Arhiva vesti - Sve vesti

Žangovoj trofej petog memorijala "Anastasija Beba Stajić"

Datum objave: 15.10.2020. // Kategorija: Domaća scena

Na terenima TA Obradović održan je peti memorijal "Anastasija Beba Stajić", turnir u konkurenciji do 18 godina za juniorke, druga kategorija. 

Naslov šampiona ponela je Vanji Žang koja je u finalu savladala Natašu Savić 6:3, 6:3. U polufinalu Žangova je bila bolja od Sofije Prodanović 6:2, 6:1, dok je Savićeva pobedila Teodoru Stefanović 6:3, 6:1. 


TENISER UROŠ ŽIVKOVIĆ NAJBOLJI U NIŠU DO 12 GODINA

Datum objave: 14.10.2020. // Kategorija: Domaća scena
Tokom vikenda je u Nišu na terenima TK KOSTIĆ odigrano Otvoreno prvenstvo Niša za tenisere do 12 godina. Turnir je protekao u znaku tenisera Teniske akademije Živković (TAŽ) Uroša Živkovića. Uroš je tokom čitavog turnira bio dominantan i protivnicima nije dopustio da osvoje ni set. Niški teniser je do titule šampiona stigao tako što je u finalu pobedio Iliju Ilića iz Kragujevca 2:0 (6/2, 6/2), a u polufinalu je bio bolji od klupskog druga Vasilija Živadinovića (TAŽ) sa 2:0 (6/0, 6/0) koji je turnir završio kao treći. Uroš Živković, inače sin dvostrukog juniorskog prvaka Jugoslavije Nikole Živkovića, je tako stigao do svog prvog trofeja. 
 
„Igrao sam hrabro i napadački sa ciljem da nakon nekoliko polufinala i finala na prethodnim turnirima, osvojim i trofej. Strpljivo sam čekao ovu titulu i verujem da će ovo biti samo početak na putu ka novim rezultatima, a sigurno će mi ovo dati više samopouzdanja za izazove koji predstoje.“ – rekao je Uroš Živković (TAŽ) po završetku turnira.
 
TAŽ i u ovoj godini nastavlja da ostvaruje pozitivne rezultate, na terenima Teniske akademije Živković (TAŽ) se igraju i međunarodni turniri, ove nedelje se igra turnir iz serije TENNIS EUROPE za tenisere i teniserke do 16 godina. Od ostalih rezultata tenisera i teniserki vredno je pomenuti da je nedavno Nikola Jović (TAŽ) osvojio masters Teniskog saveza Srbije do 14 godina, dok je Darija Ilića bila prva, a Danica Marjanović treća u Nišu na turniru za teniserke do 12 godina. 
 
 
 

Akter prvog TV prenosa. Uveo tenis kao predmet u osnovne škole Nemačke. Putovanje do Vimbldona trajalo 48 sati… Posle pola veka rada i života u inostranstvu, Aleksandar Popović se 2009. vratio u Srbiju i počeo rad sa mladim talentima teniskog kluba Polet iz Vršca. Rođen je 1930. u Novom Sadu, a upamćen je kao član prve posleratne Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije. Bio je savezni trener Jugoslavije i Nemačke, a počeo je sa stonim tenisom, u Vršcu… Danas proslavlja 90. rođendan! 
Prenosimo vam priču o legendarnom Aci koja je objavljena u knjizi TSS – Tenis bez granica (2012. povodom 90. rođendana Teniskog saveza Srbije) 
 
