Vođa mladih snaga i novog talasa tenisera iz Srbije - Filip Krajinović

Datum objave: 05.10.2015. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Mladi lav srpskog tenisa o kome će se tek pisati, čije pobede će se tek slaviti. Udario je sjajne profi temelje, kao junior ostavio je dubok trag u svetskom tenisu, sada su na pomolu veliki profi rezultati i dostignuća.
 
Pre dva dana Krajinović je igrao finale čelindžera u Rimu (nagradni fond €42.500+H). Ovo je Filipu bilo 16. finale u karijeri, osmo finale čelendžera, a tek drugi poraz u finalima čelindžera. Za nama je i  US Open 2015, poslednji gren slem u sezoni, koji je za Filipa bio jako važan. Na put u Njujork otišao je sa tek iskovanim trofejom, osvojio je čelindžer u Cordenosu u Italiji (nagradni fond 42.500 evra), pre toga i čelindžer u Nemačkoj (106.000 evra). U „Velikoj jabuci“ prvi put zabeležio je pobedu u glavnom turniru jednog gren slema, salvadao je Kolumbijca Gonzalesa bez izgubljenog seta, zatim je u drugom kolu naišao na Španca Davida Ferera gde je odigrao tri sjajna seta, koji su posle velike borbe pripali Špancu. Filip ima razloga za zadovoljstvo učinjenim u dosadašnjem delu takmičarske 2015.
 
„Vratio sam se iz Amerike sa veoma pozitivim rezultatom. Prošao sam prvo kolo gde sam po prvi put dobio meč u glavnom žrebu gren slema, što mi je i bio cilj. Igrao sam jedan veoma dobar meč, u drugom kolu sa Davidom, neiskustvo i pomalo žurba me koštalo meča, ali sam video gde grešim i na čemu moram da radim. Pre Njujorka  sam osvojio dva čelindžera ove godine gde sam pobedio veoma iskusne igrače i radujem se pripremama za kraj sezone„ – rekao je Filip.
 
Koji su planovi u nastavku, odnosno finišu ove sezone?
 
„U nastavku sezone cilj mi je da odigram još par turnira, što čelindžera  što ATP  i da probam da završim godinu  u Top 70 na svetu. Na kraju sezone uslediće kratak odmor, a zatim odlazim na pripreme za 2016.  koje ću ove godine odraditi u Americi“.
 
 Stabilnost u igri i rezultatski pomak uočljivi su i ističu se od kako radiš sa novim timom, teniskim trenerom Dušanom Vemićem i kondicionim Vladom Kaplarevićem.
 
„Definitivno sam napredovao u igri od kada radim sa njima.  Dule je pre svega bio dobar igrač i mnogo toga je prošao na takmičarskoj sceni, posle toga je radio dve godine sa Novakom kao trener, tako da mi prenosi ta iskustva i vodi me na pravi put. Sa druge strane Vlade je veoma dobar fitnes trener, dugo godina radi sa Zimonjićem i saradnja sa njim je takođe izvaredna. Naporno radimo i mislim da se vide promene kod mene što se tiče kretanja i same fizičke sposobnosti.  Naravno, očekuje nas naporan rad i mnogo stvari na čemu moramo raditi, ali bitno je da verujem u njih i da je tim uz mene. Svi se lepo slažemo, tu nam pomaže i Nemanja Kontić sa kojim sam ja jako dobar drugar i za koga imam samo reći hvale. Uvek volim da imam pored sebe moje Somborce sa kojima sam odrastao i koji me poznaju najbolje, jedan od njih  je i Marko Strilić koji je bio izuetan talenat i sa kojim često sparingujem „ – kaže Krajinović.
 
Za  Dejvis kup tim Srbije Filip je debitvao  u meču sa Švajcarskom  (prvo kolo Svetske grupe 2014 u Novom Sadu) gde je doneo pobedu,  ali najvažniji meč reprezentativni do sada odigrao je u Indiji (septembar 2014) gde je doneo odlučujući poen Srbiji u meču protiv Indije za ostanak u Svetskoj grupi.
 
„ Prvi put sam zaigrao za našu reprezentaciju sa Švajcarskom u Novom Sadu, mojoj Vojvodini, to je bilo neverovatno iskustvo sa mene, odigrao sam dobar meč u dublu i u singlu gde sam pobedio. Nakon toga sam zaigrao protiv Indije, gde sam odigrao vrlo bitan meč, ponosan sam što smo uspeli svi zajedno da pobedimo Indiju i ostanemo u Svetskoj grupi gde nam je i mesto„ – priseća se Filip nezaboravnog trenutka.
U 2015. takođe je branio boje Srbije, ali naš tim nije imao ni sreće ni snage da premosti prepreku pod nazivom Argentina. Loše uspomene sa ovog meča i hlade Argentine nose svi naši reprezentativci nakon poraza u četvrtfinalu.  Srbija će u prvom kolu Dejvis kupa Svetske grupe  2016. koja je olimpijska godina, igrati kao domaćin protiv selekcije Kazahstana.
 
