Srbija pobedila Dansku 2:1 - Bili Džin King kup u Antaliji

Datum objave: 12.04.2022. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Kvalifikacioni mečevi u okviru I grupe Evro-afričke zone Bili Džin King kup takmičenja za plasman u plej of za popunu Svetske grupe igraju se u turskom letovalištu Antalija od 11. do 16. aprila. Svoj put ka plasmanu u viši rang krči i najbolja ženska teniska seniorska selekcija Srbije koja je smeštena u Grupu A. 
Srbija je prvog dana takmičenja u Antaliji savladala selekciju Estonije 2:1, isti rezultat, takođe u korist Srbije izvojevan je i protiv reprezentacije Danske. U prvom singl susretu srpska reprezentativka Dejana Radanović izgubila je od druge table Danske Johane Kristin Svendsen 4:6, 1:6. Izjednačenje za Srbiju donela je najbolja teniserka Srbije Aleksandra Krunić koja je pregazila protivnicu iz Danske Sofiju Nami Samavati 6:2, 6:1. Usledio je odlučujući dubl u kome su ponovo na visini zadatka bile srpske reprezentativke Krunić i Radanović u sudaru sa danskim dublom Munk, Svendsen. Naše teniske gracije deklasirale su proitivnički tim 6:2, 6:2 za konačnih 2:1 u korist Srbije.  
“I meč protiv Danske je odlučio dubl, bili su još teži vremenski uslovi nego juče, bio je veoma jak vetar. Dejani je bilo jako teško da igra jer je taj vetar bio jači za vreme njenog meča. Odigrala sam onoliko koliko je trebalo obzirom na vetar, moj fokus je bio da pokušam da vratim što više lopti nazad tako da protivnica ne može da završi poen, što mislim i da mi je uspelo. Drago mi je što sam to uspela da odradim na brzinu ovaj meč obzirom da sam juče imala težak i dugačak meč. U dublu smo igrale mnogo bolje nego prvog dana, polako postajemo i mi uigranije, Dejana polako hvata ritam i u dublu. Bio je ovo jako pozitivan dan za nas i iako su bili teški uslovi bilo je bitno samo ostati miran u glavi i odraditi svoj posao najbolje što možemo, izvuči tu pobedu, što nam je uspelo.  Ponosna sam na Dejanu i na sebe, sutra konačno imamo dan odmora” – rekla je najbolja teniserka Srbije Aleksandra Krunić. 
Selektor srpskog tima Dušan Vemić zadovoljan je učinkom protiv Danske. 
“Završen je drugi takmičarski dan u kome smo pobedili Dansku, ponovo istim rezultatom kao i dan ranije 2:1. Smatram da je odlučilo iskustvo našeg tima jer su se naše igračice bolje snašle pod ovim vremenskim uslovima koji nisu preterano dobri za tenis, jer duvao je jak vetar i bilo je hladno. Nekako smo se snašli, skupili snage i izborili pobedu. Imamo dan odmora što ćemo iskoristiti da se dobro pripremimo i odmorimo i u četvrtak idemo dalje” – istakao je Vemić. 
Ovo takmičenje odvija se po round robin sistemu, dva singla i dubl, a pored Srbije za plasman u plej of meč koji pobednika vodi u kvalifikacije za Svetsku grupu bori se još deset selekcija. Srbija se nalazi u grupi A sa ekipama Danske, Estonije, Turske i Mađarske. 
“Izgubila sam moj današnji singl gde sam imala izuzetno kvalitetnu protivnicu koja je 20. juniorka sveta i za pobedu moj performans je morao da bude na izuzetno visokom nivou što se na žalost nije desilo. I dalje zbog stvari koje su mi se desile nisam uspela da pronađem svoj najbolji tenis, uz sve to bili su i jako teški uslovi za igru, vetar je duvao 50 km na čas, to na kraju više i nije bio tenis već ko će se bolje snaći na terenu što je u ovom momentu ona bolje uradila od mene. U dublu smo stale na teren Aleksandra i ja, izuzetno lepo odigral,e jako sam zadoovljna. Aleksandra je toliko iskusna i kvalitetna što i njen rang govori i tu je da mi pomogne i sugeriše u nekim stvarima i kad dobro i loše odigram. Uz nju automatski i ja krenem mnogo bolje da se snalazim u dublu, tako da sam jako zadovoljna kako smo odigrale oba meča. Imamo sad iza sebe ta dva dubla i več mnogo bolje uspevamo da se razumemo na terenu što će biti od ključne važnosti kada dođu naredni mečevi. Sutra odmaramo, u četvrtak nastavljamo i jako se radujem tome” – rekla je reprezentativka Srbije Dejana Radanović. 
Za Srbiju sledi dan pauze, a zatim u četvrtak 14. aprila 2022. sudar sa Mađarskom. Poslednji susret u okviru grupe A Srbija igra u petak 15. aprila protiv domaćina Turske. 
Selektor Bili Džin Kin kup selekcije Srbije Dušan Vemić na raspolaganju za mečeve u Turskoj ima sledeći tim: Aleksandra Krunić (116. WTA singl rang), Dejana Radanović (432. WTA singl rang), Elena Milovanović (802. WTA singl rang), Lola Radivojević (1343. WTA singl rang i na juniorskoj ITF listi 60. mesto).
U grupi B takmiče se: Hrvatska, Slovenija, Švedska, Austrija, Bugarska i Gruzija.