Sreda, 17.02.2010. – najava mečeva Gemax Open 2010.

Datum objave: 16.02.2010. // Kategorija: Vesti


Ilija Bozoljac – Ivan Dodig (CRO) od 13 časova

I & I! Susret igrača koji se jako dobro poznaju, ista su generacija (1985), Ivan je tačno osam meseci stariji od Ilije.


Ilija Bozoljac se na pragu prvih 100. igrača planete našao 2007 - dospeo do 101. pozicije (29. januara), a onda ga je par pehova, zdravstvene prirode zaustavilo u daljem pohodu. Trenutno je na 162. poziciji ATP liste. U dosadašnjoj karijeri osvojio je šest titula iz »fjučers« serije i igrao dva finala, kao i dva finala čelindžera. Jedan od najboljih trenutaka u karijeri Ilije je svakako osvajanje četiri »fjučersa« u četiri nedelje (2004. godine), vezano jedan za drugim (Sarajevo, Brčko, Prijedor, Beograd) kada je nanizao 22 pobede. Naredne 2005. godine odigrao je finale čelindžera u Bukhari (Uzbekistan) gde je u borbi za titulu kod 5:6 u trećem setu zbog povrede morao da preda meč Uzbekistancu Denisu Istominu. U kolekciji trofeja Ilija ima i tri čelindžera - Donjeck (2006), Ljubljana i Banja Luka - vezano (2008).
Prvo četvrtfinale ATP turnira odigrao je u Zagrebu 2006. godine do kojeg je stigao iz kvalifikacija, odigrao finale čelindžera u Poznanju, osvojio Donjeck. Iste sezone na Rolan Garosu iz kvalifikacija stigao je do drugog kola glavnog turnira, baš kao i 2007. na Otvorenom prvenstvu Australije nakon kojeg je došao do najboljeg ranga u dosadašnjoj karijeri – 101. mesto na ATP listi. Nastavak ove sezone bio je obojen povredama, tako da je Ilija do kraja ove takmičarske godine stigao da odigra polufinale dva čelindžera – Šampanj i Kalabasas i finale u Riminsku.
Pre osvajanja dve čelindžer titule u 2008. Bozoljac je stigao iz kvalifikacija do drugog kola glavnog turnira Vimbldona gde je posle velike borbe i 31 odserviran as izgubio od Francuza Žikela. U takmičarskoj 2009. ( koja je takođe većim delom bila obojena povredama) odigrao je nekoliko četvrtfinala čelndžera, prošao kvalifikacije za gren slem u Parizu i stigao do finala čelindžera u Notingemu (trava), Tiburonu i Noksvilu. Na ATP turniru u Zagrebu 2010. prošao je kvalifikacije, a zatim je na čelindžeru u Bergamu stigao do četvrtfinala.

Dodig je sezonu 2010. počeo na turniru u Dohi gde je izgubio u prvom kolu od Belgijanca Darcisa, ali je zatim prošao kvalifikacije za Otvoreno prvenstvo Australije, u prvom kolu glavnog turnira savladao Huan Karlosa Ferera i izgubio u drugom kolu od Kubeka. U Bergamu prošle nedelje stigao je do četvrtfinala. U 2009. Ivan je osvojio čelindžer u Sarajevu, igrao finale čelindžera u Ostravi i Koldingu (Danska).

 Filip Krajinović – Somdev Devarman (IND) ne pre 16:30

Mlada i najveća nada srpskog muškog tenisa Filip Krajinović u prvom kolu čelindžera koji se ove nedelje igra na terenima TK Gemax za nagradni fond od 125.000 dolara + H sastaće se sa osmim nosiocem turnira, Indijcem Somdevom Devarmanom.

 Krajinović će za 11 dana proslaviti 18. rođendan. Trenutno je na 365. mestu ATP liste, a najbolji rang je zabeležio 2. novembra 2009. godine kada je stigao do 267. pozicije na svetu. Tenisom je počeo da se bavi kada je imao četiri godine. Prvi turnir odigrao je u Novom Sadu sa osam leta i kući se vratio sa pobedničkim peharom. Do naslova prvaka države stizao je u konkurencijama do 10, 12 i 14 godina posle čega je prestao da igra naše turnire. U godištu 91-92 na ETA turnirma je bio neporažen, imao je izgubljena samo dva seta. Na ITF turnirima (do 18 godina) prvi put se pojavio 2007. godine i odmah na startu od četiri odigrana turnira tri je završio na pobedničkom postolju, dok je na četvrtom stigao do finala.
U 2008. godini Krajinović je briljirao na ITF, ali i na profi sceni. Stigao je do polufinala juniorskih gren slem takmičenja – Vimbldon i US Open, osvojio Astrid Bowl u Belgiji, igrao finale Banana Bowl-a u Brazilu.  Bio je šesti junior sveta.
U profi konkurenciji za kratko vreme napravio je veliki rezultatski bum. U 2008. iz kvalifikacija dospeo je do polufinala čelindžera u Knoksvilu (50.000 dolara nagradni fond), odigrao je dva četvrtfinala na “fjučers” turnirima u Srbiji, u 2009. stigao je do tri finala fjučersa, finala čelindžera u Španiji. Član je Akademije Nika Bolitijerija na Floridi gde je imao je priliku da trenira sa svojim idolom Rodžerom Federerom, kao i jednom od najvećih legendi “belog sporta” Pitom Samprasom.