„Tih posleratnih godina, počev već od 1946, nismo imali teniskih terena, pa smo se svi bavili stonim tenisom u nekadašnjim ’sokolanama’, kako su se nazivali sportski klubovi", seća se Aleksandar Popović.
„Sto i loptice su se lako nabavljali, a rekete smo sami pravili, što je bilo mnogo jednostavnije nego izgraditi teniski teren. Ipak, Vršac je i pre Drugog svetskog rata imao teniske terene, koje su izgradili ovdašnji Nemci, pa smo imali sreću da dočekamo njihovo renoviranje, već 1950. godine. Izbor igrača bio je jednostavan – svi koji su igrali stoni tenis, tada su prešli na tenis. Neverovatno, ali za tako mali grad imali smo, kao klub, zapažene uspehe u tadašnjoj Jugoslaviji. Kao omladinci bili smo najuspešniji, ja sam bio juniorski prvak, i upravo ti rezultati su me 1956. promovisali za člana teniske reprezentacije“.
Aleksandar Popović bio je prvak Nemačke u dublu, nosilac je trofeja na 25 turnira, ali je učestvovao i u prvom TV prenosu tenisa.
„U Austriji je 1957. godine, znači na samom početku televizije uopšte, vršen prvi TV prenos jednog teniskog turnira. Naše uzbuđenje zbog kamera bilo je veće nego zbog protivnika. Televizija je u to vreme bila čudo“.
Njegovo ime zabeleženo je i u udžbenicima u Nemačkoj, kao ime stručnjaka koji je uveo tenis kao predmet u osnovne škole.
Aleksandar Popović je bio i jedan od prvih tenisera koji su činili četvoročlanu ekipu za odlazak na Vimbldon. Ali, para je bilo samo za dvojicu takmičara: 
„Novac za avionske karte država je obezbedila samo za dva takmičara. S obzirom da smo u ekipi imali dve devojke, izbor je bio jasan nas dvojica ćemo putovati vozom. U tada neudobnim kupeima, bez mesta za odmor i prenoćište, stigli smo na turnir pred sam početak. Nismo se ni nadali uspehu, ali nas je neprijatno iznenadila engleska klima, travnati teren na kojem mi nikada nismo igrali i, naravno, nesno san umor. Izgubio sam već prvi meč bez pravih patika na klizavoj travi i sa lošim reketom, nisam imao šanse“, kaže Aleksandar Popović.
 
Vidno razočaran i sa najte žom upalom mišića do tada, Aleksandar se vratio u zemlju, naravno vozom. Naredne godine trasa je bila ista, ali…
„Opet sam bio u ekipi, ali sam u vozu razmišljao i na prečac doneo tada životnu odluku. Izašao sam na stanici u Minhenu“…
Aleksandar je u Nemačkoj odmah počeo da igra turnire, dok nije sebi obezbedio rejting i dokumente, što u ono vreme nije bilo nimalo lako:
„Druge godine boravka u Nemačkoj postao sam teniski trener u Frajburgu. Trenirao sam sve kategorije. Osvojio sam prvo mesto kao trener na državnom turniru. U Hanover sam prešao 1960, preuzeo tamošnji klub i postao savezni trener tri pokrajine, a 1968. cele Nemačke. Uspesi sa reprezentacijom doveli su me natrag u domovinu, pa sam 1969. godine bio savezni trener Jugoslavije. Bio sam predlagan za selektora, ali tu funkciju nisam prihvatio, jer bi me odvojila od terena i rada sa igračima“.
Usledio je povratak u Nemačku, gde je Popović preuzeo čuvenu tenisku Akademiju barona Fon Kramfa, kroz koju je uveo i brojne novine u radu:
„Preuzeo sam da vodim Akademiju koja je tada bila najveća u Evropi. Zahvaljujući brojnim uspesima mogao sam da uvedem novine u radu sa igračima, a sve u cilju da naše talente probijem na vodeće turnire. Počeo sam sa takozvanim inter nacionalnim treninzima, dovodio igrače iz čitave Jugoslavije na pripreme, kako bi u boljim uslovima za rad mogli da se plasiraju na rej ting liste“.
Prošle su decenije i Aleksandar je posle pola veka rešio da se vrati kući. Samo dva dana posle zvaničnog penzionisanja, spakovao je kofere i došao u rodni Vršac. Na Vršačkom bregu obnovio je staru porodičnu kuću, vratio imanju nekadašnji sjaj i počeo da uživa u blagodetima prirode. Tenis, ipak, nije na pustio. Aleksandar Popović nastavio je da bude aktivan u klubu „Polet“ gde je mladim talentima prenosio dragoceno, iskustvo stečeno dugogodišnjim radom u inostranstvu. Tek nedavno je odlučio da okači reket o klin. 
 
