Arhiva vesti - Sve vesti

Pobeda Tipsarevića

Datum objave: 16.02.2010. // Kategorija: Vesti


Sjajan start srpskog asa Janka Tipsarevića na turniru iz čelindžer Tretorn Serije - Gemax Openu 2010. koji se ove nedelje igra u Beogradu za nagradni fond od 125.000 dolara + H (hospitaliti – plaćen smeštaj tenisera). U prvom kolu Tipsarević je lako i ubedljivo došao do pobede nad teniserom iz Nemačke Simonom Štadlerom koji je do glavnog takmičenja stigao kroz kvalifikacije. Prvi nosilac Gemax Opena 2010. Tipsarević plasman u drugu rundu takmičenja obezbedio je posle 6:3, 6:4.  

Već na startu prvog seta Janko je napravio brejk za vođstvo od 2:0, u nastavku stigao do 4:1. Kod rezultata 4:2 Simon je imao brejk loptu, koju je Janko as udarcem uspeo da neutrališe, a zatim još jednim asom dođe do prednosti od 5:2. U narednom gemu Tipsarević je servirao za set koji rešava u svoju korist rezultatom 6:3.
U drugom setu prvi do brejka stiže Nemac i prelazi u vođstvo od 4:2. Janko je odmah uzvratio ribrejkom i u nastavku nije prepustio protivniku ni jedan gem. Drugi set Jako uzima rezultatom 6:4 i time stiže do drugog kola ovog takmičenja.

- Generalno gledano od početka pa do kraja meča uspeo sam da uradim što sam zacrtao.  Imao sam mali pad koncentracije u drugom setu, ali sam brzo uspeo da se vratim i završim meč.  Da sam favorit na ovom turniru - jesam, ali videćemo...Ne razmišljam o finalu, nisam imao dosta pobeda u poslednje vreme, tako da idem meč po meč. Ovde imam veliku tremu jer igram pred domaćom publikom i svi od mene očekuju da lagano pobedim, tako da ako ovde uspem da uradim što sam zamislio, da bez pritiska odigram mečeve, mislim da ću to moći uraditi i na većim takmičenjima. Nakon Gemaxa odlazim na turnir u Dubai gde će biti na okupu ceo naš Dejvis kup tim. Bićemo tamo zajedno pred dolazak u Beograd gde nam sledi reprezentativni nastup protiv selekcije Amerike. U toku australijske turneje Rodik i Blejk su nam rekli da neće doći u Beograd, jer im ne odgovara da pred važne turnire u Americi koji su na betonu, ovde igraju na šljaci. Ali mislim da smo i sa njima kao protivnicima i bez njih favoriti, jer mi imamo Zimonjića koji igra najbolji tenis u životu, Novak ima najbolji rang u dosadašnjoj karijeri – kaže Janko koji još uvek oseća povredu ramena koja ga muči još od Vimbldona prošle godine, ali i ističe da mu ne smeta dok je na terenu.

U drugom kolu Tipsarević će snage odmeriti sa Čehom Janom Minarom.

Sreća izadala Ćaćića

Mladi srpski teniser Nikola Ćaćić nije uspeo da se plasira u drugo kolo Gemax Opena 2010. gde ga je čekao zemljak Janko Tipsarević. Član TK Gemax Ćaćić snage je odmerio sa Čehom Janom Minarom koji je do plasmana u narednu rundu stigao pobedom 3:6, 5:7.
Iako je početak meča najavljivao loš dan za Ćaćića, jer je Čeh brzo stigao do vođstva od 3:0, ipak je Nikola uspeo da se vrati u ovaj meč u potpunosti. Izgubio je prvi set 6:3, ali je u narednom bio koncentrisaniji i jači, popustio je kod rezulatata 5:5 kada Minar pravi brejk i već u narednom gemu stiže do pobede.

-Na početku meča nisam bio opušten, a Minar je odmah došao do brejka i poveo 3:0. Pokušao sam da se vratim u ovaj set, ali nisam uspeo dok je moj protivnik sjajno servirao. U drugom setu ušao sam u ritam, imao tri brejk lopte kod rezultata 3:3, ali to nisam uspeo da iskoristim. Zahvaljujem se gospodinu Đorđu Antelju na „vajld karti“ i šansi koju mi je pružio, da igram na ovom turniru i imam priliku da treniram sa ovako dobrim i jakim igračima. Trenutno nemam puno iskustva, nisam se puno takmičio. Imao sam sjajne pripreme u Španiji za ovu sezonu, tamo sam dosta naučio. Tek sad krećem da igram mnogo ozbiljnije, nisam imao puno uspeha pre, sada vreme je da krenem sa pobedama – rekao je Nikola, višestruki šampion države koji će narednih nekoliko nedelja provesti trenirajući na šljaci, a zatim krenuti sa takmičenjem na fjučers turnirima. 


Sreda, 17.02.2010. – najava mečeva Gemax Open 2010.

Datum objave: 16.02.2010. // Kategorija: Vesti


Ilija Bozoljac – Ivan Dodig (CRO) od 13 časova

I & I! Susret igrača koji se jako dobro poznaju, ista su generacija (1985), Ivan je tačno osam meseci stariji od Ilije.


