Selektor Nenad Zimonjić: „Meč u Lilu će biti svakako veliko iskustvo za sve nas, možda stvaranje novog, mlađeg tima“

Datum objave: 04.09.2017. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
NIS Dejvis kup tim Srbije nalazi se među četiri najbolja tima u Dejvis kup takmičenju za 2017. godinu. Šansu za još bolji rezultat i plasman u sam finiš ovog takmičenja Srbija će imati za 10 dana kada počinje novu bitku za još jedno, treće finale u Dejvis kup takmičenju Svetske grupe, kada je naš tim u pitanju.
 
U francuskom gradu Lilu od 15. do 17. septembra 2017. domaćin Francuska ugostiće NIS Dejvis kup tim Srbije na šljaci, na fudbalskom stadionu "Pjer Morua" koji će za ovaj meč biti pretvoren u halu. 
Naš Dejvis kup tim je u 2017. odigrao dva meča, oba kao domaćin. U prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa 2017. Srbija je ugostila u Nišu tim Rusije i pobedila 4:1. U četvrtfinalu naša najbolja muška reprezentacija savladala je selekciju Španije 4:1 u Beogradu. Srbija na megdan Francuzima ide u podmlađenom sastavu. Sledi bitka u Lilu gde selektor NIS Dejvis kup tima Srbije Nenad Zimonjić neće moći da računa na najboljeg tenisera Srbije u istoriji, vlasnika 12 gren slem titula, Novaka Đokovića koji zbog povrede lakta propušta ostatak sezone 2017, kao i na dva velika asa srpskog tenisa - Viktora Troickog i Janka Tipsarevića koji su usled povreda koje su ih mučile u proteklom periodu u ne mogućnosti su da se odazovu obavezama reprezentacije. Selektor  Zimonjić obzirom na situaciju morao je da u potpunosti podmladi naš tim i to u izuzetno teškom i važnom meču kakav je meč polufinala protiv Francuske.
 
„Posle četvrtfinalnog meča protiv Španije, gde sam želeo da svi budemo zdravi i na okupu, na žalost ništa od toga se nije ostvarilo. Svaki od igrača je imao neku povredu, Novaka je povreda lakta odvojila od terena i neće igrati do kraja godine, Viktor je imao problema sa leđima na Vimbldonu, Janko je imao problema sa zadnjom ložom što je uticalo dosta i na broj turnira koji su njih dvojica odigrali i rezultate koje su postizali. I da smo svi  na okupu Francuzi bi imali prednost domaćeg terena i zbog podloge na kojoj se igra mislim da bi bili blagi favoriti, ali ne igranjem Novaka oni su preuzeli primat velikog favorita. Možda je ovo šansa da se i Janko i Viktor vrate dobrim rezultatima i igranjem na turnirima do kraja godine i poprave svoju rang listu, da ovo bude ujedno i šansa za mlade igrače, odnosno za nekoga poput Đerea koji nikada nije bio u timu, a svojim rezultatima na šljaci je sigurno zaslužio to ove sezone“ – objašnjava selektor Zimonjić.
 
Obzirom na situaciju kakva jeste boje Srbije protiv Francuske u Lilu braniće: Dušan Lajović, Laslo Đere, Filip Krajinović, Nenad Zimonjić, a kao peti igrač uz tim će biti Miljan Zekić.
 
