

 

“Mali” Danilo je momak od 198 sm, vižljast, možda mu fali koji kilogram, ali veoma uspešno koristi svoju visinu i duge ruke. Servis, kako to obično biva kod ovako visokih tenisera kao da dolazi s drugog sprata. Kada pogodi prvi servis “iskopa rupu” na terenu. Hendikep je što je napravio pauzu u svojoj karijeri i to se u znatnoj meri odrazilo na njegovu igru i kvalitet. Izuzetan je potencijal, sada sledi period dokazivanja. Ima devetnaest godina, živi i radi u Francuskoj, ali sada koristi priliku što boravi u Beogradu da trenira sa mladim teniserima Srbije.
- Počeo sam da igram sa 4,5 godine u teniskom klubu “Dril”, a sada sam registrovan za Crvenu zvezdu”. Živim u Francuskoj, član sam jedne teniske akademije na Azurnoj obali i veći deo godine provodim u Francuskoj. Trenutno sam negde oko 620 – 630 mesta na ATP listi. U profesionalne vode sam ušao pre nešto više od godinu dana. Nastupao sam na fjučersima.
Interesantno je da Danilo nije imao uobičajeni razvojni put kao njegovi vršnjaci. Naime, nije uopšte igrao juniorske turnire, što je, svakako, kuriozitet.
- Nisam igrao juniorske turnire jer nisam imao sredstava. Finansije i neki privatni problemi su mi bile jedina, ali ogromna prepreka. Srećom, sada sam, bar delimično, rešio te goruće probleme.
Danilo ju imao sreću da je otišao na probu u Francusku i dopao se vlasniku akademije, koji se sdušno zauzeo da mu obezbedi par sponzora što je Danilu omogućilo da bar ne brine o finansiranju svojih putovanja i nastupa na turnirima.
- Već sam bio digao ruke od tenisa, kada mi je moj ujak, koji živi u Francuskoj, sredio da dođem na probu na jednu akademiju blizu Nice. Moja igra se dopala vlasniku i tako sam ostao tamo da treniram. Ne, ne igram ligu, možda ću ove godine, još ne znam. U svakom slučaju, pored izvanrednih uslova za rad, obezbeđena su i finansijska sredstva da mogu nesmetano da putujem na turnire. Za sada sponzora još nema dovoljno da budem potpuno bezbrižan, ali i ovo je izuzetno mnogo. Najvažnije je da tu akademiju ne plaćam jer direktor smatra da mogu napraviti dobar rezultat i, praktično, ulaže u mene i moj razvoj. Nemam nikakav ugovor s njim. Sve je usmeni dogovor. Jednostavno, čovek ima puno popverenje u mene i moj potencijal, što mi veoma godi.
Danilo će uskoro ponovo na Azurnu obalu, a sledeće sezone će, uglavnom, nastupati na fjučers i čelendžer turnirima u Francuskoj.
- Za neka dalja putovanja nemam sredstava, ali u Francuskoj zaista ima mnogo turnira. Ne znam da li ću ovoga leta doći u Srbiju. Možda. Mislim da ću, ipak, igrati pretežno u Francuskoj. Zahteva znatno manje sredstava, nagrade su veće, samim tim je i veći broj poena, ali je i konkurencija jača nego na turnirima u Srbiji.
Danilo je još kratko u Srbiji, a veoma je zadovoljan ovim pripremama koje je organizovao TS Srbije.
- Svakako da je ovo sjajna stvar što je Savez učinio, pogotovo za nas mlađe i perspektivne tenisere koji smo najbolji u generaciji. Naravno, najvažniji su tereni, lopte, treneri i sparing partneri, a sve je to TSS obezbedio. 
Danilo Petrović ima cilj za sledeću ghodinu.
- Moj cilj je da uđem u 250, možda čak i među 200 najboljih, ali to zavisi od mnogih faktora. Jedan od najvažnijih je da, ako Bog da, budem zdrav, da me ne zadese povrede.
Danilo ima u planu i nastupe na čelenderima. Već za par dana odlazi u Salcburg, zatim je u planu nastup u Helsinkiju, možda još neki turnir do kraja godine.
- Mnogo što šta zavisi od zimske sezone. Ja sam ovog leta u Srbiji “zaradio” 32 poena. Ukoliko osvojim  dosta poena do fjučersa u Srbiji onda neću dolaziti da ih branim. Ukoliko, pak, krene loše, onda ću doći.
U svakom slučaju, Danilo Petrović veruje u sebe, zna gde mu je mesto i ima i želju i volju da to ostvari. Nadamo se, i želimo,  da u svom naumu uspe.