Ilija Bozoljac se na pragu prvih 100. igrača planete našao 2007 - dospeo do 101. pozicije (29. januara), a onda ga je par pehova, zdravstvene prirode zaustavilo u daljem pohodu. Trenutno je na 162. poziciji ATP liste. U dosadašnjoj karijeri osvojio je šest titula iz »fjučers« serije i igrao dva finala, kao i dva finala čelindžera. Jedan od najboljih trenutaka u karijeri Ilije je svakako osvajanje četiri »fjučersa« u četiri nedelje (2004. godine), vezano jedan za drugim (Sarajevo, Brčko, Prijedor, Beograd) kada je nanizao 22 pobede. Naredne 2005. godine odigrao je finale čelindžera u Bukhari (Uzbekistan) gde je u borbi za titulu kod 5:6 u trećem setu zbog povrede morao da preda meč Uzbekistancu Denisu Istominu. U kolekciji trofeja Ilija ima i tri čelindžera - Donjeck (2006), Ljubljana i Banja Luka - vezano (2008).
Prvo četvrtfinale ATP turnira odigrao je u Zagrebu 2006. godine do kojeg je stigao iz kvalifikacija, odigrao finale čelindžera u Poznanju, osvojio Donjeck. Iste sezone na Rolan Garosu iz kvalifikacija stigao je do drugog kola glavnog turnira, baš kao i 2007. na Otvorenom prvenstvu Australije nakon kojeg je došao do najboljeg ranga u dosadašnjoj karijeri – 101. mesto na ATP listi. Nastavak ove sezone bio je obojen povredama, tako da je Ilija do kraja ove takmičarske godine stigao da odigra polufinale dva čelindžera – Šampanj i Kalabasas i finale u Riminsku.
Pre osvajanja dve čelindžer titule u 2008. Bozoljac je stigao iz kvalifikacija do drugog kola glavnog turnira Vimbldona gde je posle velike borbe i 31 odserviran as izgubio od Francuza Žikela. U takmičarskoj 2009. ( koja je takođe većim delom bila obojena povredama) odigrao je nekoliko četvrtfinala čelndžera, prošao kvalifikacije za gren slem u Parizu i stigao do finala čelindžera u Notingemu (trava), Tiburonu i Noksvilu. Na ATP turniru u Zagrebu 2010. prošao je kvalifikacije, a zatim je na čelindžeru u Bergamu stigao do četvrtfinala.

Dodig je sezonu 2010. počeo na turniru u Dohi gde je izgubio u prvom kolu od Belgijanca Darcisa, ali je zatim prošao kvalifikacije za Otvoreno prvenstvo Australije, u prvom kolu glavnog turnira savladao Huan Karlosa Ferera i izgubio u drugom kolu od Kubeka. U Bergamu prošle nedelje stigao je do četvrtfinala. U 2009. Ivan je osvojio čelindžer u Sarajevu, igrao finale čelindžera u Ostravi i Koldingu (Danska).

 Filip Krajinović – Somdev Devarman (IND) ne pre 16:30

Mlada i najveća nada srpskog muškog tenisa Filip Krajinović u prvom kolu čelindžera koji se ove nedelje igra na terenima TK Gemax za nagradni fond od 125.000 dolara + H sastaće se sa osmim nosiocem turnira, Indijcem Somdevom Devarmanom.

 Krajinović će za 11 dana proslaviti 18. rođendan. Trenutno je na 365. mestu ATP liste, a najbolji rang je zabeležio 2. novembra 2009. godine kada je stigao do 267. pozicije na svetu. Tenisom je počeo da se bavi kada je imao četiri godine. Prvi turnir odigrao je u Novom Sadu sa osam leta i kući se vratio sa pobedničkim peharom. Do naslova prvaka države stizao je u konkurencijama do 10, 12 i 14 godina posle čega je prestao da igra naše turnire. U godištu 91-92 na ETA turnirma je bio neporažen, imao je izgubljena samo dva seta. Na ITF turnirima (do 18 godina) prvi put se pojavio 2007. godine i odmah na startu od četiri odigrana turnira tri je završio na pobedničkom postolju, dok je na četvrtom stigao do finala.
U 2008. godini Krajinović je briljirao na ITF, ali i na profi sceni. Stigao je do polufinala juniorskih gren slem takmičenja – Vimbldon i US Open, osvojio Astrid Bowl u Belgiji, igrao finale Banana Bowl-a u Brazilu.  Bio je šesti junior sveta.
U profi konkurenciji za kratko vreme napravio je veliki rezultatski bum. U 2008. iz kvalifikacija dospeo je do polufinala čelindžera u Knoksvilu (50.000 dolara nagradni fond), odigrao je dva četvrtfinala na “fjučers” turnirima u Srbiji, u 2009. stigao je do tri finala fjučersa, finala čelindžera u Španiji. Član je Akademije Nika Bolitijerija na Floridi gde je imao je priliku da trenira sa svojim idolom Rodžerom Federerom, kao i jednom od najvećih legendi “belog sporta” Pitom Samprasom.

Indijac Somdev Devarman rođen je u Asamu u Indiji 13. februara 1985. godine. Odrastao je u Čenaiju, studirao je u Virdžiniji od 2005 – 2008. godine. Diplomirao je Sociologiju 2008. nakon čega je uplovio u svet teniskih profesionalaca. Dve godine za redom bio je šampion Univezitetske lige u Americi – 2007. u finalu je savladao Džona Isnera, 2008. Dž.P. Smita i bio odlikovan največim priznanjem koju sportisti mogu dobiti na nivou svih Univerziteta u Americi, takozvano All – American priznanje. Trenutno je na 141. mestu ATP liste, a najbolji rang ostvario je kao i naš Filip, 2. novembra 2009. godine – 116. mesto na svetu. Član je Dejvis kup reprezentacije Indije. 
Na samom startu sezone u Čenaiju Somdev je izgubio od našeg Janka u drugom kolu ATP turnira, na Otvorenom prvenstvu Asutralije 2010. stigao je do finala kvalifikacija, na ATP turniru u Johanesburgu izgubio u četvrtfinalu od Španca Davida Ferera.

Mario Ančić (CRO) – Gilles Muller (LUX) od 13 časova

Jedan od najzanimljivijih susreta prvog kola. Biće ovo sudar dva bivša juniorska prvaka sveta. Dobro su poznati beogradskoj publici. Ančić je osvojio prvi Gemaxov čelindžer 2002. godine, dok je Muler u našoj prestonici igrao 2003.

