Karimov: “Beograd je moj drugi dom”

Datum objave: 23.01.2019. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Talentovan, vredan, hrabar i posvećen poslu koji je izabrao! Tenis je njegov životni put, a da želi da dosegne zvezde na tom putu dokazao je i kao junior kada je igrao finale Otvorenog prvenstva Australije (2016. godine). Reč je o 20-godišnjem Jurabeku Karimovu, mladoj teniskoj zvezdi koja dolazi iz Uzbekistana, narednog protivnika selekcije Srbije u Dejvis kup takmičenju. U rodnom Taškentu Jurabek sa kolegama iz reprezentacije ugostiće braću iz Srbije 01. i 02. februara 2019.
 
Zašto braću?
 
“Beograd je moj drugi dom. Treću godinu od kako treniram i veliki deo godine boravim u srpskoj prestonici gde sam član Teniske Akademije “Tipsarević” gde imam sjajne uslove za rad i napredak u mojoj daljoj karijeri. U Beogradu imam puno prijatelja, naučio sam srpski, čak i vašu muziku slušam, volim vaš narod i uvek sa zadovoljstvom idem mojoj “drugoj kući” – objašnjava Jurabek.
 
Ceo svet zna tenisku ikonu Uzbekistana Denisa Istomina, po mnogo čemu specifičnog igrača, od toga da je za svoju zemlju osvojio nekoliko medalja na Azijskim sportskim igrama, da Dejvis kup tim Uzbekistana leži na njegovim plećima već 15 godina, da je doživeo tešku saobraćajnu nesreću 2001. kada su mu lekari prognozirali da nikada neće uzeti reket u ruke, usled brojnih preloma kostiju i oštećenja organizma, ali on se nakon dve godine vratio na teren i nastavio da niže rezultate koji ga još uvek drže među 100 na svetu. Da, to je Istomin, a na sjajnom putu da nasledi zemljaka na pijedestalu najboljeg uzbekistanskog tenisera je upravo Karimov.
 
Dokazao je to mladi Jurabek 2018. u plej ofu za popunu Svetske grupe Dejvis kupa kada su gostovali Velikoj Britaniji I kada je jedini poen svojoj zemlji doneo upravo on i to na spektakularan način.
 
“Bio je to meč koji ću pamtiti dok sam živ. Dejvis kup, plej of, mi gosti favorizovanim Britancima, gubimo 1:0 i na meni je bio drugi singl. Relativno brzo sam izgubio dva seta, u trećem sam odlučio da idem na sve ili ništa, igrao iznad mojih granica i uspeo tek u taj breku da prelomim u moju korist. U nastavku meča sam dominirao i na kraju doneo poen za moju zemlju, doživeo ovacije kompletne klupe. Ceo tim je slavio samnom na terenu, zaista trenutak za nezaborav. Tada sam shvatio šta znači Dejvis kup i koliko je svima nama teniserima koji smo veliki individualci zapravo potreban jedan takav turnir da izađemo iz naše rutine i da osetimo taj kolektivni duh I svu specifičnost koju sa sobom nosi, posebno kada je u pitanju takmičenje gde braniš boje svoje zemlje” – objašnjava Jurabek.
 
Sledi meč u Taškentu protiv Srbije, kvalifikacije za plasman u finale novog formata Dejvis kupa koje će se ove godine održati u novembru u Madridu.
 
“Igramo pred domaćom publikom, imamo dobar tim, Denis je naše najjače oružje, ali neće biti lako protiv Srbije koja stiže u sjajnom sastavu. Borićemo se, u prirodi je svakog od nas da želi pobedu, zato se i takmičimo, a ko bude bolje u datom trenutku taj će ići dalje. Poznajem sve igrače Srbije, sa mnogima sam i trenirao kod Janka u Akademiji od kojeg sam puno naučio i koji mi je teniski uzor. Očekuje nas kvalitetan meč, sigurno je da će publika uživati u vrhunskim svetskim teniskim partijama” – zaključio je Karimov.
 
Jurabek ima dve osvojene titule u singlu (fjučersi u Maleziji i Belorusiji) i tri dubl titule.