 


Miki Janković napada fjučerse

Datum objave: 08.11.2011. // Kategorija: Vesti

 

miki_jankovic 

Miki Janković teniser “Gemaksa” je jedan od onih mladih tenisera koji trenutno koriste blagodeti teniske akademije TS Srbije na Novom Beogradu. Veoma je prilježan na treninzima, svaki trenutak koristi da se što bolje pripremi. Za njega sezona još nije završena. Polovinom meseca odlazi na tri fjučersa u Tursku.
- Trenutno sam u Beogradu i koristim priliku da se spremam u ovoj hali na Novom Beogradu. TS Srbije je napravio sjajnu stvar što je krenuo sa ovim treninzima u “Impuls” hali, gde svi mladi teniseri iz Srbije imaju isti tretman i mogu da treniraju i pripremaju se preko zime. Ja sam još malo u Beogradu. Spremam se da otputujem u Nemačku, na jednu tenisku akademiju koja se nalazi u Ofenbahu. Tamo ću se pripremati dve nedelje, a onda idem u Tursku gde ću igrati tri vezana fjučers turnira.
Miki Janković se već oprobao na fjučersima koji su igrani ovog leta u Srbiji i zna vrlo dobro šta ga čeka u profesionalnoj konkurenciji.
- Ova tri turnira se igraju u Antaliji, poslednji je polovinom decembra, a onda sledi ponovo povratak u Beograd. Po povratku ću trenirati ponovo ovde u “Impuls” hali, ali i na terenima matičnog kluba “Gemaks”.
Nastupima na turnirima u Srbiji Miki je jako zadovoljan. Što bi se reklo “probio je led”, stekao neophodno iskustvo i oprobao se u seniorsjkoj konkurenciji.
- Prilično sam zadovoljan svojim letošnjim izletom u seniorskoj konkurenciji. Osvojio sam dvanaest poena za ATP listu, sasvim dovoljno za početak. Naravno, mnogo vrednije je iskustvo koje sam stekao. Video sam kakva je konkurencija, snaga protivnika. Mislim da ću već u Antaliji moći da budem uspešan. I odlučio sam da više ne nastupam u juniorskoj konkurenciji. Od sada ću igrati samo seniorske turnire. Videćemo i od rezultata koje ću postići na fjučersima, ali ja se nadam da ću biti uspešan.
Mladi teniser će kratko vreme, posle nastupa u Antaliji, biti u Beogradu, a za nastavak sezone spremaće se, ponovo, u Ofenbahu.
- Već u januaru ponovo odlazim u Ofenbah na akademiju i tamo ću raditi sve do prvih fjučersa. Uslovi su tamo izvanredni, radi se naporno, ali ja volim jači tempo rada, oštrije treninge, jer takvim načinom veoma brzo dignem formu – rekao nam je u pauzi između dva treninga Miki Janković.