„Smatram da nam žreb odgovara i sreća je što ćemo igrati prvo kolo pred domaćom publikom, biramo podlogu i to nam puno znači. Ima još dosta vremena do meča, nadam da ćemo svi igrati i verujem da ćemo na domaćem terenu, u prepunoj hali  savladati protivnika, jer podrška publike je od ogromnog značaja i ona nam uvek daje vetar u leđa.  Kazahstan ima sjajan ti,  koji se godinama drži u Svetskoj grupi, ali verujem u nas i našu snagu i  plasman u narednu rundu takmičenja„ – ističe naš mladi as.
 
Filip ima velike šanse da se u 2016. nađe na putu za Rio, da brani boje Srbije na Olimpjiskim igrama.
 
„Olimpijske igre! San svakog sportiste! Iskreno nadam se da ću uspeti i ostvariti tu želju da igram u Brazilu i budem sa najboljim sportistima sveta na jednom mestu i ponosno branim boje svoje zemlje Srbije. Lajović i ja smo ti koji ćemo se boriti za rang koji donosi plasman u Rio, da uđemo u 70. najboljih na svetu  koji nam garantuje učešće“ – zaključio je Krajinović.
 
Tenisom je počeo da se bavi kada je imao četiri godine. Prvi turnir odigrao je u Novom Sadu sa osam leta i kući se vratio sa pobedničkim peharom. Statistika velike nade sprskog tenisa je impresivna i ostavlja bez daha. Vitrine prepune pehara koj je nizao iz nedelje u nedelju kao junior, a ono što ističe njegovu genijalnost su rekordi. Do naslova prvaka države stizao je u konkurencijama do 10, 12 i 14 godina posle čega je prestao da igra naše turnire. Nastavio je da briljira i to na evropskoj sceni gde stiže do ranga pet u uzrastu do 14 i do pozicije 3 u konkurenciji do 16 i to sa samo 15 godina. U godištu 91-92 bio je neporažen uz samo dva izgubljena seta. Tek što se oprobao u ITF takmičenjima napravio je zlatni slalom, brzinom svetlosti se spuštao na listi najboljih juniora sveta u konkurenciji do 18, a imao je samo 15 godina. Na ITF turnirima (do 18 godina) prvi put se pojavio 2007. godine i odmah na startu od četiri odigrana turnira tri je završio na pobedničkom postolju, dok je na četvrtom stigao do finala. Filip se nije dugo zadržavao na ovim stazama. Uplovio je u profi vode već naredne sezone kada se bazirao na“fjučers” takmičenja, s tim da je odigrati još nekoliko ITF turnira, kao i juniorske gren slemove.
Život ga nije mazio. Rano je prošao kroz velika životna iskušenja, razočarenja i otrežnjenja, rano je došao do te faze da mora da donosi velike, životno značajne odluke, a iz svega toga proisteklo je i Filipovo brzo sazrevanje. Dobio je mentalnu čvrstinu, izdržljivost i istrajnost, značajne elemente za profesiju koju je izabrao. U 2008. godini Krajinović je briljirao na ITF, ali i na profi sceni. Stigao je do polufinala juniorskih gren slem takmičenja – Vimbldon i US Open, osvojio Astrid Bowl u Belgiji, igrao finale Banana Bowl-a u Brazilu. Stigao do pozicije 14. na ITF listi do 18 godina. U profi konkurenciji iz kvalifikacija dospeo je do polufinala čelindžera u Knoksvilu (50.000 dolara nagradni fond) i odigrao je dva četvrtfinala na “fjučers” turnirima u Srbiji. Tokom 2009. Odigrao je tri finala fjučersa, finale čelindžera u San Sebastijanu. Naredne sezone, sa 18 leta odigrao je i prvo polufinale ATP turnira u karijeri, na Belgrade Openu, a zatim I finale čelindžera u Košicama. Ovi rezultati su mu doneli i nabolji rang u dosadašnjoj karijeri. Godine 2011. i 2012. donele su težak period za Krajinovića, borba sa povredama, operacija ramena. Uspeo je Filip da pobedi sve prepreke i ponovo se vrati na staze uspeha. Na Rolan Garosu 2012. uspeo je da prođe kvalifikacije i odigra prvo kolo glavnog turnira. U ovoj sezoni Filip je iz kvalifikacija stigao do glavnog turnira ATP takmičenja u Marselju, četvrtfinale čelindžera u Milanu, polufinale čelindžera u Nemačkoj i odigrao četiri finala fjučersa. U 2014. Filip je osvojio dva fjučera, na čelindžeru u Sarasoti igrao finale, osvojio čelindžere u Vićenci i Kortini, iz kvalifikacija stigao u glavni turnir US Opena, debitovao za  Dejvis kup tim Srbije u meču sa Švajcarskom.  (prvo kolo Svetske grupe 2014), i doneo odlučujući poen Srbiji u meču protiv Indije za ostanak u Svetskoj grupi. Pred ovim mladim i zlatnim dečkom je zlatna budućnost!
 
Datum rođenja: 27. februar 1992. godine - Sombor
Igra desnom rukom.
Prebivalište: Monte Karlo
ATP rejting: singl – 87
 (86. najbolji rang zabeležio 06.04.2015)
Dubl: 309
Visina: 1,85
Težina: 75
Profesionalac od 2008. godine.
 

Tekst: Neda Miletić

Foto: Srđan Stevanović