Laslo hrabro korača ka top 100 najboljih na svetu

Datum objave: 16.06.2015. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Laslo Đere spada u red najtalentovanijih tenisera Srbije i jedna je od glavnih karika budućnosti našeg belog sporta. Nedavno je napunio dvadeset leta (rođen 2. juna 1995. u Senti), i postavio je sebi dva cilja za ovu 2015. godinu: da osvoji svoj prvi profesionalni turnir iz serije čelindžer i da uđe u Top 100 na ATP listi. Trenutno je na 182. mestu.

A da je na pravom putu za Lasla je potvrda stigla na čelindžer turniru u Prostejovu (nagradni fond 150.000 dolara) gde je igrao finale. 

„Prostejov mi je bio najuspešniji turnir do sada, pogotovo što sam dobio tri igrača iz prvih sto, među kojim i Slovak Kližan koji je u top 50. Osećao sam se izuzetno dobro tokom celog turnira. Ipak, u finalu me je stigao umor i, jednostavno, više nisam imao snage. Šteta, mislim da sam mogao da osvojim turnir. U ovoj 2015. godini cilj mi je prvo da uđem među 150 najboljih, ali do septembra, a onda da pokušam, do kraja godine da se spustim i do top 100 na ATP listi. Uz to, da osvojim bar jedan čelindžer“.

Uz Lasla je proveren tim koji već nekoliko godina radi sa ovim sjajnim dečkom na njegovom proboju u profi vodama.

„Sve je po starom. Trener mi je Miki Palađi, kondicioni Vladimir Zorić, kada sam kod kuće imam sparing partnere, ili pozovem nekog do kolega. Kada igram turnir onda odem par dana ranije da bih se adaptirao što pre i što bolje na uslove, okruženje, terene, a onda treniram tamo sa dobrim igračima, učesnicima takmičenja. Moj glavni menadžer je Allon Khakshouri koji obavlja odličan posao i zahvalio bi se Janku Tipsareviću koji mi pomaže svojim savetima i što uvek mogu da mu se obratim kada imam neko pitanje. Ali sve ovo ne bi funkcionisalo bez mog tate koji je glavni kordinator i pokretač svega ovoga“.

Nema sumnje da su poslednji rezultati na turnirima podigli nivo samopouzdanja, preko potrebnog teniserima za uspešnu karijeru.

„Sada sam stekao dosta samopouzdanja posle odigranog finala. Sezona je sasvim solidna do sada, imao sam neke dobre rezultate, ali što je možda jos važnije imao sam puno jakih mečeva, što mi pomaže u sazrevanju. Dobijao sam jake igrače i gubio sam od njih, ali mislim da je to jedan proces kroz koji moram da prođem“.

Laslo želi i dalje da se usavršava, napreduje. Svestan je svojih teniskih i ljudskih vrednosti, ali i slabosti. Na njima će raditi i ispravljati ih.

„Moram napredovati u mnogim stvarima, moram popraviti forhend i servis. Mentalno sam sve češće stabilan, ali želim da budem takav u svim okolnostima i svaki put. Manje oscilacije se mogu desiti svima, ali trudiću se da te oscilacije budu stvarno male i retke, ako dođe do njih“.

Pitanje za Lasla, šta ga čeka u najskorije vreme i da li očekuje poziv u Dejvis kup reprezentaciju Srbije?

„Sledeći turniri su čelindžeri, eventualno Wimbledon kvalifikacije ako slučajno upadnem. Nadam se da ću jednog dana biti pozvan i u reprezentaciju, kada dođe vreme, a do tada ću nastaviti da dajem svoj maksimum kako na turnirima tako i na treninzima“ – zaključio je mladi teniski as Srbije Laslo Đere, koji je u vreme juniorske karijere pravi teniski bum napravio u finišu 2012. odigravši finale čuvenog turnira za juniore Edi Her, a odmah nedelju dana kasnije trijumfovao na Orange Boulu - jednom  od najprestižnijih juniorskih turnira u svetu.