Trostruko srpsko slavlje

Datum objave: 08.11.2011. // Kategorija: Vesti

BALI (IND) tvrda podloga 600.000 dolara

 

TITULA: (WC) ANA IVANOVIĆ  - Anabel Medina Garrigues (ESP) 6:3, 6:0

 

________________________________________________________________________

 

ATP BASEL (SUI) dvorana - greenset 1.838100 evra SERIJA 500

Dubl -

 
TITULA: (1) ZIMONJIĆ, LLODRA (SRB,FRA) - (2) Mirnyi, Nestor (BLR,CAN) 6:4, 7:5

 

________________________________________________________________________

 

ITF ANTALYA (TUR) šljaka 10.000 dolara

 

TITULA: (q) JOVANA JAKSIĆ - (q) Ganna Poznikhirenko (UKR) 6:4, 6:2

 

________________________________________________________________________

 

ATP SAO LEOPOLDO (BRA) šljaka 35.000 dolara + H

FINALE: NIKOLA CIRIĆ - (4) Leonardo Mayer (ARG) 5-7 6-7(1)


Počela sa radom Akademija TSS

Datum objave: 04.11.2011. // Kategorija: Vesti

 decatsskamp2

 Na slici: Stefan Milićević, Dragan Šerer, Tamara Tomić, Violeta Janković, Luka Ilić i Ognjen Šunjevarić

 

Teniski savez Srbije, po prvi put ove jeseni, organizuju savezne pripreme, neku vrstu teniske akademije na zatvorenim terenima “Impuls hale “ na Novom Beogradu. Pod rukovodstvom trenera Dragana Šerera, ove zime će tridesetak najboljih i najperspektivnijih tenisera i teniserki Srbije imati priliku da treniraju i pripremaju i na najbolji način prebrode ovaj period koji je oduvek bio rak rana srpskog tenisa. Bez obzira što većina klubova u Srbiji ima balon hale u kojima je moguć zimski trening, mahom su to tereni sa zemljanom podlogom, a većina značajnih teniskih turnira za mlađe kategorije igraju se ove zime na tvrdim i brzim podlogama, pa otuda ova akcija Teniskog saveza Srbije dobija na značaju jer je podloga na kojoj će deca trenirati “Rukort” - tvrda i brza. Kako je u praksi zamišljen rad sa ovom talentovanom decom objašnjava stručni rukovodilac ovog projekta Dragan Šerer.
 

 - Ova akcija Teniskog saveza Srbije da talentovana deca uzrasta 14, 16 i 18 godina, kao i oni teniseri koji igraju fjučers turnire imaju obezbeđene termine u “Impuls “ hali na Novom Beogradu. Tokom zime organizuje se po prvi put u ovom obimu i na ovako kvalitetan način kompletne pripreme. Primarni zadatak je da na jednom mestu okupimo najveće talente u Srbiji i da kroz kvalitetan rad i trening pružimo što bolje uslove koji će, uvereni smo, dati veoma brzo rezultate. A pod rezultatima podrazumevam napredak kako u tehničkom, tako i u fizičkom smislu.
Uz trenera Dragana Šerera radiće i Nikola Vidović, koji je imao profesionalnu karijeru, kasnije je radio kao sparing partner u pripremama naših devojaka u FED  reprezentaciji, a biće angažovan i kondicioni trener koji će brinuti o fizičkoj spremi takmičara.
- Decu smo podelili na A I B kategoriju u zavisnosti od njihovih plasmana na ETA i ITF listama, kao i teniseri koji su nastupali u reprezentativnim selekcijama, ali nisu išli na internacionalne turnire i stoga nemaju plasman na ETA I ITF listama. Naravno, naći će se mesta i za one najmlađe, do 12 godina , ali oni će trenirati dva do tri puta nedeljno, a sarađivaćemo s njihovim trenerima po klubovima. Biće povremeno pozivani na osnovu domaće rang liste jer se međunarodne ne pravi za tako mlade igrače.

