100. rođendan Teniskog saveza Srbije

Datum objave: 29.08.2022. // Kategorija: Domaća scena
Jubilarni rođendani uvek posebni i drugačiji od svih drugih, sa posebnom notom, osećajem, praznik u duši prepun emocija, uspomena, istorije, momenata za večnost, trenutaka koji se pamte, koji znače večni život. Takav je i 27. avgust 2022. kada je krovna organizacija tenisa u našoj zemlji - Teniski savez Srbije obeležio 100 godina od osnivanja. 
 
Istorija tenisa na našim prostorima ne zaostaje mnogo za počecima tenisa u svetu, čak štaviše, samo nekoliko godina kako je nova pomodna igra sa reketima zaokupila pažnju dvorova Engleske, Francuske i Austorugarske, a prvi reketi već su stigli na Balkan.
Veliko interesovanje za ovaj sport, naročito posle završetka Prvog svetskog rata, nametnuo je potrebu da se osnuje jedno vrhovno telo koje će okupiti sve klubove i sekcije na jedno mesto i organizovati jake turnire i takmičenje širom zemlje. Osnivačka skupština Jugoslovenskog teniskog saveza održana je 27.avgusta 1922. godine u Zagrebu, u kafani Zlatna kruna u Gajevoj ulici, broj 12. Pravni naslednik Jugoslovenskog teniskog saveza je Teniski savez Srbije. 
U periodu od 2007. do dana današnjeg Srbija je postala velesila u svakom pogledu. Čak četiri igrača u seniorskoj konkurenciji je stiglo do pozicije broj 1 u svetu (Novak Đoković, Ana Ivanović, Jelena Janković, Nenad Zimonjić). Novak Đoković je osvojio 21 gren slem titulu u singlu, postavio rekorde u muškom planetarom tenisu koji će decenijama, a možda i zauvek ostati neoborivi i konstantno nastavlja u istom ritmu da ruši rekorde i pomera granice. Ekipno se Dejvis kup reprezentacija popela na pobedničko postolje 2010. pobedom protiv Francuske u finalu, igrala novo finale 2013. Ženska ekipa u Fed kupu 2012. stigla je do titule vicešampiona, pa je time zaokružen jedan period za koji se sa pravom smatra da je najveći u istoriji tenisa na našim prostorima
TSS slavi 100 godina i već sa prvim danima ovog jubileja gleda ka novim šampionskim pohodima koji uskoro slede našim nacionalnim selekcijama u Dejvis kupu, Bili Džin King kupu i ženskom juniorskom timu do 16 godina.