 

Mia šampion, Branko vicešampion ITF takmičenja u Baru

Datum objave: 11.10.2020. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Reprezentativci Srbije i višestruki državni šampioni Mia Ristić i Branko Đurić blistali su na ITF turniru u konkurenciji do 18 godina za juniorke i juniore (J5 kategorija) koji je održan u Baru (Crna Gora). 

Dve nedelje za redom na ITF postolju, naša Mia Ristić. Nakon osvajanja ITF prvenvca u Ulcinju, pobednički niz Mia je nastavila i na takmičenju u Baru. Novi trofej Ristićeva je kao treći nosilac ovog takmičenja iskovala pobedom u finalu nad predstavnicom BiH Suanom Tucaković 6:2, 6:1. 

Naslov vicešampiona poneo je i naš Branko Đurić koji je u završnoj borbi izgubio od predstavnika Crne Gore Petra Jovanovića 6:1, 6:1. 


Teodora i Nikola pobednici Mastersa TSS 2020. u konkurenciji do 14

Datum objave: 11.10.2020. // Kategorija: Domaća scena

Na terenima TK Partizan u Beogradu održan je Masters Teniskog saveza Srbije za 2020. u konkurenciji do 14 godina (devojčice i dečaci). 

U konkurenciji devojčica trijumfovala je Teodora Kostović pobedivši u finalu Stelu Džimović 4:6, 6:0, 10:6. U polufinalu Teodora je savladala Petru Konjikušić 6:7(5), 6:0, 10:7, dok je Stela bila bolja od Aleksandre Đokić 6:1, 3:6, 10:8. U borbi za treće mesto Konjikušić je pobedila Đokićevu 7:5, 6:0. 

Kod dečaka na pobedničko postolje stao je Nikola Jović savladavši u finalu Luku Ilića 6:4, 7:5. U polufinalu Nikola je bio bolji od Alekse Oparnice 6:1, 6:2, dok je Luka pobedio Nikolu Radišića 6:2, 1:6, 10:5. Treće mesto osvojio je Radišić savladavši Oparnicu 6:4, 6:0. 


Dana i Aleksa šampioni Yason kupa u Novom Sadu

Datum objave: 11.10.2020. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Na terenima TK Elite u Novom Sadu održan je Tennis Europe turnir u konkurneciji do 16 godina za devojčice i dečake. 

Naslov šampiona kod devojčica ponela je predstavnica Rusije Dana Čarintčeva koja je u finalu savladala prvog nosioca ovog takmičenja, našu Anđelu Lazarević 6:4, 6:4. U polufinalu Anđela je bila bolja od zemljakinje Ive Janković 6:3, 6:4, dok je Dana pobedila našu Taru Mihaljević 7:5, 6:2. 

Šampionski pehar kod dečaka osvojio je prvi nosilac ovog međunarodnog turnira u Novom Sadu, naš Aleksa Pisarić pobedivši u finalu predstavnika BiH Andreja Nedića 6:4, 6:3. U polufinalu Pisarić je savladao Rusa Andreja Kozlova 7:5, 6:1, dok je Nedić bio bolji od drugog nosioca, predstavnika Crne Gore Simona Kneževića 6:1, 6:0. 

Pisarić je osvojio duplu krunu na terenima TK Elite time što je uz singl trofej u kolekciju dodao i dubl. Do titule u dublu Aleksa je stigao u paru sa Rusom Andrejem Kozlovim, oni su u finalu bili bolji od para Knezević, Nedić 4:6, 6:2, 10:8. 

U ženskom dublu trijumfovao je srpski par Anđela Lazarević, Dunja Marić koje su u borbi za tron savladale takođe srpski par Teodora Kostović, Aleksandra Stevanović 6:2, 3:6, 10:6. 


