SPORTOM PROTIV NASILJA U BUJANOVCU

Datum objave: 19.11.2014. // Kategorija: TSS škola tenisa

Đaci Osnovne škole „Branko Radičević“ u Bujanovcu, gde je održana još jedna akcija “Sportom protiv nasilja”, u organizaciji NIS-a, Teniskog saveza Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta,  imali su priliku da uživaju u čarima “belog sporta”. Tenis  koji svakodnevno gledaju putem malih TV ekrana, sada je stigao i u njihov grad i školu. Dečaci i devojčice iz Bujanovca imali su priliku da nauče osnovne pokrete u tenisu i da na trenutak uđu u svet svojih idola – Novaka Djokovića, Jelene Janković, Ane Ivanović i ostalih. Neki od njih prvi put su držali reket u ruci, ali su vrlo brzo shvatili koliko je tenis divan sport.

Akcija “Sportom protiv nasilja” još jednom je pokazala da ima puno zainteresovanih i da je malo potrebno kako bi se najmlađima pokazalo da je bavljenje sportom lep i zdrav način za zabavu. U igri i učenju  brzo je prošlo vreme, pa se već radujemo ponovnom susretu.

Od početka oktobra, u akciji je učestvovalo više od 4000 đaka iz devet gradova u Srbiji, a biće nastavljena do kraja školske godine. Program “Svetske teniske federacije”  (International Tennis Federation ITF) – MINI TENNIS, namenjen je deci školskog uzrasta, a za cilj, pored škole tenisa, ima popularizaciju sportskih vrednosti, kulture nenasilja, fer pleja u sportu kao izuzetno važnom elementu u zdravom razvoju dece.

 Deci su, pored teniske obuke, uručeni pokloni koje je obezbedio NIS, višegodišnji generalni sponzor TSS-a u okviru svog programa „Energija sporta“ i strategije društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način NIS se aktivno uključio, kao partner Teniskog saveza, u promociji zdravog života i animiranja mladih talenata.

Akcija “Sportom protiv nasilja“ biće održana širom Srbije u preko 300 osnovnih škola tokom školske  2014/15 godine.  Uz korišćenje mini terena, manjih reketa i lakših loptica, deca su imala mogućnost da se upoznaju sa veštinama igranja tenisa uz opremu koja je prilagođena njihovom uzrastu. Zato i ne čudi fantastičan odziv najmlađih koji su ovu akciju prihvatili i pronašli sebe, a samim tim i dali puno opravdanje za ovu akciju dalekosežnih mogućnosti.

Prva iskustva s početka ove akcije, koja je po karakteru edukativno- vaspitna, pokazuje da je prilaz deci osnovnog školskog uzrasta bio izuzetno uspešan, odabir prezentera pokazao se kao pun pogodak, a gradovi domaćini su u pravom trenutku i na pravi način shvatili  da se kroz ovu i slične akcije zabavnog karaktera uobliči i na pravi način pokažu vrednosti koje su potrebne najmlađima u njihovom odrastanju.

Akcija "Sportom protiv nasilja“ ovog leta održana je u Beogradu, Novom Bečeju, a sa novom školskom godinom nastavila se u Novom Pazaru, Prijepolju, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, Jagodini, Kragujevcu, Užicu, Bujanovcu, slede: Vladičin Han i Surdulica (25.11.2014), Hrtkovci (03.12.2014), Nova Pazova (11.12.2014), Zaječar (17.12.2014).