Luksemburžanin Muler najbolji rang ostvario je 1. avgusta 2005. godine kada je stigao do 59. mesta na svetu, trenutno je 328. Nama je poznat i po tome što je u isto vreme bio prvi junior sveta, kada i naš Janko Tipsarević, s tim da je Žil te 2001. godine osvojio gren slem u Njujorku i bio finalista Vimbldona, dok je Janko bio najbolji u Melburnu.
Poznat nam je i po meču Dejvis kupa iz 2002. godine kada je naša selekcija izgubila meč od Luksemburžana u borbi za plasman u viši rang takmičenja. Prvu čelindžer titulu osvojio je 2003. godine u Valjadolidu. Nastavio je sa osvajanjem čelindžer trofeja u 2004. kada je odigrao i finale ATP turnira u Vašingtonu kkoje je izgubio od Australijanca Hjuita. Na Vimbldonu 2005. u trećem kolu eliminisao je trećeg tenisera sveta Španca Nadala i iste godine stigao do drugog ATP finala u karijeri, ovaj put u Los Anđelesu gde je u finalu doživeo poraz od Agasija. Levoruki Žil je u toku 2008. osvojio čelindžer u Porto Riku, Izmiru, stigao do četvrtfinala US Opena gde je poražen od Federera. Pad je doživeo prošle sezone kada je nanizao devet poraza u prvim kolima, a od Vimbldona nije ni izašao na teren. Prvi turnir u ovoj godini odigrao je u Nemačkoj, fjučers na kome je stigao do finala, kao i prošle nedelje na čelindžeru u Bergamu.

Mario Ančić rođen je 30. marta 1984. godine u Splitu. Najbolji rang zabeležio je 10.07.2006. kada je bio 7. igrač sveta. U drugom kolu Vimbldona 2002. godine savladao je Federera kada su mu Britanci dali nadimak „Super Mario“ i postao je jedini teniser koji je uspeo da savlada Švajcarca na londonskoj travi sve do čuvenog finala 2008. kada je to učinio i Nadal. Ima prebogatu karijeru iza sebe. Prvi čelindžer osvojio je upravo na Gemaxu 2002, posle čega je nastavio da niže briljatne rezultate na profi sceni. Osvojio je tri ATP titule: 2005 – Den Boš, 2006 – Den Boš i Sankt Petersburg. Odigrao je i osam ATP finala, osvojio je trofej Dejvis kupa sa selekcijom Hrvatske 2005. godine. Bio je polufinalista Vimbldona 2005. godine.


NAJAVA MEČEVA NA GEMAX OPENU 2010.

Datum objave: 15.02.2010. // Kategorija: Vesti

Utorak, 16. februar 2010:

Ne pre 13:30 časova - (1)  Janko Tipsarević – (q) Simon Stadler (GER)

Prvi nosilac čelindžera iz Tretorn serije - Gemax Opena 2010. srpski Dejvis kup reprezentativac  Janko Tipsarević (37. na ATP listi), koji je turnir na terenima Gemax-a osvojio 2006. godine, u prvom kolu ovogodišnjeg takmičenja snage će odmeriti sa Nemcem Štadlerom koji je u glavni žreb stigao iz kvalifikacija.
 Štadler je godinu dana stariji od našeg Janka. Najbolji rang u karijeri ostvario je pre godinu dana kada je stigao do 140. pozicije na svetu, trenutno je 228. Igra levom rukom, profesionalac je od 2002. godine. U kvalifikacijama za Gemax Open 2010. savladao je Srbina Đurđevića, Hrvata Škugora i Čeha Mertla.  Na Otvorenom prvenstvu Australije 2010. Štadler je stigao do finala kvalifikacija, u prvom kolu bio je bolji od Ukrajinca Dolgopolova, u drugom je savladao Hrvata Karanušića, zaustavljen je u završnici od Južnoafrikanca Andersona.

Nikola Ćaćić – (q) Jan Minar (CZE)

Član TK Gemax, mladi Nikola Ćaćić koji je za glavni turnir čelindžera na Gemaxu dobio „vajld kartu“ u prvom kolu voljom žreba odmeriće snage sa kvalifikantom iz Češke Janom Minarom.
Minar ima 28 godina. Nalazi se na 244. poziciji ATP liste, najbolji rang zabeležio je pre dve godine kada je stigao do 177. pozicije na svetu. U 2009. osvojio je jedan fjučers i igrao dva finala čelindžera.

Ne pre 16:30 časova–

 Dustin Brown (JAM)  - Dominik Hrbaty (SVK)

Jedan od najzanimljivijih mečeva prvog kola na Gemax Openu 2010. Sa jedne strane mreže stajaće izrazito visoki Jamajčanin egzotičnog izgleda, dok će se sa druge strane naći proslavljeni Slovak Hrbati koji je pre godinu dana na Gemaxu iz kvalifikacija stigao do finala glavnog turnira. Hrbati je 2006. godine bio na 12. poziciji ATP liste u singlu, trenutno je na 146. mestu. Prošle nedelje na čelindžeru u Bergamu Hrbati je igrao polufinale.   
Brown je rođen u Nemačkoj 1986. gde je živeo do 1996. kada se seli na Jamajku.  Igra desnom rukom, a najbolji rang upravo beleži sada – 131. mesto na svetu. Prošle nedelje na turniru u Bergamu stigao je do polufinala. Pre dve nedelje u prvom kolu ATP turnira u Johanesburgu savladao je 53. tenisera sveta Švajcarca Marka Kjudinelija, koji je takođe poznat beogradskoj publici jer je učestvovao nekoliko godina na Gemax-ovom čelindžeru, bio finalista 2004. kada je u borbi za trofej izgubio od našeg Nenada Zimonjića. Brown je u četvrtfinalu Johanesburga zaustavljen od Francuza Robera.

Dublovi –
 
Ilija Bozoljac, Jamie Delgado (SRB,GBR) – Tomasz Bednarek, Mateusz Kowalczyk (POL,POL)

U konkurenciji dublova danas (utorak 16.02.2010) na teren će od srpskih predstavnika izaći samo Ilija Bozoljac. Srpski server će u paru sa Britancem Džejmijem Delgadom snage odmeriti sa poljskim dublom Bednarek – Kovalčik. Bozoljac je osvojio titulu u dublu na Gemax Openu 2003. godine u paru sa Nenadom Zimonjićem.

Jonathan Marray, Jamie Murray (GBR,GBR) – Ivan Dodig, Frank Moser (CRO,GER)

Beogradska publika biće u prilici da vidi na terenu i Škota Džejmija Mareja koji nam je poznat po tome što je osvojio titulu na Vimbldonu u miks konkurenciji 2007. godine u paru sa našom Jelenom Janković. Kao što je poznato Džejmi je stariji brat daleko poznatijeg i uspešnijeg Endija Mareja, četvrtog igrača sveta u singlu, ovogodišnjeg finaliste Otvorenog prvenstva Australije.
Džejmi će u paru sa zemljakom Džonatanom u prvom kolu dublova snage odmeriti sa hrvatsko-nemačkim parom Dodig – Moser.
 


