Održan žreb za kvalifikacioni meč Svetske grupe Dejvis kupa 2019 Uzbekistan – Srbija u Taškentu

Datum objave: 31.01.2019. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Fajzijev i Lajović otvaraju susret
 
Predstojeća dva dana (1. i 2. februar 2019) donose veliki teniski događaj u prestonici Uzbekistana, Dejvis kup susret Uzbekistan – Srbija u okviru kvalifikacija za plasman na finalni turnir Svetske grupe prema novom formatu takmičenja koji je na snazi od 2019. Najbolji teniseri Srbije boriće se protiv najbolje selekcije Uzbekistana u dvorani sportskog centra Saksovat na brzoj podlozi (Rebound Ace). 
Žreb za ovaj meč održan  je u četvrtak 31. januara 2019. u International Tashkent Hotelu. 
Voljom žreba na teren će u petak od 13 časova po lokalnom vremenu (09:00 po srednjeevropskom vremenu kome pripada i Srbija) kada zvanično počinje susret Uzbekistan - Srbija izaći prvi reket drugi reket domaćina Sanjar Fajzijev i prvi reket Dejvis kup tima Srbije Dušan Lajović. 
„Prvi meč igram protiv igrača sa kojim se nisam susretao, reč je o Sanjaru Fajzijevu i na žalost ne znam kako igra. Ono što ću uspeti da saznam o njegovoj igri je kroz razgovor sa našim igračima koji ga znaju i pogledaću na internetu kako igra. Mi smo u dobroj poziciji, na papiru smo favoriti, ali kao što smo već rekli to ništa ne znači. Bilo bi dobro da sutra povedemo, da krenemo pobedama jer bi nam to dosta značilo za mečeve u subotu, pogotovo što je sada drugačiji firmat takmičenja, igra se na manje dobijenih setova tako da biti veoma važno steći prednost što pre. S druge strane Filip igra meč protiv Istomina koji je skroz otvoren meč, čak mislim da je Filip u boljoj formi trenutno i da je u prednosti. Nadam se da ćemo iz petka izaći sa rezultatom 2:0 za nas i naravno ostaje da sačekamo mečeve, da se borimo i vidimo šta će biti“ – rekao je prvi reket Dejvis kup tima Srbije Dušan Lajović. 
Po završetku ovog meča na teren će izaći najbolji teniser Uzbekistana Denis Istomin i snage će odmeriti sa reprezentativcem Srbije Filipom Krajinovićem. 
„Žreb je završen, sjajno je što Lajović igra prvi meč i mislim da je favorit u tom susretu. Što se tiče mog meča, igram protiv Istomina koji je bio top 50 teniser na svetu, koji je jednom i Novaka pobedio, sjajan je igrač i igra pred domaćom publikom, tako da će mi biti veoma težak zadatak. Uslovi su prilagođeni Denisu, ali mi smo se dobro pripremili i ja se nadam da ću igrati dobro i da ću pobediti. Drugi dan donosi najpre dubl, zatim dva singla. Verujem u naš dubl, smatram da su se Viktor i Nikola dobro pripremili, Dušan i ja smo spremni za singlove i ja se stvarno i iskreno nadam da ćemo pobediti Uzbekistan“ – rekao je Filip Krajinović nakon žreba.  
 Drugog dana takmičenja (subota 2. februar) sa početkom od 13 časova po lokalnom vremenu (09:00 po srednjeevropskom vremenu kome pripada i Srbija) na teren će izaći dublovi za koji su na žrebu najavljeni sledeći timovi:Istomin, Fajzijev - Viktor Troicki, Nikola Milojević.
„Realno smo favoriti iako ne smemo da ih potcenimo. Igrali smo protiv njih pre i dobili ih 5:0, doduše to je bilo pre deset godina, ali verujem da imamo opet velike šanse da ih dobijemo. Ulazimo u meč optimistično, u dobroj smo formi, spremni smo, susret otvara Dušan protiv Fajzijeva, posle njega igra Filip, nadam se da će uspeti da uzmu dva poena već sutra i da ćemo završiti posao brzo. Drugi dan otvaramo dublom gde ćemo igrati Milojević i ja, nikada pre nismo igrali zajedno, ali trenirali smo ovih dana, još se uigravamo ali mislim da imamo šanse, daćemo sve od sebe. Nisam igrao neko vreme u reprezentaciji, ovo će biti prvi meč posle dve tri godine i radujem se povratku. Za sada je sve super, dobro treniramo i očekujemo spremni ovaj meč u Taškentu“ – rekao je Viktor Troicki. 
„Znali smo ko će igrati prvu i drugu tablu za nas, nismo bili sto posto sigurni ko će igrati za njih, odnosno ko će biti druga tabla Uzbekistana, sad znamo da je to Fajzijev. Najveća opasnost je Istomin kojeg najbolje i poznajemo. Iako smo favoriti ne smemo da se opustimo. Dobro smo trenirali ove nedelje, privikavali se na uslove, podlogu, nadmorsku visinu, vremensku razliku, sigurno ćemo dati sve od sebe. Viktor i ja smo trenirali dosta zajedno i još uvek se uigravamo, meče je meč, trening je trening, ali mislim da smo spremni. Nadam se da ćemo posle prvog dana imati rezultat 2:0 za nas i samim tim uspeti da završimo posao posle dubla. Posle Taškenta odlazim na čelendžer u Budimpeštu koji sam igrao i prošle godine posle Dejvis kupa kada sam igrao polufinale i nadam se još boljem rezultatu ove godine“ – rekao je Nikola Milojević. 
 