Indijac Somdev Devarman rođen je u Asamu u Indiji 13. februara 1985. godine. Odrastao je u Čenaiju, studirao je u Virdžiniji od 2005 – 2008. godine. Diplomirao je Sociologiju 2008. nakon čega je uplovio u svet teniskih profesionalaca. Dve godine za redom bio je šampion Univezitetske lige u Americi – 2007. u finalu je savladao Džona Isnera, 2008. Dž.P. Smita i bio odlikovan največim priznanjem koju sportisti mogu dobiti na nivou svih Univerziteta u Americi, takozvano All – American priznanje. Trenutno je na 141. mestu ATP liste, a najbolji rang ostvario je kao i naš Filip, 2. novembra 2009. godine – 116. mesto na svetu. Član je Dejvis kup reprezentacije Indije. 
Na samom startu sezone u Čenaiju Somdev je izgubio od našeg Janka u drugom kolu ATP turnira, na Otvorenom prvenstvu Asutralije 2010. stigao je do finala kvalifikacija, na ATP turniru u Johanesburgu izgubio u četvrtfinalu od Španca Davida Ferera.

Mario Ančić (CRO) – Gilles Muller (LUX) od 13 časova

Jedan od najzanimljivijih susreta prvog kola. Biće ovo sudar dva bivša juniorska prvaka sveta. Dobro su poznati beogradskoj publici. Ančić je osvojio prvi Gemaxov čelindžer 2002. godine, dok je Muler u našoj prestonici igrao 2003.

Luksemburžanin Muler najbolji rang ostvario je 1. avgusta 2005. godine kada je stigao do 59. mesta na svetu, trenutno je 328. Nama je poznat i po tome što je u isto vreme bio prvi junior sveta, kada i naš Janko Tipsarević, s tim da je Žil te 2001. godine osvojio gren slem u Njujorku i bio finalista Vimbldona, dok je Janko bio najbolji u Melburnu.
Poznat nam je i po meču Dejvis kupa iz 2002. godine kada je naša selekcija izgubila meč od Luksemburžana u borbi za plasman u viši rang takmičenja. Prvu čelindžer titulu osvojio je 2003. godine u Valjadolidu. Nastavio je sa osvajanjem čelindžer trofeja u 2004. kada je odigrao i finale ATP turnira u Vašingtonu kkoje je izgubio od Australijanca Hjuita. Na Vimbldonu 2005. u trećem kolu eliminisao je trećeg tenisera sveta Španca Nadala i iste godine stigao do drugog ATP finala u karijeri, ovaj put u Los Anđelesu gde je u finalu doživeo poraz od Agasija. Levoruki Žil je u toku 2008. osvojio čelindžer u Porto Riku, Izmiru, stigao do četvrtfinala US Opena gde je poražen od Federera. Pad je doživeo prošle sezone kada je nanizao devet poraza u prvim kolima, a od Vimbldona nije ni izašao na teren. Prvi turnir u ovoj godini odigrao je u Nemačkoj, fjučers na kome je stigao do finala, kao i prošle nedelje na čelindžeru u Bergamu.

Mario Ančić rođen je 30. marta 1984. godine u Splitu. Najbolji rang zabeležio je 10.07.2006. kada je bio 7. igrač sveta. U drugom kolu Vimbldona 2002. godine savladao je Federera kada su mu Britanci dali nadimak „Super Mario“ i postao je jedini teniser koji je uspeo da savlada Švajcarca na londonskoj travi sve do čuvenog finala 2008. kada je to učinio i Nadal. Ima prebogatu karijeru iza sebe. Prvi čelindžer osvojio je upravo na Gemaxu 2002, posle čega je nastavio da niže briljatne rezultate na profi sceni. Osvojio je tri ATP titule: 2005 – Den Boš, 2006 – Den Boš i Sankt Petersburg. Odigrao je i osam ATP finala, osvojio je trofej Dejvis kupa sa selekcijom Hrvatske 2005. godine. Bio je polufinalista Vimbldona 2005. godine.