Srbija sa dve pobede u Valensiji čeka rasplet Grupe B

Datum objave: 18.09.2022. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
U grupnoj fazi Dejvis kupa Svetske grupe za 2022. selekcija Srbije u sastavu: Miomir Kecmanović (33), Filip Krajinović (41), Laslo Đere (66), Dušan Lajović (92) i Nikola Ćaćić (62. u dublu na ATP listi) pod vođstvom selektora Viktora Troickog takmičila  se u španskoj Valensiji gde za rivale i plasman u četvrtfinale imali timove Španije, Kanade i Južne Koreje. Nakon tri meča u grupnoj fazi Srbija je zabeležila dve pobede i jedan poraz. Ovaj rezultat ipak ne donosi dirktan plasman u četvrtfinale jer je domaćin Španija izgubila od Kanade, čime se napravio krug od tri ekipe sa isti broj pobeda i poraza. Ukoliko Španija izgubi od Koreje, taj rezultat bi doneo prolaz Srbiji u finalnu fazu takmičenja koja je na programu u novembru u Malagi.  
Španija – Srbija 3:0
Alberto Ramos Vinjolas – Laslo Đere 2:6, 7:6, 7:5
Roberto Bautista Agut – Miomir Kecmanović 7:6, 7:6
Marselo Granoljers/Pedro Martinez – Nikola Ćaćić/Dušan Lajović 6:7, 6:2, 6:2
 
Srbija – Južna Koreja 2:0
Dušan Lajović – Hong Seong Čan 6:4, 6:0
Miomir Kecmanović – Sonvu Kvon 6:3, 6:4
Nikola Ćaćić, Filip Krajinović – Nam, Song 4:6, 2:6
 
Srbija – Kanada 2:1
Đere - Dijalo 6:2, 6:2
Kecmanović - Ože 3:6, 4:6
Kecmanović/Krajinović - Pospišil/Galernau 2:1, predaja Kanađana
 
Srbija će u novembru igrati na Dejvis kupu samo ukoliko Južna Koreja napravi jedno od najvećih čuda u istoriji tog takmičenja, da savlada Španiju na njenom tlu, koja u svojim redovima ima prvog igrača sveta.
„To je stvarno bio šok, pobeda Kanade nad Španijom koja je vodila sa 5:3 u dublu, servirali su za meč i na kraju Kanađani preokrenu na 5:7 i dobiju dubl. Znali smo danas da nam treba 3:0 protiv Kanade, ali... Navijamo za Koreju, mada su šanse baš male. Retko se u istoriji Dejvis kupa dešavalo da reprezentacija koja ima dve pobede ne prođe dalje.  Znali smo da je Pospišil povređen i da će teško izdržati dubl. Gledali smo zato da u singlu budemo što bolji i bili svesni da ako stignemo do dubla da tu imamo šansu baš zato što je Pospišil povređen i da je njegovo koleno problematično. Ali... Ako ne budemo prošli, a opet kažem, šanse su veoma male, biće ovo veliki maler jer ćemo verovatno biti jedina ekipa sa dve pobede koja nije prošla dalje. Izgleda da nam se vraća za prošlu godinu kada smo se iz Insbruka provukli do Madrida, kada je ruski dubl pobedio, pa mi prošli u polufinale u poslednjoj sekundi. Moram da kažem da sam uprkos svemu veoma ponosan na sve momke, dali su sve od sebe. Imali smo baš dosta pehova, nisam mogao da računam uvek na sve. To se desilo i prošle godine, evo desilo se i sada. Tako je kako je. Navijaćemo za Koreju, ali to će stvarno biti čudo ako pobede" - rekao je selektor Dejvis kup selekcije Srbije Viktor Troicki. 
Ukoliko Koreja ne pobedi Španiju Srbiji je jedina nada specijalna pozivnica koju je već dobijala. Već u januaru igraju se kvalifikacije za grupnu fazu.
„Mi nekoliko godina nismo igrali te kvalifikacije, dobili smo vajld kartu, pa smo onda upali na mesto Rusije koja je diskvalifikovana... U slučaju da se desi da igramo u januaru, moram da kažem da je termin prilično gadan, igra se odmah posle Australijan Opena. Videćemo i da li ćemo igrati kući ili na strani... Međutim, mi moramo da se što pre oporavimo od ovog neuspeha, jer ako ne prođemo grupu, ovo definitivno jeste neuspeh, uprkos svim pehovima koji su nas zadesilo. Videćemo šta će biti“ zaključio je selektor Troicki.