Konferencija za štampu NIS Fed  reprezentacija Srbije uoči odlaska na takmičenje u Budimpeštu

Datum objave: 31.01.2015. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup

Uglas: daćemo sve od sebe

Žensku tenisku reprezentaciju Srbije očekuje izuzetno težak zadatak da na turniru u Budimpešti (4 -7. februar) izbori baraž za ulazak u Svetsku B grupu Fed kupa. Selektor Tatjana Ječmenica-Jevtić bila je primorana da znatno podmladi ekipu zbog otkaza Ane Ivanović, Jelene Janković i Bojane Jovanovski, ali je pod zastavu pozvala i Vojislavu Lukić, koja je davno nastupala za Fed kup reprezentaciju, kada je Srbija igrala još u Evroafričkoj zoni.

-Radimo dobro. Pripreme su počele pre dva dana i za sada sve teče prema planu. Devojke su ovaj turnir shvatile izuzetno ozbiljno, atmosfera je fantastična, raspoložene su i u formi. Uverena sam da ćemo u Budimpešti pružiti dobre igre. Protivnice u predkvalifikacijama su selekcije domaćina Mađarske i Austrije. Grupa nije nimalo laka, posebno se to odnosi ma Mađarsku koja će uz sebe imati publiku. Ja znam da će devojke dati sve od sebe verujem u njih, takođe verujem u konačan uspeh- rekla je selektor Tatjana Ječmenica –Jevtić.

Najstarija teniserka Srbije je Vojislava Lukić. Povratnik u reprezentaciju, devojka koja je napravila pauzu u tenisu, ali se ipak vratila i sve uspešnije nastupa na turnirima sa željom da nastavi profesionalnu karijeru.

-Pre svega moram da se zahvalim selektoru što me je pozvala u Fed kup reprezentaciju. Meni to mnogo znači jer mi na neki način pruža satisfakciju za rad i napor koji ulažem da se vratim vrhunskom tenisu. Znači mi puno da znam da me nisu zaboravili i pored dugog odsustva sa teniskih terena. Naporno sam radila i nadam se da ću svojim igrama doprineti uspehu reprezentacije na ovom turniru-rekla je Vojislava Lukić.

Aleksandra Krunić je teniserka koja je u ovoj ekipi veteran. Mnogo važnih mečeva je već odigrala, koliko puta bila junak naših uspeha. Sada je u situaciji da bude predvodnik ekipe.

-Prvi put se nalazim u ovoj situaciji da sam prvi reket, ali, naravno, ne zaboravljam da je to zbog činjenice da neigraju Ana, Jelena i Bojana. Šta nas čeka? Svakako veliki ispit da se vratimo tamo gde nam je mesto, a to je u Svetskoj grupi. A da bismo to ostvarile moramo biti bolje, pre svega, od domaćina Mađarske, zatim i Austrije, a onda razmišljati o nekom polufinalu. Osnovno je da nikoga ne potcenimo, pogotovo mogu Mađarice da budu opasne ako bude igralaTimea Baboš.

Dorotea Erić je jedini pravi debitant u reprezentaciji.

-Svakako da mi predstavlja izuzetnu čast što sam pozvana u reprezentaciju . Raduje me što ću igrati zajedno sa Aleksandrom koja je sjajna teniserka, trenutno je u Top 100, a uz to je veliki borac i motivator. Naravno tu su još Vojislava i Ivana. Atmosfera u timu je dobra, radimo mnogo i sve to ukazuje da možemo do uspeha. Nadam se da ćemo biti sve zdrave, pozitivne i sigurna sam da ćemo dati sve od sebe. Idemo korak po korak, meč po meč sa velikom željom i ambicijom da Srbiju vratimo tamo gde joj je mesto.

Najmlađi član ekipe je Ivana Jorović. Najbolja juniorka na ITF listi, finalista Rolan Garosa, debitovala je u u Fed kupu Nišu. Bila je na klupi, nije tada igrala ali je osetila duh i dah koji vlada u reprezentaciji.

-Zahvaljujem se selektoru na pozivu. Velika je čast igrati za reprezentaciju Srbije. Nadam se uspehu, sigurno je das ćemo dati svoj maksimum i da ćemo opravdati poverenje.

Sve igračice se slažu da prisustvo Tatjane Ječmenice na klupi daje poseban pečat reprezentaciji. Bila je popularna Taša 60. na WTA listi i njeno neprocenjivo iskustvo za ove devojke mnogo znači. Znači im da u svakom trenutku zna kako se devojke osećaju na terenu, jer je prošla “pakao” vrhunskog profesionalca.

Mišljenje devojaka sublimirala je Aleksandra.

-Njeno iskustvo je za nas veoma bitno. Bila je među 60. najboljih na svetu, prošla kroz ono što nas tek očekuje i zato nam je njena pomoć neprocenjiva. Taj pritisak kroz koji prolazimo za vreme mečeva, na treningu i njena pomoć da svoja iskustva prenese na nas čini je idealnom za mesto selektora. Mnogi misle da znaju kako je nama na terenu. Mnogi sedeći ispred televizora mogu da se identifikuju s nama. Ali, to nije tako. Samo onaj ko je prošao sve u tenisu može da oseti kada treba i kako da reaguje za vreme meča, na treninzima, ali i van terena- rekla je Aleksandra Krunić.

Teniski savez je ovoga puta učinio poseban napor da devojke imaju sve što je potrebno na ovim pripremama. Počev od smeštaja u hotelu “Kraun Plaza” koji se nalazi u neposrednoj blizini Impuls hola, gde reprezentacija trenira, pa sve do najsitnijih detalja vezanih za trening i pripreme.

-Devojkama mnogo znači ova pažnja i briga saveza. Mnogo znači za atmosferu koja vlada u timu. Pored nas pet tu su i dva fizioterapeuta, trener Ćirić koji svojim prisustvom na treninzima i sparingovanjem bitno utiče na samo okruženje. Zato se zahvaljujem Savezu i svim ljudima koji daju svoj doprinos ovoj akciji- podvukla je selektor Fed reprezentacije Tatjana Ječmenica-Jevtić.