Lajović pružio sjajan otpor

Datum objave: 15.02.2010. // Kategorija: Vesti

Prvi meč u glavnom žrebu singla Gemax Opena 2010. od srpskih predstavnika odigrao je 19-godišnji Dušan Lajović protiv  13 godina starijeg Austrijanca Štefana Kubeka. Mladi srpski teniser, od skora član TK Gemax pružio je sjajan otpor Austrijancu koji je pre deset godina zabeležio najbolji rang u karijeri – 20. mesto na ATP listi.
U prvom setu sve do rezultata 3:3 oba igrača su lako dolazili do gemova na svoj servis, kada prvi do brejk lopte (imao je tri brejk lopte) stiže Lajović, ali nije uspeo da ih realizuje. Kod 5:4 Dušan je servirao za opstanak u setu, ali Kubek je uspeo da napravi prvi brejk u meču koji mu je doneo vođstvo u setovima 1:0.
U drugom setu nastavljena je velika borba, sa mnoštvom atraktivnih poena. Jedini brejk napravio je Kubek za 5:3 i u nastavku stigao do pobede – 6:4, 6:3. Austrijanac ima osvojene tri ATP titule i bio je učesnik tri ATP finala u singl konkurenciji.

-Prvo bih se zahvalio gospodinu Đorđu Antelju na „vajld karti“ i šansi koju mi je pružio. Ovo je najjači turnir na kome sam učestvovao u glavnom takmičenju. Generalno, zadovoljan sam igrom. Imao sam nekoliko prilika, ali nijanse su odlučile u korist Kubota. Morao sam da budem agresivniji u nekim delovima meča, da bolje serviram i koristim servis u telo, kao i na njegovu forhend stranu koja mu je slabija od bekhend. Kad je bilo najvažnije Kubot je sjajno reternirao i odigrao nekoliko izvanrednih bekhenda – rekao je Lajović.

Dušan Lajović rođen je 30. juna 1990. godine u Beogradu. Bio je član TK Partizan, od starta 2010. član je TK Gemax. Trenira ga mladi i veoma uspešni srpski trener Nemanja Lalić.
Lajović je višestruki državni šampion – u konkurencijama do 16 i 18 godina, kao i u seniorskoj konkurenciji. U 2009. stigao je do prve profi titule na „fjučersu“ u Somboru. Jedan je od retkih koji igra jednoručni bekhend.
 - U toku prošle godine igrao sam i dva polufinala turnira nagradnog fonda 15.000 dolara, u Egiptu i Mostaru. Pripreme za ovu sezonu odradio sam u Barseloni, u Akademiji Alberta Koste. Dobro sam se spremio. Već sam odigrao nekoliko fjučersa od početka godine, učestvovao sam i u kvalifikacijama ATP u Zagrebu. Nakon ovog turnira odlazim na pripreme za turnire na šljaci, sa kojima ću da krenem od marta. Cilj mi je da do kraja godine prepolovim rang, kao što sam i prošle godine učinio. U 2009. želja mi je bila da završim sezonu oko 500. mesta, to sam ostvario, sada želim da 2010. završim oko 250. mesta – zaključio je Lajović.


 


...sećanja... i uvod u priču koja sledi – Gemax Open 2010!...

Datum objave: 15.02.2010. // Kategorija: Vesti

Datum 02.02.2002. – dvojke i nule najavile su početak zlatne srpske teniske ere čiji smo savremenici. Tog prvog dana kvalifikacija BMW Opena 2002. rođena je nova srpska teniska istorija. Dva dana pre toga, na konferenciji za medije, najavljen je prvi u istoriji turnir iz „čelindžer“ serije koji je održan u Beogradu. Vlasnik TK Gemax Đorđo Antelj, na čiju je ideju i viziju celokupna priča pokrenuta, najavio je „bajku“ koja će, onako kako je planirao i želeo, nastaviti iz godine u godinu da se razvija, dobija na dimenzijama i uvek nadmaši prethodnu, koja je ispisana godinu dana pre toga.
Gemax Open je rastao i razvijao se, za sva srca poklonika tenisa u Srbiji prirastao već od tog prvog dana kvalifikacija 2002. godine. Gemax Open je rodonačelnik zlatne ere srpskog tenisa!

