SELEKCIJA ŠPANIJE ISTORIJA U FED CUP TAKMIČENJU

Datum objave: 02.02.2016. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup

Decenijama svetska teniska velesila, Španija, koja je iznedrila brojne gren slem šampione, najbolje teniserke i tenisere sveta, ostavila je pečat u istoriji belog sporta i kada su ekipna takmičanja u pitanju. Fed kup selekcija Španije pet puta je osvajala Fed kup trofej 1991, 1993, 1994, 1995 i 1998. Do svih tih pobeda, rekorda, dubokog traga u istoriji ovog sporta i Fed kup takmičenja odveo ih je neponovljivi dvojac - Aranča Sančez Vikario, koja drži rekord sa najvećim brojem Fed Kupa pobeda – 72 (od toga 50 pobeda u singlu) i Končita Martinez, koja je danas selektor Fed kup tima Španije, a sa Arančom je postavila rekod u dublu od 18 pobeda. Ono što su Aranča i Končita pružile španskom, ali i svetskom tenisu kada je ekipno takmičenje u pitanju, zadatak je za mnoge generacije, teško da će neko moći ponoviti ono što su ove dve teniske dive zabeležile.

Prvi meč u Fed cup takmičenju selekcija Španije odigrala je 20. marta 1972. godine protiv reprezentacije Italije, meč je odigran u Johanesburgu, pobeda je pripala Italiji 1:2.  Prvu pobedu španske teniserke upisale su 1973. godine nad selekcijom Kanade 2:0.

Nastavile su da krče put iz godine u godinu, ali takmičenja su igrale i završavale u drugim kolima, uz nekoliko četvrtfinala Svetske grupe, sve do dolaska na scenu Aranče i Končite, koje su prvi veliki rezultat napravile već 1989. godine kada su Španiju odvele do finala u kome su poražene od Amerikanki 3:0, a koje su do pobede i novog trofeja odvele legendarne Kris Evert i Martina Navratilova. Prvi trofej Španija je osvojila 1991. a zatim slede zlatne godine za ovaj izuzetan tim, koje se završavaju 1998. petim trofejom. Ni u godinama koje su usledile Fed kup tim Španije nije pravio loše rezultate, samo je stala žetva trofeja. Takmičarske 2002. igrale su novo, deveto finale u svojoj istoriji, u kome su poražene od selekcije Slovačke 1:3. Deseto jubilarno finale odigrale su 2008. godine protiv selekcije Rusije gde su poražene na domaćem tlu 0:4.

Od tog finala do danas odigale su 14 susreta, zabeležile sedam pobeda i isto toliko poraza, nikada nisu otišle korak dalje ka polufinalu i finalu Svetske grupe.

U Kraljevu, februara 2016. Srbija i Španija odigraće treći međusobni duel, oba prethodna dobio je naš tim.

Iza reprezentacije Španije stoji iskustvo od 44 godine takmičenja u Fed kupu, 126 odigrana susreta, 76 pobeda i 50 poraza.

Reprezentativka koja je u nacionalnom dresu Španije odigrala najviše mečeva je Aranča Sančez Vikario 100 mečeva (72 pobeda i 28 poraza), ona je ostvarila i najviše pobeda u singlu za selekciju Španije - 50 pobeda, rekorder je po godinama učešća i takmičenja u reprezentaciji Španije – 16 godina branila boje svoje zemlje i po broju susreta koje je odigrala – 58

Najmlađa reprezentativka Španije u Fed cupu je takođe Aranča Sančez Vikario – 14 godina i 215 dana. Najstarija reprezentativka Španije u Fed cupu je Ana Maria Estalela Manso - 41 godina i 8 dana. Najduži meč u dresu Španije odigrala je Virdžinija Ruano Paskval protiv reprezentativke Belgije Els Kalens – 3 sata i 35 minuta

Najduži susret reprezentativke Španije su odigrale protiv repezentacije Belgije u četvrtfinalu Svetske grupe 2004. godine – 10 sati i 26 minut

Najduži taj brek 20 poena (11:9) odigrala je Aranča Sančez Vikario protiv francuskinje Natali Tozia

Najveći broj gemova u meču (54) odigrala je Maria Viktoria Baldovinos Ciberia  protiv  Džudi Čaloner (NZL) 6:4, 11:13, 11:9

Najveći broj gemova španske teniserke su odigrale u susretu sa selekcijom SAD (135 gemova) u polufinalu Svetske grupe (1998)

Najviše pobeda za redom (susreti) španski tim je ostvario od jula 1993 - do septembra 1996. - ukupno 15 ( savladale – Francusku, Južnu Afriku, SAD, Nemačku, Bugarsku, Japan, Argentinu, Čile, Australiju, Japan, Holandiju, Indoneziju, Veliku Britaniju)