Novi talas za novi vek srpskog ženskog tenisa

Datum objave: 17.07.2023. // Kategorija: Domaća scena
Prošle godine Teniski savez Srbijeje proslavio je 100 godina postojanja. Taj, prvi vek su obeležile tri dame na broju jedan svetskog tenisa, Monika Seleš, Ana Ivanović i Jelena Janković. Lepile su se grend slem i VTA titule za njihove ruke, a sijaset devojaka je pokušavalo da dosegne njihove rezultatske visine.
 
Sada, u Novom veku srpskog tenisa, simbolično dolazi nova generacija takmičarki rođena u 21. veku. Devojke koje su osvajala mnoge trofeje u mlađim kategorijama, sada polako krče put i na velikoj sceni. Tome u prilog govore podaci da su naše selekcije uvek na završnim turnirima evropskih i svetskih teniskih smotri do 14, 16 i 18 godina. Trofeji postaju svakodnevica, reprezentativni uspesi realnost, a budućnost Bili Džin King reprezentacije Srbije svakoga dana izgleda sve svetlije.
 
Ko su predvodnice novog talasa za novi vek srpskog ženskog tenisa?
 
OLGA DANILOVIĆ
Datum rođenja: 23. januar 2001.
Mesto rođenja: Beograd
 
Blistala je u mlađim kategorijama, a sada polako gradi put ka vrhu VTA liste. Upravo osvojeni VTA 125 turnir u Baštadu najbolje govori u prilog tome da će Olga da bude predvodnik novog talasa srpskog ženskog tenisa. Ovo joj je druga titula na VTA turu u singlu, posle Moskve, koju je osvojila 2018. godine.
 
LOLA RADIVOJEVIĆ
 
Datum rođenja: 2. januar 2005.
Mesto rođenja: Prokuplje
Lola je prošlog vikenda igrala finale profesionalnog turnira u holandskom Amstelvenu i nije imala sreće da se okiti titulom. Međutim, njen uspon forme i partije koje pruža u dresu sa državnim grbom stavljaju je u red nosilaca igre reprezentacije u budućnosti.
 
 
MIA RISTIĆ
 
Datum rođenja: 17. maj 2006.
Mesto rođenja: Bor
Mia je mlada teniserka koja iza sebe ima iskustvo osvajanja evropskih titula. Pojedinačno je osvojila evropsku krunu do 16, a sa Kostovićevom i Vircovom je osvojila evropsko srebro do 16 godina. I stekla je iskustvo igranja u Bili Džin King reprezentaciji Srbije, a iako mlada nije igrala samo epizodu, već je upisivala jako bitne pobede.
 
 
TEODORA KOSTOVIĆ
 
Datum rođenja: 28. jun 2007.
Mesto rođenja: Novi Sad
Sa Miom i Vircovom se popela do drugog stepenika u Evropi do 16 godina. Odlikuje je hrabrost u igri i očekuje se da bude jedan od oslonaca nacionalnog tima u godinama koje dolaze. Još jedna je iz plejade mladih i talentovanih teniserki koje je iznedrila Srbija.
 
DUŠICA POPOVSKI
 
Datum rođenja: 18. mart 2009.
Mesto rođenja: Pančevo
Vicešampionka je Evrope na zimskom i letnjem ekipnom prvenstvu sa Lunom Vujović, polufinalistkinja ovogodišnjeg Vimbldona, iz dana u dan dokazuje da je talenat vredan pažnje i sa kojim Srbija ima svetlu budućnost u ćenskom tenisu. Pravi je predstavnik šampionske generacije
 
 
LUNA VUJOVIĆ
 
Datum rođenja: 24. jul 2009.
Mesto rođenja: Herceg Novi
Dve vicešampionske krune sa generacijom je upisala do 14 godina. Evropa je već dobro uzpoznala Lunu i na zimskom i na letnjem ekipnom prvenstvu, a posle titule na Vimbldonu do 14 godina, ime joj već zna i planeta. Najmlađa je iz korpusa talenata za Novi vek srpskog tenisa, ali svakako je biser Srbije.