Na konferecniji koja je najavila prvi Gemaksov čelindžer, koji je održan od 02. do 10. februara 2002. godine (nagradnog fonda 25.000 dolara + H), prisustvovali su novinari koji su ceo život proveli u tenisu, koji su svoje karijere počeli da grade na teniskim poprištima, a sam turnir od početka do kraja ispratili smo moje kolege Siniša Stojanović, Vojin Veličković i Nebojša Višković (doajeni srpskog teniskog novinarstva, ja ih zovem gren slem šampioni u teniskom novinarstvu) i ja. A zaista je bilo mnogo toga da se vidi, doživi, zaista je vredelo biti deo tog spektakla koji je Gemax darovao Srbiji, koja je u tom trenutku bila na teniskim marginama.
 „Turnir je izuzetno jak. O tome najbolje svedoče imena igrača koji će učestvovati u velelepnoj hali Gemax-a. Prvi nosilac je Austrijanac Julijan Novl 124. teniser sveta, u glavnom žrebu biće i najbolji jugoslovenski treniser Nenad Zimonjić. Šansu će dobiti i veliki broj mladih nada našeg tenisa među kojima i najperspektivniji Janko Tipsarević – rekao je tom prilikom tadašnji generalni sekretar TK Gemax Milan Smiljanić, inače  istaknuti teniski radnik kojeg nažalost već tri godine nema među nama.
Da, bio je jak turnir, bio je spektakl! Krenimo redom... uplovimo u prvu nedelju februara 2002. godine i prvu Gemax bajku!
Direktan ulazak u glavni žreb Gemax Opena 2002.  na osnovu ranga imao je jedino Zimonjić, tada prvi reket Jugoslavije. „Vajld karte“ su dobili najperspektviniji teniseri naše zemlje u to vreme, 17-godišnji Janko Tipsarević i Darko Mađarovski. Kroz kvalifikacije put su krčili Vemić, Pašanski, Slović, Đorđević, Obradović i 16-godišnji Ilija Bozoljac – član Gemaxa.
Plasman u glavni žreb izborio je kroz kvalifikacije jedino Vladimir Obradović, koji je kasnije zaustavljen od zemljaka Zimonjića.
„Vajld karte“ na pravi način iskoristili su mladi teniseri Jugoslavije Tipsarević i Mađarovski stigavši do četvrtfinala.
Najbolji teniser Jugoslavije Nenad Zimonjić stigao je u rodni grad sa turnira u Milanu (nagradni fond 400.000 dolara) gde je zadobio povredu noge. Obećao je borbu i da će pružiti svoj maksimum u tom trenutku, obzirom na povredu. A pružio je Ziki nacionale mnogo – pružio je finale!
Kao sedmi nosilac i 234. teniser sveta Nenad je u drugom kolu savladao zemljaka Obradovića, u četvrtfinalu snage je odmerio sa Tipsarevićem, polufinale igrao protiv  Italijana Peskosolida i stigao do četvrtog finala čelindžera u karijeri. Pre toga Nenad je igrao tri finala i sva tri osvojio: Anderzije, Kijev i Belo Horizonte. 
Finale i borba za trofej, prvi trofej na Gemaxu, vodila se između našeg najboljeg tenisera i mlade nade hrvatskog tenisa, Marija Ančića koji je u svojoj biografiji već imao i epitet prvog reketa sveta – u juniorskoj konkurenciji, kao i naš Tipsarević. Time je Gemax Open 2002. ugostio dva bivša juniorska reketa sveta, a tradicija se nastavila i narednih godina, kada su na terenu u velelepnom teniskom kompleksu igrali i Luksemburžanin Žil Muler, Francuz Rišar Gaske, ali i naš Novak Đoković i Rafael Nadal koji nisu bili prvi juniori sveta, jer su se brzo, već sa 15 godina vinuli u profi vode i nisu puno vremena proveli igrajuči na ITF takmičenjima.
Na Nenadu je bio ogroman pritisak. Oči cele srpske teniske nacije bile su uprte u njega, a on nije nastupao pred domaćom publikom od meča Dejvis kupa 1998. godine, a i povreda je učinila svoje. Finale je pripalo mladom Ančiću, koji je u Beogradu osvojio prvu čelindžer titulu u karijeri.
Na kraju finalnog dana, bivši prvi juniorski reketi sveta Tipsarević i Ančić odigrali su egzibicioni meč u jedan set koji je pripao Mariju.
 I bio je to ne samo jak turnir, najjači koji je do tada Beograd video, a ispostaviće se kasnije i mnogo jači nego što se u tom trenutku činilo, jer njegovi akteri su se kasnije vinuli u sam vrh svetskog tenisa...Tradicija se nastavila iz godine u godinu, pravi dijamanti belog sporta prve profi korake ka krugu nedodorivljivih napravili su upravo na Gemaxu..ali tu su i svoje nove šanse tražile bivše zvezde...tako je i danas....
Prvi Gemax Open je pružio mnogo, ko je bio vredan znao da je to iskoristi i bude u pravo vreme na pravom mestu. O svojim idolima i počecima, ciljevima, nadama i željama pričali su Siniši, Voji, Nebojši i meni - Nole, Zimonjić, Nadal, Gaske, Ančić, Muler...

Vreme je za osmi po redu Gemax Open! Na početku smo turnira iz Tretorn čelindžer serije u organizaciji TK Gemax (125 + H). Sam pogled na žreb budi uspomene i sećanja na prve korake Gemax Opena, budi neka sada već davna vremena kojih se sećaju svi oni koji su zajedno sa Gemaxom rasli i gradili tenisku današnjicu u kojoj se osećamo „teniskom silom“. Samo mali broj nas je svedok tog velikog i teškog puta, puta preko trnja do zvezda. U žrebu glavnog trurnira Gemax Opena 2010. imamo igrače koji su igrali i pre devet godina kao i bivše šampione ovog turnira kako u singlu tako i dublu. Sa nama su ponovo Tipsarević, Ančić, Bozoljac, Karanušić, Zovko, kao i prošlogodišnji finalista Hrbati.

Gemax Open 2010. garantuje izuzetne teniske predstave i dobru zabavu za sve poklonike „belog sporta“ u Srbiji. Uživajte!

Tekst: Neda Miletić


REZULTATI 15 - 21.02.2010.

Datum objave: 13.02.2010. // Kategorija: Vesti


WTA DUBAI (UAE) tvrda podloga-  deco turf II  2.000 000 dolara SERIJA PREMIER 5

1. kolo, singl: (6) Jelena Janković slobodna
2.kolo, singl: (6) Jelena Janković - Aravane Rezai (FRA) 4:6, 6:4, 7:5

Četvrtfinale: (6) Jelena Janković - (12) Vera Zvonareva (RUS) 3:6, 2:6

Kvalifikacije -
1.kolo: (WC) Barbara Bonić - (17) Vesna Manasieva (RUS) 1:6, 3:6
 
__________________________________________________________________________


TK GEMAX (BEOGRAD) dvorana - tepih  106.500 evra + H  TRETORN SERIJA

1.kolo, singl: (1) Janko Tipsarević - (q) Simon Stadler (GER) 6:3, 6:4
                    (WC) Nikola Čačić - (q) Jan Minar (CZE) 3:6, 5:7
                    (WC) Dušan Lajović - (4) Stefan Koubek (AUT) 4:6, 3:6
                    (WC) Filip Krajinović - (8) Somdev Devvarman (IND) 3:6, 7:6(6), 6:3
                    Ilija Bozoljac - Ivan Dodig (CRO) 7:6(5), 6:1

2.kolo, singl: (1) Janko Tipsarević - (q) Jan Minar (CZE) 6:2, 6:3

                       Ilija Bozoljac - Dominik Hrbaty (SVK)

                       Filip Krajinović - Alex Bogdanović (GBR)

