Srbija savladala Estoniju 2:1 na startu Bili Džin King kupa u Antaliji

Datum objave: 11.04.2022. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Najbolja ženska teniska seniorska selekcija Srbije takmičenje na Bili Džin King kupu u Antaliji, gde će od 11. do 16. aprila 2022. odigrati kvalifikacioni mečeve u okviru I grupe Evro-afričke zone za plasman u plej of za popunu Svetske grupe, startovala je pobedom nad reprezentacijom Estonije rezultatom 2:1. 
Ovo takmičenje odvija se po round robin sistemu, dva singla i dubl, a pored Srbije za plasman u plej of meč koji pobednika vodi u kvalifikacije za Svetsku grupu bori se još deset selekcija. Srbija se nalazi u grupi A sa ekipama Danske, Estonije, Turske i Mađarske. 
U prvom meču prvog dana takmičenja Srbiju je predstavljala Dejana Radanović koja je izgubila od Estonke Mailen Nudi 3:6, 2:6. Usledio je susret prvih tabli oba tima u kome je boje Srbije odbranila trofejna Aleksandra Krunić koja iza sebe ima 13 godina staža u repezentaciji, 28 odigranih mečeva, naslov vicešampiona sveta u ovom takmičenju. U susretu sa prvim reketom estonskog tima Elenom Maliginom najbolja teniserka Srbije savladala je protivnicu rezultatom 6:1, 3:6, 6:4 i time donela izjednačenje u ovom susretu. Njhov meč je kod rezultata 5:3 i 15:30 u trećem setu prekinut zbog kiše, na novi izlazak na tere čekalo se više od četiri sata. Pobednika susreta Srbija – Estonija u turskom letovalištu odlučio je dubl meč u kome je srpski tim Krunić, Radanović savladao protivnički par Maligina, Nudi rezultatom 6:3, 6:2. 
“Prošli smo prvi dan pobedom, ponosan sam na devojke, borile su se svim snagama. Uslovi su bili takvi kakvi su bili, temperatura je pala za oko 15 stepeni, kiša, vetar. Pokazale su da igraju srcem, verovale su u sebe i imale su punu podršku celog tima. Sutra je novi dan, moram da nastavimo u istom tempu” – kaže selektor Bili Džin Kin kup selekcije Srbije Dušan Vemić. 
Prvi reket Srbije Aleksandra Krunić donela je Srbiji dve pobede prvog dana takmičenja u Antaliji. 
“Bio je jako zahtevan dan, obzirom da je padala kiša, bila je oluja, ali bitna pobeda za nas. Odlučujući dubl igrali smo po mraku, što nikad nije lako, bio je to dug dan za nas. Srećne smo da smo pobedile, prvi susret nikada nije lagan, svako se bori i uvek ima puno iznenađenja je kad se igra za svoju zemlju, u dresu reprezentacije drugačije razmišljanje imaju igračice i igrači. Drago mi je da smo se izborile I idemo sutra nadam se sa boljim vremenskim prognozama u bolje mečeve” – istakla je Krunićeva. 
U utorak 12. aprila 2022. sa početkom od 10 časova Bili Džin King kup tim Srbije odmeriće snage sa ekipom Danske, sledi dan pauze, a zatim u četvrtak 14. aprila sudar sa Mađarskom. Poslednji susret u okviru grupe A Srbija igra u petak 15. aprila protiv domaćina Turske. 
“Naredni meč igramo protiv Danske, one su mlada ekipa, ali u ovoj vrsti takmičenja svaki tim mora da se ceni i poštuje i da se uđe maksimalno u taj duel. Pratili smo neke od njihovih mečeva tako da znamo kako igraju. Najbitnije je da se uđe u meč spremno i da se pruži maksimum kao što se pružio danas i rezultat će biti sam onakav kakav bude, nadajmo se pozitivan” – rekao je selektor Vemić. 
Selektor Bili Džin Kin kup selekcije Srbije Dušan Vemić na raspolaganju za mečeve u Turskoj ima sledeći tim: Aleksandra Krunić (116. WTA singl rang), Dejana Radanović (432. WTA singl rang), Elena Milovanović (802. WTA singl rang), Lola Radivojević (1343. WTA singl rang i na juniorskoj ITF listi 60. mesto).
“Na žalost izgubila sam svoj singl meč, nisam se najbolje osećala fizički na terenu, poslednjih par dana za mene je bilo malo teže obzirom da sam bila prehlađena i u karantinu. Uspela sam juče da malo odtreniram, ali zbog tih nekih okolnosti nisam uspela najbolje da se oporavim i da se snađem na terenu fizički i teniski. Bili su i teški uslovi za igru, duvao je jak vetar, tako da performans moj danas nije bio na nivou na kome je trebao da bude i nisam uspela svoju igru da dovedem na nivo kako bi uspela da pobedim, nadamo se da će narednih dana biti bolje. Izuzetno mi je drago da smo uspele da dobijemo dubl, Aleksandra izuzetno iskusna u dublu, odigrala odlično, pomogla mi je sa savetima jer ja nisam toliko iskusna u dublu, moja igra u dublu bila je mnogo bolja u odnosu na prvi meč singla. Drago mi je da smo ovaj meč sa Estonijom priveli u našu korist i nadam se da će sutra biti isto tako” – zaključila je reprezentativka Srbije Dejana Radanović. 
U grupi B takmiče se: Hrvatska, Slovenija, Švedska, Austrija, Bugarska i Gruzija.