“SPORTOM PROTIV NASILJA” u Jagodini

Datum objave: 28.10.2014. // Kategorija: TSS škola tenisa

Dečiji osmeh i graja, pozitivan sportski duh i jasna poruka, zdravo živeti - sportom se baviti, za pobedu se boriti, u žaru borbe ostati džentlmen  - obeležili su i ovu akciju „Sportom protiv nasilja“. „Sportom protiv nasilja“, akcija NIS-a, Teniskog saveza Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta, juče je održana u Jagodini, u Osnovnoj školi „Rada Miljković“ koja je bila domaćin ove akcije, a gostovale su i podržale akciju i OŠ "Boško Đuričić", "Goran Ostojić" i "17. Oktobar". Priliku da uči prve teniske korake imalo je 300 učenika škole iz grada u kome je živeo i radio veliki srpski slikar, pesnik, književnik Đura jakšić, grada koji u neporedsnoj blizini ima četiri čuvena srednjevekovna manastira (Ravanicu, Manasiju, Kalenić i Jošanicu), grada u kome je jedno vreme boravio i stvarao i Branislav Nušić. Sada je i "beli sport" zakucao na vrata Jagodine i ušao u srca njenih mališana.

Od početka oktobra, u akciji je učestvovalo više od 2.500 đaka iz šest gradova u Srbiji, a biće nastavljena do kraja školske godine. Program “Svetske teniske federacije”  (International Tennis Federation ITF) – MINI TENNIS, namenjen je deci školskog uzrasta, a za cilj, pored škole tenisa, ima popularizaciju sportskih vrednosti, kulture nenasilja, fer pleja u sportu kao izuzetno važnom elementu u zdravom razvoju dece.

Deci su, pored teniske obuke, uručeni pokloni koje je obezbedio NIS, višegodišnji generalni sponzor TSS-a u okviru svog programa „Energija sporta“ i strategije društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način NIS se aktivno uključio, kao partner Teniskog saveza, u promociji zdravog života i animiranja mladih talenata.

Akcija “Sportom protiv nasilja“ biće održana širom Srbije u preko 300 osnovnih škola tokom školske  2014/15 godine.  Uz korišćenje mini terena, manjih reketa i lakših loptica, deca su imala mogućnost da se upoznaju sa veštinama igranja tenisa uz opremu koja je prilagođena njihovom uzrastu. Zato i ne čudi fantastičan odziv najmlađih koji su ovu akciju prihvatili i pronašli sebe, a samim tim i dali puno opravdanje za ovu akciju dalekosežnih mogućnosti.

Prva iskustva s početka ove akcije, koja je po karakteru edukativno- vaspitna, pokazuje da je prilaz deci osnovnog školskog uzrasta bio izuzetno uspešan, odabir prezentera pokazao se kao pun pogodak, a gradovi domaćini su u pravom trenutku i na pravi način shvatili  da se kroz ovu i slične akcije zabavnog karaktera uobliči i na pravi način pokažu vrednosti koje su potrebne najmlađima u njihovom odrastanju.

Akcija "Sportom protiv nasilja“ ovog leta održana je u Beogradu, Novom Bečeju, a sa novom školskom godinom nastavila se u Novom Pazaru, Prijepolju, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, Jagodini, slede: Kragujevac (4.11.2014), Užice (11.11.2014), Bujanovac (18.11.2014), Vladičin Han i Surdulica (25.11.2014).