Četvrtfinale: (1) Janko Tipsarević - Lukas Rosol (CZE)

Dubl -

1.kolo: (WC) Ćaćić, Lajović - Reister, Zemlja (GER,SLO) 6:7(3), 3:6
Bozoljac, Delgado (SRB,GBR) - (3) Bednarek, Kowalcuzyk (POL,POL) 7:6(9), 7:6(5)
(WC) Slović, Zlatanović - Ančić, Zovko (CRO,CRO) 6:3, 3:6, 8:10
Četvrtfinale: Bozoljac, Delgado (SRB,GBR) - Golubev, Sidorenko (KAZ,FRA)

Kvalifikacije -
1.kolo: Miljan Zekić - Ilija Vučić 7:5, 6:3
           Ivan Đurđević - (2) Simon Stadler (GER) 2:6, 1:6
           (WC) Nemanja Lazić - Franco Skugor (CRO) 2:6, 2:6
           (WC) Marko Đoković - (WC) Nikola Džaleta 6:2, 6:4
          Aleksandar Slović - (3) Jan Minar (CZE) 5:7, 3:6
          (WC) Petar Đukić - Martin Emmrich (GER) 4:6, 2:6
          Arsenije Zlatanović - (WC) Nebojša Perić 6:0, 6:1
           Ivan Bjelica - (4) Filip Prpić (SWE) 4:6, 2:6
         Nikola Ćirić - Sebastian Reischick (GER) 7:6(5), 6:7(2), 4:6
2.kolo: Miljan Zekić - (5) Goran Tošić (MNE) 4:6, 4:6
           (WC) Marko Đoković - Jan Mertl (CZE) 2:6, 3:6
           Arsenije Zlatanović - Evgeny Donskoy (RUS) 4:6, 4:6

___________________________________________________________________________________

ATP MEMPHIS (TN,USA) dvorana - tvrda podloga 1.100000 dolara SERIJA 500

Dubl -
1. kolo: Vemić, Karlović (SRB,CRO) - Kohlmann, Nieminen (GER,FIN) 5:7, 4:6

_______________________________________________________________________

ITF CARTAGENA (ESP) šljaka 10.000 dolara

1. kolo, singl: (6) David Savić - (q) Alexander Ward (GBR)

Dubl -
1. kolo: (2) Savić, Pollock (SRB,USA) slobodni
Četvrtfinale: (2) Savić, Pollock (SRB,USA) - ???

______________________________________________________________________

ITF SANTIAGO (CHI) šljaka JUNIORSKI TURNIR, G2

Devojke -
1.kolo, singl: (5) Saška Gavrilovska - Breaunna Addison (USA) 5:7, 6:4, 6:4
2.kolo, singl: (5) Saška Gavrilosvka - Gaia Sanesi (ITA) 4:6, 2:6


FED KUP - ŽREB

Datum objave: 10.02.2010. // Kategorija: Vesti

 

Srbija protiv Slovačke u meču plej ofa  

Žreb koji je obavljen danas (10.02.2010) u Londonu odlučio je da Fed kup reprezentacija Srbije u meču plej ofa za opstanak u Svetskoj A grupi (24. i 25. aprila 2010) odigra na domaćem terenu protiv selekcije Slovačke. Pre tri godine Srbija je gostovala Slovačkoj u mestu Košice, kada su naše devojke doživele poraz 4:1 u meču plej ofa za popunu Svetske grupe B. Stub tadašnjeg tima Slovačke činile su dve igračice: Cibulkova i Hantuhova, što je i danas slučaj.  

Izjave nakon žreba-  

Selektor Fed kup tima Srbije, Dejan Vraneš:            

 - Žreb je takav kakav jeste. Slovačka je dobar protivnik, ali smatram da imamo velike šanse. Igramo kod kuće, biramo podlogu, a to su dva vrlo važna segmenta. Protivnik nam je izuzetno poznat, igrali smo protiv ovog tima na njihovom terenu pre tri godine. Cilj nam je da predstojeći meč sa Slovačkom odigramo bez greške, da se osvetimo za poraz koji su nam naneli 2007. i da narednu 2011. dočekamo ponovo kao članovi Svetske grupe A. Videćemo kakvu ćemo podlogu izabrati, u narednih pet dana donećemo tu odluku. Najvažnije je da naše devojke budu zdrave i u dobroj formi do početka ovog meča – rekao je Vraneš.  

Jelena Janković, prvi reket Srbije:            

- Pre tri godine igrali smo čuveni susret Slovačka – Srbija u Košicama. Nikada neću zaboraviti meč sa Cibulkovom koji je trajao tri sata i 32 minuta, kada sam na kraju meča, dve lopte do pobede, zbog pucanja vlakana na levoj nozi ostala da igram samo na jednoj i stigla do cilja, do boda za Srbiju. To je zaista nešto što nikada neću zaboraviti, kao ni atmosferu koju su nam servirali Slovaci, bili smo kao u grotlu, nas 15-tak naspram 6000 frenetičnih navijača domaćina. Tim Slovačke je u skoro istom sastavu kao i pre tri godine, nisu ni lak ni težak protivnik, neka sredina za koju smatram da je možemo savladati na domaćem terenu bez većih problema. Izgleda da je vreme da im se osvetimo za poraz u Košicama – rekla je Jankovićeva, osma teniserka sveta. 


Ane Ivanović, drugi reket Srbije:  

-Selekcija Slovačke ima dve visoko rangirane igračice i veoma su iskusan tim. Ovo je težak žreb! - rekla je srpska reprezentativka Ivanović, 23. na WTA listi.

Bojana Jovanovski, treći reket Srbije: 

-Imali smo sreće na današnjem žrebanju u Londonu za meč plej ofa za opstanak u Svetskoj A grupi za 2011. Ugostićemo selekciju Slovačke koja ima jake igračice, ali nisu nepobedive. Imali smo sreće jer žreb je mogao da nam donese gostovanje u Australiji, što je bila najgora moguća kombinacija. Ja ću nastaviti da vredno radim, kao i do sada, verujem da ću i rezultatski napredovati. U planu je da se od sada posvetim WTA turnirima i očekujem kako dobru igru tako i rezultate. Nadam se mom debiju za srpski Fed kup tim u aprilu 2010. godine - rekla je Jovanovska, 131. teniserka sveta.  