Nakon dubla na teren će prvi reketi oba tima Istomin i Lajović, po završetku ovog meča sledi okršaj Fajzijeva i Krajinovića. 
„Žreb je prošao kako smo i očekivali, da će prvi igrač Uzbekistana biti Istomin, a za drugog nismo znali ko će biti, u pitanju je Fajzijev protiv koga nikod od naih igrača do sada nije igrao. Imaćemo prilike danas na treningu da ga vidimo i da se najbolje moguće pripremimo za taj meč. Dobra stvar je što Dušan Lajović igra prvi i verujem da će on doneti pobedu u prvom meču. Zatim sledi zadatak koji će biti mnogo teži, a to će biti Filipov da pobedi Denisa Istomina koji je vrlo iskusan igrač i nezgodan protivnik, ali verujem da je Filip trenutno bolji igrač od njega, da igra na višem nivou i da će pobediti Istomina.  Treniralo smo jako dobro i psremili se za ovaj nama veoma važan meč i sa nestrpljenjem očekujemo početak. U dublu naš tim čine Troicki i Milojević, mislim da mogu jako dobro da se uklope, pretpostavljam da će kod njih jedan od igrača biti Istomin a drugi je nešto što mogu da zamene u poslednjem trenutku, razlika je samo što se ove godine igra novi format i što počinje se sa dublom u subotu, a posle toga slede singlovi nakon 30 minuta pauze. Svakako ja neću stavljati ni Dušana ni Filipa potencijalne singl igrače za taj dubl meč, mislim da je previše da igraju i singl i dubl i mislim da Viktor i Nikola mogu da odigraju jako dobro zajedno i dosta dobro su se uklopili na treninzima“ – zaključio je selektor Dejvis kup tima Srbije Nenad Zimonjić. 
 
Od 2019. startovao je novi sistem takmičenja u Dejvis kupu. Stari sistem koji je trajao 118 godina otišao je u  istoriju. Novi format podrazumeva kvalifikacionu rundu koja se održava u februaru i iz koje 12 selekcija (od ukupno 24 koliko će se u kvalifikacijama boriti) izbori plasman na završni turnir. Na završnom turniru koji će iznedriti novog vlasnika „salatare“ borit će se 18 reprezentacija (12 iz kvalifikacija, četiri polufinalista iz prethodne godine i dve „vajld karte“). 
Meč kvalifikacija (koji menja nekadašnje prvo kolo Svetske grupe) Dejvis kupa Svetske grupe 2019. na programu je 01.i 02. februara 2019. godine. Susret se igra u dva dana (za razliku od dosadašnjih tri dana). Prvi dan (petak) igraju se dva singl meča na dva dobijena seta, u subotu se igra najpre dubl, zatim još dva singl meča. 
 
Žreb za finalni turnir Svetske grupe Dejvis kupa 2019. na programu je 14. februara 2019. u Madridu. Na finalnom turniru (18-24. novembra 2019) takmičiće se 18 selekcija podeljenih u šest grupa po tri ekipe. Pobednici svake grupe i dve drugoplasirane ekipe sa najboljim procentom osvojenih setova, gemova i poena plasiraće se u nokaut fazu.  Na žrebu biće šest nosioca, prvi i drugi nosioci su finalisti Svetske grupe 2018. dok će se preostala četiri odrediti na osnovu nove rang liste koja će biti objavljena 4. februara 2019. Direktan plasman u finalni turnir 2019. obezbedili su polufinalisti Svetske grupe Dejvis kupa 2018: Francuska, Hrvatska, USA i Španija, kao i dve „vajld karte“ - Velika Britanija i Argentina.