Švedsko iskustvo presudilo u velikoj borbi

Datum objave: 15.04.2023. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Bili Džin King kup reprezentacija Srbije poklekla je u 5, poslednjem kolu takmičenja po grupama Prve Evro-afričke zone. Bolje su bile teniserke Švedske posle velike borbe - 2:1. Tako će Srbija morati da potraži put do plej-ofa za Svetsku grupu, koji se igra u novembru u sutrašnjem baraž meču protiv drugoplasirane selekcije iz A grupe, Holandije.
 
Prvo je šesnaestogodišnja Mia Ristić poražena u tri seta protiv dvadesetdvogodišnje Kasje Vilde Heneman - 6:4, 5:7, 1:6, a zatim je osamnaestogodišnja Lola Radivojević poklekla pred 74. igračicom planete, dvadesetosmogodišnjom Rebekom Peterson - 4:6, 6:3, 4:6.
 
U dublu su Olga Danilović i Katarina Kozarov slavile su pirovu pobedu protiv Džaklin Kabaj Avord i Kasje Rinaldo Person - 6:4, 6:3.
 
Prvog dana takmičenja Srbija je odmerila snage sa Bugarskom i već je posle singl mečeva stigla do pobede. Prvi duel odigrala je Mia Ristić (16) i pobedom debitovala u nacionalnom dresu seniorske reprezentacije Srbije savladavši bugarsku reprezentativku Denislavu Gluškovu - 6:2, 6:2. U drugom singlu Lola Radivojević (18) izborila je drugi bod za Srbiju pobedivši Izabelu Šinikovu 3:6, 6:3, 6:2. U dubl meču Radivojević-Kozarov izgubile su od bugarskog para Karatančeva-Topalova 6:2, 3:6, 3:6.
 
Drugog dana takmičenja Srbija je odmerila snage sa Norveškom. Ovaj meč otvorio je susret Mie Ristić i Ulrike Eikeri. Do novog trijumfa za Srbiju najmlađi član našeg tima stigla je bez izgubljenog seta - 6:4, 6:4. Usledio je meč Lole Radivojević i Melene Helgo u kome je do slavila srpska reprezentativka - 7:6, 7:5. U dublu Kozarova i Ristićeva su izgubile od para Eikeri/Helgo - 3:6, 2:6.  
 
Treći dan obeležila je maksimalna pobeda protiv Hrvatske - 3:0.  Mia Ristić, šesnaestogodišnjakinja, 412. na VTA listi, upisala je trijumf protiv 207. igračice sveta Antonie Ružić - 6:4, 6:3. Njenim stopama krenula je i dve godine starija Lola Radivojević, 269. na VTA listi, koja je bila bolja od 146. igračice planete Tare Vurt u tri seta - 6:2, 6:7, 7:5. Za kompletiranje pobede od 3:0 pobrinuo se dubl Srbije Olga Danilović-Katarina Kozarov, koji je ekspresno slavio protiv tandema Hrvatske Bagarić-Vurt - 6:4, 6:1.
 
U četvrtom kolu takmičenja po grupama Srbija je ekpresno slavila protiv Danske - 3:0. Prva je na teren izašla Mia Ristić i slavila protiv Sarafine Olivje Hansen - 6:2, 6:3, a zatim je Lola Radivojević deklasirala Rebeku Munk Mortensen 6:4, 6:0. U istom ritmu kako je završila Lola, počeo je i srpski dubl Olga Danilović-Katarina Kozarov i ekspresno završio posao protiv Sarafine Olivije Hansen i Nataše Šou - 6:0, 6:3.
 
Bili Džin King kup selekcija (ex Fed kup) Srbije od 10. do 15. aprila 2023. takmiči se u Antaliji u okviru I grupe Evro-afričke zone. Kvalifikacioni turnir u Antaliji za plasman u plej-of za plasman u kvalifikacije za popunu Svetske grupe igran je po round robin sistemu. U kvalifikacijama u Turskoj borilo se 11 reprezentacija podeljenih u dve grupe.
 
Pobednici takmičenja po grupama Švedska i Mađarska direktno su se plasirale u novembarski plej-of za plasman u Svetsku grupu, a trećeg učesnika daće sutrašnje razigravanje drugoplasiranih timova Srbije i Holandije. Hrvatska ispadaj u II Evro-afričku grupu, a saputnika čeka iz duela Egipta i Danske.