Ana Jovanović, srpska reprezentativka:

 -I pre tri godine, kada smo u Košicama igrali protiv Slovačke, iako smo bili u teškoj situaciji, bili smo oslonjeni samo na Jelenu, a Ana nije igrala zbog povrede, a u među vremenu smo i u toku samog meča doživeli nove pehove po pitanju zdravstvenog stanja igračica koje su bile na licu mesta, dakle i u takvoj situaciji smo imali šansu da pobedimo. Smatram da do novog susreta sa Slovačkom, do 24. i 25. aprila ove godine imamo dosta vremena da se pripremimo. Imamo veliku prednost što igramo kod kuće i to nam je veoma važan faktor u ovakvoj situaciji.  Bili smo blizu da dobijemo meč u Areni pre tri dana protiv najbolje selekcije sveta – Rusije. Jelena je uprkos umoru i povredi sa kojom je došla iz Amerike odigrala neverovatno, a čitava ta atmosfera u Areni je motivisala da se bori i stigne do pobede.  Pokazalo se da je ta sjajna atmosfera jako dobra za nas i jako teška za protivnika, tako da bilo koja selekcija da nam dođe neće nam biti problem sa tako divnom publikom koju imamo. Naravno najvažnije je da svi budemo zdravi,  pre svega Jelena i Ana – rekla je Jovanovićeva, 235. teniserka sveta.    


REZULTATI 08 - 14.02.2010.

Datum objave: 09.02.2010. // Kategorija: Vesti

 ATP ROTTERDAM (NED) dvorana - tvrda podloga 1.445000 evra SERIJA 500

1. kolo, singl: (1) Novak Đoković - Sergiy Stakhovsky (UKR) 6:2, 4:1 predaja Stakhovskog
                     Janko Tipsarević - Florian Mayer (GER) 3:6, 7:6(6), 6:7(6)
                     (8) Viktor Troicki - Jurgen Melzer (AUT) 3:6, 0:3 predaja Viktora
2.kolo, singl: (1) Novak Đoković - Marco Chiudinelli (SUI) 6:4, 6:2
Četvrtfinale: (1) Novak Đoković - Florian Mayer (GER) predaja Floriana bez borbe
Polufinale: (1) Novak Đoković - Mikhail Yuozhny (RUS) 6:7(5), 6:7(6)

Dubl -
1.kolo: (1) Zimonjić, Nestor (SRB,CAN) - Tipsarević, Troicki 7:6(1), 6:1
Četvrtfinale: (1) Zimonjić, Nestor (SRB,CAN) - Lopez, Robredo (ESP,ESP) 6:3, 6:4
Polufinale: (1) Zimonjić, Nestor (SRB,CAN) - Knowle, Lindstedt (AUT,SWE) 7:5, 7:6(6)
Finale: (1) Zimonjić, Nestor (SRB,CAN) - Aspelin, Hanley (SWE,AUS) 6:4, 4:6, 10:7

 _________________________________________________________________________

ATP COSTA DO SAUIPE (BRA) šljaka 442.500 dolara

Kvalifikacije -
1. kolo: Boris Pašanski - Juan Pablo Brzezicki (ARG) 6:2, 3:6, 6:3
2. kolo: Boris Pašanski - Flavio Cipolla (ITA) 0:6, 6:4, 7:6(3)
3. kolo: Boris Pašanski - (3) Rui Machado (POR) 1:6, 0:5 prekid, Boris je predao meč

_____________________________________________________________________________________

ATP SAN JOSE (CA,USA) dvorana - tvrda podloga  531.000 dolara

Dubl -
1. kolo: Vemić, Russell (SRB,USA) - (2) Butorac, Ram (USA,USA) 2:6, 4:6

Kvalifikacije -
1.kolo, singl: Dušan Vemić - (WC) John Paul Fruttero (USA) 4:6, 4:6
___________________________________________________________________________________

ITF MIDLAND (MI,USA) dvorana - tvrda podloga 1.00000 dolara

Dubl -
1. kolo: Mirčić, Woerle (SRB,GER) - (WC) Hsu, Sundaram (USA,USA) 6:0, 6:4

Četvrtfinale: Mirčić, Woerle (SRB,GER) - (4) Osterloh, Tatishvili (USA,GEO) 2:6, 3:6

1.kolo, kvalifikacije: (5) Teodora Mirčić - Diana Ospina (USA) 7:5, 3:6, 6:4
                                Marija Mirosavljević - Maureen Drake (CAN) 1:6, 1:6

2. kolo, kvalifikacije: (5) Teodora Mirčić - Courtney Nagle (USA) 6:2, 6:4
3.kolo, kvalifikacije: (5) Teodora Mirčić - (1) Ivana Lisjak (CRO)

_________________________________________________________________________________

ATP BERGAMO (ITA) dvorana - tvrda podloga  42.500 evra + H  TRETORN SERIJA

1. kolo, singl:  Ilija Bozoljac - Andreas Haider - Maurer (AUT) 7:5, 7:6(7)
2. kolo, singl: Ilija Bozoljac - (4) Lukas Rosol (CZE) 4:6, 6:3, 6:2

Četvrtfinale: Ilija Bozoljac - (7) Dominik Hrbaty (SVK) 3:6, 2:6

Dubl -
1.kolo: Bozoljac,  Delgado  (SRB,GBR) - (WC) Crugnola, Galvani (ITA,ITA) 6:1, 6:4

Četvrtfinale: Bozoljac, Delgado (SRB,GER) - (4) Bednarek, Kowalczyk (POL,POL) 3:6, 6:7(5)

Kvalifikacije -
1. kolo: Filip Krajinović - (2) Simon Stadler (GER) 1:6, 7:6(3), 4:6

_________________________________________________________________________________


ITF SFAX (TUN) tvrda podloga JUNIORSKI TURNIR G2

Devojke -
Finale: (2) Doroteja Erić  - (6) Charlene Seateun (FRA) 2:6, 7:6(9), 2:6