Tennis Europe u konkurenciji do 16 godina - TAŽ Niš

Datum objave: 09.10.2020. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Na terenima Teniske akademije Živković u Nišu održava se Tennis Europe turnir u konkurenciji do 16 godina za devojčice i dečake. 

- žreb glavni turnir dečaci ovde

- žreb glavni turnir devojčice ovde

- glavni žreb dubl dečaci ovde

- glavni žreb dubl devojčice ovde

- žreb kvalifikacija dečaci ovde

- žreb kvalifikacija devojčice ovde

 


Bili Džin King kup 2021: Srbija dočekuje Kanadu u Kraljevu

Datum objave: 09.10.2020. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Meč plej of-a za plasman u kvalifikacije Svetske grupe Bili Džin King kupa 2021. godine (bivši Fed kup) selekcija Srbije odigraće protiv reprezentacije Kanade kao domaćin u Kraljevu. 
Susret Srbije i selekcije Kanade na programu je 05. i 06. februara 2021. godine. Upravni odbor Teniskog saveza Srbije doneo je odluku da ovaj meč bude odigran u Kraljevu, u hali Sportski centar Ibar, na tvrdoj podlozi. 
Bili Džin King selekcija Srbije je u 2020. na takmičenju I grupe Evro-afričke zone u Luksemburgu izborila plasman u aprilski plej of (17. i 18. april 2020) koji nije odigran zbog pandemije virusa korona. Takmičenje je prolongirano za 2021. kao i finalni turnir Dejvis kupa u Madridu. 
Ekipno takmičenje žena u tenisu doživelo je 2020. transformaciju kako u pravilima takmičenja, tako i izmenu samog naziva koji je se od nastanka 1963. do 1995. nazivao  Kup Federacija, zatim od 1995. sve do sada Fed kup takmičenje. Od 2021. godine ovo takmičenje nosiće naziv Bili Džin King kup po čuvenoj Amerikanki i jednoj od najboljih teniserki svih vremena koja je osvojila 12 gren slem titula. 
Pobednik meča u Kraljevu obezbediće plasman u kvalifikacije 2022. u kojima će se boriti za ulazak u završni turnir Bili Džin King Kupa koji će se održati u aprilu mesecu 2022. i u kome će se za šampionski trofej boriti 12 najboljih selekcija sveta. Poslednji put Srbija i Kanada odmerile su snage 2014. u Montrealu kada je do pobede stigao domaćin rezultatom 3:1. 
 
 

KONKURS ZA IZBOR SAVEZNOG KAPITENA DEJVIS KUP REPREZENTACIJE SRBIJE

Datum objave: 09.10.2020. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Upravni odbor teniskog saveza Srbije raspisuje konkurs za izbor saveznog kapitena Dejvis kup reprezentacije Srbije.
 
Uslove možete videti ovde 
 
Dokumenta se mogu dostaviti na adresu TSS Bulevar despota Stefana 62 -64,11000 Beograd ili mejl adresu office@teniskisavez.com
 
Konkurs je otvoren 15 dana od objavljivanja na web strani Teniskog saveza Srbije (od 09. do 24. oktobra 2020). 
 
Savezni kapiten se bira na period do kraja Olimpijskih igara u Parizu 2024.
 

Gemovićeva i Juhas novi šamioni Srbije u seniorskoj konkurenciji

Datum objave: 08.10.2020. // Kategorija: Domaća scena

Na terenima TK Agrimes u Beogradu održano je Pojedinačno prvenstvo za seniorke i seniore 2020. 

U ženskoj konkurenciji šampionski pehar osvojila je Elena Gemović koja je u finalu savladala Anju Petković 3:6, 6:4, 6:2. U polufinalu Elena je pobedila Anđelu Lopičić 6:3, 6:7(5), 6:2, dok je Anja bila bolja od Senke Deletić 6:2, 6:2. 

Kod seniora trijumfovao je Kristijan Juhas savladavši u finalu Darka Jandrića 6:1, 6:2. U polufinalu Juhas je bio bolji od Dušana Obradovića 6:2, 6:1, dok je Darko pobedio Milana Macuru 6:4, 7:5.