 

tsskamp
Na slici: Stefan Živojinović, Igor Flego, Ivana Jorović, Zoran Grbović

 

Da bi se pokrenula čitava “operacija” prvo će biti obavljeno testiranje svakog tenisera i teniserke.
- U A kategoriji imamo pet-šest igrača, B tim broji otprilike isto toliko, a fjučers, računajući i dečake i devojčice, ima oko desetak tenisera. Cilj nam je da prvo napravimo testiranje, da vidimo gde su ta deca u tehničkom i fizičkom smislu. Osim fizičkih karakteristika sagledaćemo i njihov tehnički kapacitet, “snimićemo” mane i nedostatke i teret rada će biti usmeren na prevazilaženje tih tehničkih nedostataka. Sledeći korak je program koji ćemo napraviti za svako dete i po tom programu će se onda raditi na poboljšanju kako fizičkih tako i tehničkih nedostataka kako bi uočene mane što pre eliminisali i igrači dalje napredovali. Uveren sam da će taj i takav rad, a on je maksimalno studiozno napravljen, biti od velike koristi mladim igračima. Koristili smo sve ono što je danas u svetu aktuelno, kada je reč o radu s mlađim kategorijama tenisera. Uveli smo najnovije trendove i ni malo se ne zaostaje za kvalitetom obuke u najpoznatijim svetskim akademijama, izuzev što raspolažemo sa skromnim brojem teniskih terena (tri). Testiranje fizičkih sposobnosti biće obavljeno u Republičkom zavodu za sport.

 

tamara_curovic3Količina i broj treninga je različit za različite kategorije.
- Radi se od 9 – 17 časova. Obezbedićemo i kondicione trenere, a do tada mi dajemo smernice klincima šta i kako treba da rade. Kada budemo angažovali kondicione trenere, onda će to biti jedan celovit program koji će obuhvatiti kompletan trenažni proces koji uključuje pripremu, turnire, saradnju sa klupskim trenerima. Osnovno je da se koncentriše kvalitet, ali ćemo pokušati da obezbedimo talentovanoj i perspektivnoj deci, koja trenutno nisu obuhvaćena ovim programom, da se uključe u rad preko svojih klubova i klupskih trenera.
Dragan Šerer je ubeđen da će akcija TS Srbije veoma bliskoj budućnosti dati rezultate. Ono što treba posebno naglasiti je činjenica da je ova akcija TSS potpuno besplatna, a mladim igračima  su, pored terena i trenera, obezbeđene i lopte.
Jedna od “polaznica” novog programa TS Srbije je i Tamara Tomić. Sprema se za put u Ameriku gde će nastupiti na dva najprestižnija teniska turnira za mlađe kategorije, “Eddie Herr” i “Orange Bowl” .
- Ovde je sve perfektno. Imamo sjanu ekipu koja koristi ove izvanredne uslove za trening i pripreme. Ja se spremam za američku turneju. Organizator je primio, na ova dva najpoznatija turnira, čak tri teniserke iz Srbije u kategoriji do 14 godina što je veliko priznanje. Pored mene idu Ivana Jorović i Nikolina Jović. Koristimo priliku da treniramo na podlozi koja je dosta slična onoj u SAD i to je još jedan razlog zašto smo ovde – kaže Tamara Tomić.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na slici: Tamara Čurović

 

Violeta Janković je takođe u trenažnom procesu. Koristi priliku da se sprema za sledeću sezonu. Da li je malo rano?
- Nije rano, a ovde su idealni uslovi za rad. Treniram svaki dan po dva sata pre i dva sata posle podne. Ako se tome doda i jedan sat kondicionih priprema, nekada i duže, onda je jasno da su ove pripreme kompletne i sadržajne. Svakako da ću spremno dočekati početak sledeće sezone, a to podrazumeva nastupe na ITF turnirima i turnirima prve kategorije. – ističe Violeta.
Teniser Crvene Zvezde Stefan Milićević preselio se sa Karaburme na Novi Beograd.
- Pripremam se i ja za američku turneju, a kako je tamo brza podloga, a balon hala na Zvezdi pokriva zemljane terene radim ovde. Za sada po dva sata dnevno, ali kada se vratim iz Amerike, verovatno ću raditi i četiri sata, naravno, ukoliko bude mesta. U svakom slučaju, ovo je sjajna stvar za nas mlade tenisere – poručio je Stefan.

miki_i_daca

Na slici: Miki Janković i Danilo Petrović