„ Lajović je poslednjih godina jedan od standardnih članova Dejvis kup tima Srbije sa najviše iskustva pored Filipa Krajinovića, ja ću biti tu za dubl. Kao rezervni igrač sa nama će biti Miljan Zekić kome će ovo takođe biti prvi put da bude sa reprezentacijom na ovako velikom meču, biće to sjajno iskustvo za njega. Miljan je napravio sjajan rezultat u Kicbilu gde se kvalifikovao za glavni turnir i pobedio Kuznjecova. Što se tiče ostalih igrača koji su pretendenti za nacionalni tim tu je Nikola Milojević koji je imao odličnu sezonu (tri finala na celindžerima) i bori se za dalji napredak na rang listi i nadam se da će uspeti da postigne svoj najbolji plasman u karijeri na kraju ove sezone. Miomir Kecmanović je imao takođe dobrih rezultata u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni (osvojio je tri fjučersa i odigrao  polufinale i četvrtfinale čelindžera),  u isto vreme kad je Dejvis kup dobio je „vajld kartu“ za čelindžer u Banja Luci što je za njega dobra prilika za nove pobede i napredak na rang listi, a već je imao prilike da bude sa nama prošle godine protiv Velike Britanije. Svakako su to sve igrači koji će biti stalni članovi Dejvis kup reprezentacije Srbije u budućnosti. Nadam se da će Peđa Krstin, Danilo Petrović, Marko Tepavac.. nastaviti da unapređuju svoju igru i napreduju" - kaže Nenad naš najiskusniji Dejvis kup igrač sa najviše odigranih susreta u istoriji za našu zemlju (54 susreta i 22 godine igranja, odigrana 73 meča, pobedio u 43).
 
Susret sa Francuzima u Lilu je prilika za mlade snage tenisa u Srbiji da pokažu i dokažu koji snagama raspolažu. 
 
"Meč u Lilu će biti svakako veliko iskustvo za sve nas, možda stvaranje novog mlađeg tima, a s druge strane biće prelep ambijent na stadionu "Pjer Morua". Daćemo sve od sebe da izvučemo maksimum, iako je Francuska veliki favorit nećemo se unapred predati, borićemo se do poslednjeg poena, u sportu je sve moguće. Lajović je dosta napredovao ove sezone, posle Vimbldona na šljaci je osvojio čelindžer u Bastadu, sjajno odigrao turnir u Kicbilu gde je pobedio Žila Simona, a u četvrtfinalu finalu izgubio 7:6 treći set od Kolšrajbera koji je kasnije i osvojio turnir. Đere je ove sezone imao sjajne rezultate na šljaci, postigao najbolji plasman u karijeri (98. poziciju), odigrao polufinale finale ATP turnira u Budimpešti i četvrtfinale Istanbula, pobedio Verdaska, Troickog, Kližana, Lorencija.. Imao tri finala i jedan osvojen turnir čelindžerima (sve na šljaci). Krajinović je osvojio tri čelindžera na šljaci ove godine, u odličnoj je formi i uskoro će se vratiti u prvih 100 na ATP listi, posle povrede. Odigrao je već nekoliko mečeva za reprezentaciju i doneo nam odlučujuću pobedu za opstanak u Svetskoj grupi protiv Indije u Bangaloru. Mislim da će ovaj susret sa Francuskom biti veliki izazov za svakog od njih u singlu“ – zaključio je selektor NIS Dejvis kup tima Srbije Nenad Zimonjić, naš najtrofejniji dubl igrač u istoriji, koji je u sezoni 2017. odigrao polufinale na Roland Garosu, ali je u nastavku sezone imao dosta pehova sa povredama partnera (Viktor na Wimbledonu, Pospišil na US Openu). 
 
U poslednjih deset godina NIS Dejvis kup tim Srbije odigrao je tri polufinala Svetske grupe, meč u Lilu biće četvrto polufinale u poslednjoj deceniji u kojoj je Srbija stigla i do prve "salatare" u istoriji (2010. godine) i igrala finale 2013. godine. 
Prvi put u 2007. godini u Dejvis kup takmičenju borili smo se pod nazivom Srbija. Kao Srbija i Crna Gora takmičili smo se od 2004. do 2006, dok smo naziv Jugoslavija nosili od 1927. do 2003. godine. Prva godina u kojoj je naša reprezentacija učestvovala u Dejvis kup takmičenju bila je 1927. godina. Ukupno 90 godina nalazimo se u vodama ovog takmičenja i u Olimpijskoj 2008. slavili smo osam decenija kako su naši momci zakoračili u Dejvis kup. Odigrali smo do sada 212. susreta, pobedili u 127, izgubili 85. Proveli smo 19 godina u Svetskoj grupi, počevši od 1981. godine. 
 
Tim Francuske do sada je osvajao devet puta Dejvis kup takmičenje, poslednji put 2001. godine. Odigrali su i osam finala, poslednje 2014. protiv selekcije Švajcarske upravo na stadionu "Pjer Morua" kada su izgubili 1:3.