Selektor Zimonjić: "Očekuje nas izuzetno težak meč protiv reprezentacije Amerike"

Datum objave: 23.01.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
 
U ITF ( Međunarodna teniska Federacija ) danas su stigli spiskovi sa imenima igrača na koje selektori Dejvis kup reprezenatcija Srbije i SAD računaju u predstojećem susretu prvog kola Svetske grupe za 2018. godinu.
 
Za duel sa selekcijom SAD, koji je na programu od 02.02. do 04.02.2018. godine u Niši (Hala Čair), selektor tima Srbije Nenad Zimonjić odlučio se za sledeći tim: Dušan Lajović (75. na ATP listi singlova), Laslo Đere (85), Nikola Milojević (176), Peđa Krstin (232) i Miljan Zekić (297). 
 
Spisak igrača na koje u susretu sa Srbijom računa selektor SAD Džim Kurijer je: Sem Kveri (13. Na ATP listi singlova), Džon Izner (16), Rajan Harison (45)  i Stiv Džonson (48). 
 
Sve do jedan sat pre početka žreba, koji je zakazan za 01.02. 2018. godine, savezni kapiteni oba tima imaju pravo promene dva igrača na koja računaju u meču Srbija - SAD.
Od 2018. u Dejvis kup takmičenju uvedeno je novo pravilo da umesto dosadašnjih četiri igrača, tim broji pet igrača koji mogu biti žrebani i koji mogu igrati meč. 
 
Svetska teniska sila, Dejvis kup tim SAD stiže nam na megdan u Niš. Srbija ovaj put desetkovana zbog povreda naših najboljih igrača. Gde leži snaga Srbije u predstojećem susretu sa Amerikom? 
 
„Očekuje nas izuzetno težak meč protiv reprezentacije Amerike. Do sada smo imali dva priliku da dva puta igramo protiv njih u Svetskoj grupi i oba puta smo slavili u izuzetno neizvesnim mečevima. U tim mečevima smo učestvovali u najjačem sastavu, ovog puta povrede su omele naše igrače da učestvujemo u najjačem satavu tako da biće izuzetno teško. Imali smo priliku da biramo podlogu što je jedini adut u ovom slučaju i naravno velika podrška publike koja je u Nišu uvek bila sjajna. I do sada smo sve mečeve u Nišu pobeđivali, nadam se da ćemo naći načina da i ovog puta uspemo u tome“ – kaže selektor Dejvis kup tima Srbije Nenad Zimonjić. 
 
 SAD na ATP listi imaju deset igrača u 100, tri igrača u samom svetskom vrhu. Da li su favoriti u ovom meču i kako ocenjuješ snage američkog tima koji nam dolazi u Niš? Gde nam preti najveća opasnost, gde selektor Srbije vidi našu prednost u ovom meču...
 
„Američki tim je izuzetno jak, Kveri, Izner,  Džonson, Harison, svi su u top 50 na svetu. Imaju dosta kombinacija što se dubla tiče, u singlu dosta iskustva imaju i Kveri i Izner, tako da će biti izuetno teški pritvnici. Sve njih karakteriše izuzetno jak servis, naročito Iznera i Kverija, neće sigurno biti lako našim igračima da se nose sa njihovim najačim oružjem. Opet šljaka je najslabija njihova podloga, zato smo je izabrali, a opet podloga nakojoj i Lajović i  Đere igraju izuztno dobro i mislim da tu leži naša mogućnost da iznenadimo velikog favorita u ovom susretu, reprezentaciju Amerike“.  
 
Iako si saopštio da si se povukao iz Dejvis kup tima Srbije kao igrač, da ostaješ samo na mestu selektora, da li zbog okolnosti koje su nas zadesile u ovom meču koji je pred nama (zbog povreda naši najbolji igrači neće učestvovati) ćeš ipak morati promeniti status i zaigrati u dublu? Ako se odlučiš da igraš u dublu, koga vidiš kao tvog prtnera u tom meču? 
„Od ove godine u Svetskoj grupi uvedeno je pravilo da svaki selektor može da prijavi pet igrača tako da imaćemo priliku da gledamo prvi put u repreznetaciji Nikolu Milojevića,  Peđu Krstina i Miljana Zekića. Opet u slučaju neke povrede ili bilo čega drugog imam pravo da zamenim dva igraca, to je pravilo važilo i ranije, neposredno pre žrebanja koje je u četvrtak. Nadam se da do toga neće doći, a ako do toga dođe onda ćisto da bi popunili tih pet igrača možda ja uskočim, ali isključivo u slučaju povrede. Ne verujem da ću nastupati jer voleo bi da šansu dobiju mlađi igrači, neko ko nije imao prilike nikada da učestvuje u Dejvis kupu, jer ipak moje igranje u reprezentaciji od 23 godine je više nego dovoljno“. 
 
Publika nas je do sada nebrojano puta vodila do trijumfa, da li će i ovaj put ona biti jedan od presudnih faktora, koji će odlučiti pobednika? 
 
„Mislim da je izuzetno važna podrška publike u svim Dejvis kup mečevima i to je velika prednost kada se igra kod kuće. Verujem da će sigurno doći i podrška Amerikancima, jer njihova publika prati ih na svim susretima širom sveta. Opet sa druge strane publika u Nišu imaće prilike da gleda igrače koji su bili u prvih deset na svetu koji su i trenutno izuzetno visoko rangirani, uživaće svakako u lepom tenisu. Ono što je nama najvažnije je da nama daju podršku i vetar u leđa i da ono što je karakteristično za Dejvis kup, a to je da se dešavaju velika iznenađenja i velike pobede, tako da ovo bude i prilika za Lajovića i Đerea, kao i za ostale članove reprezentacije da dođu do velike pobede“ – zaključio je selektor Zimonjić.