Teniski savez Srbije pokreće projekat - “Novi vek srpskog tenisa”

Datum objave: 11.05.2023. // Kategorija: Domaća scena
Teniski savez Srbije uz učešće teniskih klubova pokreće projekat “Novi vek srpskog tenisa”. Osnivačka skupština Jugoslovenske asocijacije održana je pre 100. godina, a u 101. ulazimo sa ključnim ciljevima:
 
Aktuelizovanje najbolje sportske tradicije, podrška razvoju baze srpskog tenisa (stvaranje uslova za privlačenje većeg broja početnika i selekciju novih talenata).
Pomoć profesionalnim klubovima u potrazi za resursima za razvoj potencijalnih vrhunskih sportista.
Osnaživanje teniskih klubova i akademija iz Srbije u cilju privlačenja igrača iz drugih zemalja i učvršćivanje statusa i autoriteta Srbije na teniskoj mapi Balkana, Evrope i sveta.
 
Projekat će se sastojati od serije sportskih i edukativnih događaja, namenjenih stručnoj i široj publici. Prikazaćemo dug i težak put generacija tenisera tokom 100 godina, od Osnivačke skupštine Jugoslovenske teniske asocijacije, do trijumfalnog puta do vrha Novaka Đokovića i potencijalnih naslednika u novom veku.
 
Tokom projekta vodiće se računa i o promovisanju ideje odgovornog sporta - svestranog pristupa pitanjima ekologije u organizaciji takmičenja, borbe protiv nasilja i za fer-plej u sportu, podrške zdravom načinu života i ishrane.
 
Projekat “Novi vek srpskog tenisa” počinje serijom dečjih turnira za učesnike do 10 godina, koji će biti održani u regionalnim centrima - Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu. Organizatori turnira su Teniski savez Srbije i klubovi Crvena zvezda, Spartak, Akademija Tipsarević, Taž, Sloboda, Partizan, Elit i Centar Novak. Do 200 dece učestvovaće na svakom turniru.
 
Prvi turnir serije na programu je 13. i 14. maja na terenima TK Crvena zvezda, tamo gde je Novak Đoković 2006. godine osvojio prvu profesionalnu titulu. Finalni turnir je predviđen za 23. i 24. septembar na terenima TA Novak u Beogradu. Planira se da serija dečjih turnira postane manifestacija koja će se održavati svake godine, širom Srbije i da će broj klubova i učesnika samo da raste.
 
Projekat “Novi vek” takođe predviđa organizovanje juniorskog turnira na kom će da učestvuju reprezentacije balkanskih zemalja. Takođe, u okviru klinike za trenere i stručnjake, biće pokrenuta tema “Kako iznedriti šampiona: Najbolje moderne prakse efikasnog međusobnog delovanja sportskih klubova, trenera i roditelja”.
 
Veliko finale projekta, biće humanitarni turnir dublova, u kome će učestvovati zvezde, kao i jubilarno gala veče sa izuzetnim teniserima.
 
“Naše teniserke i teniseri doneli su nam mnogo radosti u poslednje dve decenije. Osvojene su najvrednije titule u ovom sportu, a tenis je darovao srpskom sportu najboljeg sportistu u istoriji. Zbog toga je Teniski savez Srbije posvećen razvoju juniorskog tenisa. Program ulaganja u juniorski tenis iznedrio nam je sve današnje reprezentativke i reprezentativce. Svaki njihov osvojen poen na terenima širom sveta je i naša satisfakcija za sve što, uz svesrdnu pomoć države Srbije, radimo kako bismo im pomogli da tranzicija iz juniorskog u svet profesinalnog bude što bezbolnija. Na redu je novo poglavlje kroz projekat “Novi vek srpskog tenisa”. Tek smo zakoračili u drugih 100 godina, a kroz rad sa najmlađima želimo da stvorimo bazu za uspešan, dugoročan period i zdrav razvoj dece. Zbog toga je i akcenat na turnirima najmlađih, na decu koja tek počinju da otkrivaju tenis kao igru. Oni su ta budućnost. Serija turnira za urast do 10 godina je prava prilika za rađanje novih šampiona”, poručio je predsednik UO TSS Mirko Petrović.
Teniski savez Srbije
 
 
 
O Teniskom savezu Srbije
Teniski savez Srbije je najveće profesionalno tenisko udruženje u zemlji koje broji 156 klubova i ukupno više od 2.300 igrača.
Misija TSS-a je da doprinese stvaranju srpskih teniskih zvezda svetskog kalibra i povoljnih uslova za masovni razvoj tenisa u Srbiji. TSS teži da bude lider među sportskim savezima Srbije u stvaranju savremenog pristupa radu sa sportskom zajednicom, igračima, roditeljima igrača, trenerima i partnerima, prenoseći najbolju svetsku praksu u pripremi sportista i trenera.
Glavni fokus TSS-a je razvoj juniorskog tenisa. U proteklih 16 godina, organizacija je uložila oko 4 miliona dolara u razvoj juniorskog sporta. Trećina igrača koji su uključeni u TSS su deca mlađa od 10 godina. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, Savez sprovodi poseban program za otkrivanje i selekciju talenata “Tenis u školama”. Svake godine, program uključuje 25 škola i više od 1.300 dece.
 
Raspored turnira Tenis 10:
 
13. i 14. maja na terenima TK Crvena zvezda u Beogradu
 
20. i 21. maja na terenima TK Spartak u Subotici
 
10. i 11. juna na terenima TA Tipsarević u Beogradu
 
1.i 2. jula na terenima TA TAŽ u Nišu
 
22. i 23. jula na terenima TK Sloboda u Čačku
 
26. i 27. avgusta na terenima TK Partizan u Beogradu
 
2. i 3. septembra na terenima TA Elit u Novom Sadu
 
23. i 24. septembra na terenima TA Novak u Beogradu