“SPORTOM PROTIV NASILJA” u Surdulici i Vladičinom Hanu

Datum objave: 25.11.2014. // Kategorija: TSS škola tenisa

Sport i obrazovanje su najsvetlije tačke sadašnjosti i budućnosti, kako našeg tako i svih društava planete, a njihov spoj kao rezultat daje radost, sreću, nasmejana lica, neke nove poglede na život i novu maštu o budućnosti. Pun pogodak u spoju sporta i nauke kroz akciju “Sportom protiv nasilja”, u organizaciji NIS-a, Teniskog saveza Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta, osetili su i  školaraci iz Surdulice i Vladičinog Hana.

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Surdulice i OŠ „Sveti Sava“ iz Vladičinog Hana, ugostile su predstavnike akcije „Sportom protiv nasilja“ koji su od samog početka prezentacije mini tenisa ušli u srca mališana, polaznika ovih škola i učinili da od jednog sasvim uobičajenog školskog dana, dožive pravi san, upoznaju se sa „belim sportom“ koji svakodnevno gledaju putem malih TV ekrana i maštaju da i oni jednog dana, na nekim od svetskih teniskih poprišta budu akteri velikih pobeda kao što je i njihov idol, najboljih teniser Srbije i sveta Novak Đoković, ali i ostali srpski teniski asovi: Ana, Jelena, Nenad, Janko, Viktor....Teniski heroji Srbije su istinski heroji naše mladosti, a sama akcija „Sportom protiv nasilja“ još jednom je pokazala da ima puno zainteresovanih i da je malo potrebno kako bi se najmlađima pokazalo da je bavljenje sportom lep i zdrav način za zabavu. U igri i učenju  brzo je prošlo vreme, pa se već radujemo ponovnom susretu.      

Od početka oktobra, u akciji je učestvovalo više od 5000 đaka iz 11 gradova u Srbiji, a biće nastavljena do kraja školske godine. Program “Svetske teniske federacije”  (International Tennis Federation ITF) – MINI TENNIS, namenjen je deci školskog uzrasta, a za cilj, pored škole tenisa, ima popularizaciju sportskih vrednosti, kulture nenasilja, fer pleja u sportu kao izuzetno važnom elementu u zdravom razvoju dece.

 Deci su, pored teniske obuke, uručeni pokloni koje je obezbedio NIS, višegodišnji generalni sponzor TSS-a u okviru svog programa „Energija sporta“ i strategije društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način NIS se aktivno uključio, kao partner Teniskog saveza, u promociji zdravog života i animiranja mladih talenata.

Akcija “Sportom protiv nasilja“održana je širom Srbije u preko 300 osnovnih škola tokom školske  2014/15 godine.  Uz korišćenje mini terena, manjih reketa i lakših loptica, deca su imala mogućnost da se upoznaju sa veštinama igranja tenisa uz opremu koja je prilagođena njihovom uzrastu. Zato i ne čudi fantastičan odziv najmlađih koji su ovu akciju prihvatili i pronašli sebe, a samim tim i dali puno opravdanje za ovu akciju dalekosežnih mogućnosti.