“SPORTOM PROTIV NASILJA” u Kragujevcu

Datum objave: 04.11.2014. // Kategorija: TSS škola tenisa
U sportu i sportskim nadmetanjima su zdravlje i zdrav duh! – parola koja je obeležila akciju „Sportom protiv nasilja“ u Osnovnoj školi „Dragiša Luković Španac“ u Kragujevcu. „Sportom protiv nasilja“, akcija NIS-a, Teniskog saveza Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta, juče je održana u srcu Šumadije i okupila oko 400 đaka. Prve teniske korake, prvi susret sa reketom i loptom i priliku da osete čari „belog sporta“  imali su mladi Kragujevčani, koji nisu krili sreću i zadovoljstvo što je ova akcija posetila i njihov grad.
Akciju „Sportom protiv nasilja“ podržao je i uz glavnog trenera ovog projekta Dragana Ilića održao prezentaciju Dejan Petrović, bivši igrač i selektor Dejvis kup selekcije Srbije, bivši trener Novaka Đokovića, sada trener pete igračice sveta i Fed kup reprezentativke Srbije Ane Ivanović. Iako rođen u Australiji u kojoj je ostvario blistavu juniorsku karijeru zatim i veoma zapaženu profesionalnu, Petrović je korenima poreklom upravo iz Kragujevca u koji je stigao pre deceniju, sa željom da rodnom gradu svojih roditelja podari tenisku Akademiju, koju je sagradio i koja sa ogromnim uspehom danas radi i školuje buduće zvezde tenisa.
 
„Veliko mi je zadovoljstvo što sam bio deo sjajne akcije „Sportom protiv nasilja“ i što je ovaj projekat koji sa velikim uspehom i sjajnom porukom koju nosi posetio i rodni grad mojih roditelja, slobodno mogu reći i moj grad Kragujevac. Dečiji osmeh, sreća, ogromno interesovanje za tenis i sport uopšte su znak da je ovo pravi put kojim treba i dalje ići. Tenis je džentlmenski sport, to je stil života, zdravog života. Kroz sport i tenis prošao sam ceo svet, video i doživeo prelepe trenutke za nezaborav, ali pre svega uvek vodio zdrav život što i jeste cilj svakog sporta. Poruka deci jeste da se bave sportom, da se takmiče, zdravo takmiče sa ciljem ne pre svega pobede, već zdravog načina i stila života, a to je osnov svakog uspeha“ – zaključio je Dejan Petrović.
 
Od početka oktobra, u akciji je učestvovalo više od 3000 đaka iz sedam gradova u Srbiji, a bićenastavljena do kraja školske godine. Program “Svetske teniske federacije”  (International Tennis Federation ITF) – MINI TENNIS, namenjen je deci školskog uzrasta, a za cilj, pored škole tenisa, ima popularizaciju sportskih vrednosti, kulture nenasilja, fer pleja u sportu kao izuzetno važnom elementu u zdravom razvoju dece.
Deci su, pored teniske obuke, uručeni pokloni koje je obezbedio NIS, višegodišnji generalni sponzor TSS-a u okviru svog programa „Energija sporta“ i strategije društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način NIS se aktivno uključio, kao partner Teniskog saveza, u promociji zdravog života i animiranja mladih talenata.
 
Akcija “Sportom protiv nasilja“ biće održana širom Srbije u preko 300 osnovnih škola tokom školske  2014/15 godine.  Uz korišćenje mini terena, manjih reketa i lakših loptica, deca su imala mogućnost da se upoznaju sa veštinama igranja tenisa uz opremu koja je prilagođena njihovom uzrastu. Zato i ne čudi fantastičan odziv najmlađih koji su ovu akciju prihvatili i pronašli sebe, a samim tim i dali puno opravdanje za ovu akciju dalekosežnih mogućnosti. 
 
Prva iskustva s početka ove akcije, koja je po karakteru edukativno- vaspitna, pokazuje da je prilaz deci osnovnog školskog uzrasta bio izuzetno uspešan, odabir prezentera pokazao se kao pun pogodak, a gradovi domaćini su u pravom trenutku i na pravi način shvatili  da se kroz ovu i slične akcije zabavnog karaktera uobliči i na pravi način pokažu vrednosti koje su potrebne najmlađima u njihovom odrastanju.
Akcija "Sportom protiv nasilja“ ovog leta održana je u Beogradu, Novom Bečeju, a sa novom školskom godinom nastavila se u Novom Pazaru, Prijepolju, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, Jagodini, Kragujevcu,slede: Užice (12.11.2014), Bujanovac (18.11.2014), Vladičin Han i Surdulica (25.11.2014)...