________________________________________________________________________________

ITF RADENCI (SLO) dvorana - tepih JUNIORSKI TURNIR G4

Devojke -
Polufinale dubla: (1) Radojković, Van Der Hoek (SRB,NED) - Mendo, Stefanelli (ITA,ITA) 4:6, 7:5, 16:18

Muškarci -
Polufinale, singl: (3) Miki Janković - Adrian Partle (SVK) 5:7, 3:6

Polufinale, dubl: (3) Janković, Razborsek (SRB,SLO) - (1) Brkić, Cutura (CRO,CRO) 6:4, 5:7, 3:10

_________________________________________________________________________________________

ITF OULU (FIN) dvorana - tvrda podloga JUNIORSKI TURNIR, G4

Muškarci -
1. kolo, singl: (8) Nikola Milojević  - Armand Levandi (EST) 6:4, 6:2
2. kolo, singl: (8) Nikola Milojević - Mons Knudtzon (NOR) 6:1, 7:5
Četvrtfinale: (8) Nikola Milojević - Juuso Laitinen (FIN) 6:4, 6:4
Polufinale: (8) Nikola Milojević - Max De Vroome (NED) predaja Milojevića bez borbe


 


Srbija bez polufinala

Datum objave: 09.02.2010. // Kategorija: Vesti

FED CUP 2010 - SVETSKA GRUPA 1. KOLO (06. i 07. februar 2010) - Arena, Beograd

SRBIJA - RUSIJA 2-3

Rezultati:
Subota (06.02.2010):
Ana Ivanović - Svetlana Kuznetsova 1:6, 4:6
Jelena Janković - Alisa Kleybanova 4:6, 6:4, 6:0
Nedelja (07.02.2010):
Jelena  Janković - Svetlana Kuzentsova 6:3, 4:6, 6:3
Ana Ivanović - Alisa Kleybanova 2:6, 3:6
dubl: Janković, Ivanović - Kuznetsova, Kleybanova 1:6, 4:6

Srbija bez polufinala  

BEOGRAD, 7. februara 2010. (Beta) - Najbolja teniserka Srbije Jelena Janković izjavila je posle poraza Srbije od Rusije u prvom kolu Svetske grupe Fed kupa da je dala sve od sebe, ali da u dublu nije bila najbolja.

Jankovićeva je donela Srbiji dva poena, ali je u odlučujućem dublu sa Anom Ivanović izgubila od Svetlane Kuznjecove i Alise Klejbanove.

"Mi smo singl igračice, nismo uigrane u dublu. Najvažnije je da smo se borile. Na kraju su Ruskinje bile bolje", rekla je Jankovićeva na konferenciji za novinare posle meča sa Rusijom.

Ona je dodala da Srbija  nije imala sreće u žrebu, jer Rusija ima najbolju reprezentaciju.

"Imali smo lošu sreću, ali smo mogle da pobedimo. Šteta što nismo imale neki dan da se uigramo, bila bi druga priča. Rusija je za malo bila bolja, iako igraju dubl češće nego mi", rekla je Jankovićeva.

Ivanovićeva je istakla da je zadovoljna kako je igrala drugog dana Fed kupa u Beogradu.

"Mislim da sam odigrala bolje nego juče. Zadovoljana sam svojom igrom. Kretala sam se i izlazila napred. Klejbanova je bila bolja", rekla je Ivanovićeva i objasnila da je u jednom trenutku za vreme dubla osetila slabost, ali da to nije bilo nissta strašno.

Druga teniserka Srbije ocenila je da je bilo "mnogo sumnjivih loptica", međutim, da su mečevi gotovi i da sada ne može ništa da se promeni.

"Prvi dan takmičenja sam bila nervoznija, dok sam drugog pokazala mnogo bolju igru. Zadovoljna sam. Jelena je odradila veliki posao. Žao mi što nisam uspela da donesem Srbiji treći poen", rekla je Ivanovićeva i dodala da će dati sve od sebe da Srbija ostane u Svetskoj grupi.

Ona je istakla da ne planira više da igra dublove, a da će naredno vreme da iskoristi da se odmori  i spremi za singl mečeve.

Selektor Fed reprezentacije Srbije Dejan Vraneš smatra da nije pogrešio što je Ana Ivanović igrala i dubl, posle dva poraza u singlu, i objasnio da je bila spremnija od ostalih igračica.  

"Moja procena je bila da druge igračice nisu bile spremnije od Ane. Ona je pokazala da joj se forhend vratio. Na žalost naša ekipa nema izrazitu dubl igračicu. Naše devojke su skoncentrisane na singl", rekao je Vraneš.

On je dodao da je znao da može da se dogodi da u Svetskoj grupi odlučuje dubl.

"Bilo je teško uigrati dubl. Nema svrhe o tome pričati. Možemo da uradimo nešto, da napravimo plan i da više uputimo igračice u igre parova. Ovo takmičenje je specifično. Čuda se dešavaju, međutim, ne i ovog puta", rekao je Vraneš.

Ruska teniserka Alisa Klejbanova naglasila je da je veoma srećna zbog pobede u Beogradu, a Svetlana Kuznjecova je ocenila da je morala da pobedi u dublu, kako joj dan ne bi bio totalno neuspešan, posle poraza od Jelene Janković. 

Selektor Rusije Šamil Tarpiščev nije želeo da unapred govori u kakvom sastavu će njegov tim igrati sa SAD u narednom kolu.

"Ovaj meč je bio zaista težak. Nismo uspeli da odradimo sve kako smo zamislili. Imali smo pobednički duh i to nas je održalo. Žao mi je što je Srbija morala da ispadne. Ovakav meč je trebalo da se igra kasnije", rekao je Tarpiščev.


 


VOLONTERI HVALA VAM!!!

Datum objave: 08.02.2010. // Kategorija: Vesti

 

TENISKI SAVEZ SRBIJE

Želi da zahvali svim volonterima koji učestvovali u organizaciji ovog događaja.

Vaš trud i želja da pomognete je za primer!!

 

Protekli Davis Cup susret između reprezentacija SAD i NIS Davis Cup Tima Srbije je bio naporan za sve nas.

Teniski savez Srbije izražava divljenje prema trudu koji ste pokazali kao i želji da svoj posao obavite na najbolji mogući način.