Stari-novi Dejvis kup selektor Nenad Zimonjić

Datum objave: 05.04.2017. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Na sednici Upravog odobra Teniskog saveza Srbije potvrđeno je ono što je i bilo aktuelno, a to je da je naš proslavljeni teniski reprezentativac Nenad Zimonjić ponovo preuzeo kormilo NIS Dejvis kup selekcije Srbije. Treba podsetiti da je već u jednom mandatu (2004-2005) bio na čelu i kao igrač i kapiten, sada posle više od deceniju ponovo je preuzeo važnu funkciju. 
Zimonjić je srpski kralj dublova, najstariji i najiskusniji član našeg Davis cup tima, dugogodišnji vladar svetke rang liste u igri parova i član svetske teniske elite, lord našeg belog sporta, selektor našeg nacionalnog tima - Nenad Zimonjić. 
Svetla tačka naše teniske istorije, njen dugogodišnji pisac Zimonjić, prvi put nacionalni dres u Davis cupu obukao je maja 1995. godine. Sudar sa selekcijom Rusije u Nišu, februara 2017. bio je 70. meč u nacionalnom dresu (42 pobeda). Zimonjić je njegov jubilarni 50. meč za Srbiju odigrao u beogradskoj Areni u susretu sa SAD marta 2010. Na funkciji selektora našeg Dejvis kup tima proveo je dve godine (2004 – 2005) i izveo naš tim iz druge u prvu grupu Evro-afričke zone. 
Sam pogled na rubriku titule (53) - finala (37) u biografiji Zimonjića jasno nam daje do znanja o kakvoj sportskoj veličini je reč, vitezu kojim se ponosimo. Novembra 2005. postao je prvi Srbin koji je učestvovao na Mastersu u Šangaju, završnom turniru na kraju godine gde se za tron bori osam najboljih dublova sveta, kao i osam najboljih u singlu, u paru sa tadašnjim dubl partnerom Indi¬jcem Leanderom Paesom i stigao do finala. Dva trofeja Mastersa Nenad će osvojiti 2008. i 2010. u paru sa Kanađaninom Danielom Nestorom. Plasman na poziciju namenjenu najboljem na planeti u dubl konkurenciji Zimonjić je ostvario osvajanjem Mastersa u Šangaju 2008. godine! Predstavljao je Srbiju na Olimpijskim igrama - 2000. u Sidneju, 2008. u Pekingu, 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Ženeiru. Osvojio je Svetski kup u Dizeldorfu dva puta sa kolegama iz reprezentacije - Troickim i Tipsarevićem – 2009. i 2012. godine. “Salataru” je zagrlio u beogradskoj Areni decembra 2010. kada je sa kolegama iz reprezentacije osvojio najstarije ekipno takmičenje na svetu – Dejvis kup, prvi naslov šampiona za Srbiju u istoriji. 
Naslov vicešampiona Dejvis kup takmičenja sa kolegama je poneo 2013. godine. 
Sezonu 2017. u Dejvis kup takmičenju Nenad je startovao kao v.d. selektor NIS Dejvis kup tima Srbije i odmah na startu naš nacionalni tim odveo je do pobede u prvom kolu Svetske grupe koje je odigrano u Nišu protiv selekcije Rusije. Na redu je novi zadatak, novi izazov, četvrtfinale Svetske grupe protiv Španije u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić“. Meč je na programu od 7. do 9. aprila 2017. godine, a gostima iz Španije selektor Zimonjić će na megdan izvesti najbolji tim kojim Srbija raspolaže: Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović i Zimonjić. 
Pobeda vodi u polufinale Svetske grupe 2017. koje je na programu od 15. do 17. septembra.