ITF najavljuje istorijsko partnerstvo sa firmom Kosmos i transformaciju Dejvis kup takmičenja

Datum objave: 26.02.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Međunarodna teniska Federacija je danas objavila planove za narednih 25 godina i tri milijarde dolara vrednu saradnju sa Investment Group Kosmos koja će transformisati Dejvis kup takmičenje i generisati značajne prihode za globalni razvoj tenisa. ITF odbor jednoglasno je podržao predlog da se stvori novo veliko završno godišnje takmičenje  - finalni Svetski kup koji će krunisati prvaka Dejvis kupa. Učestvovalo bi 18 zemalja, igralo bi se tokom jedne sedmice u novembru na vrhunskoj svetskoj destinaciji, a sam događaj će biti organizovan od strane Kosmosa u saradnji sa ITF.
 Žerar Pike fudbalska zvezda Španije i FK Barselona, je osnivač i predsednik Kosmos grupe, uz podršku Hirošija Mikitania, predsednika i generalnog direktora kompanije Rakuten sa sedištem u Tokiju. Investicija od strane firme Kosmos će uključiti značajno povećanje novčanih nagrada za igrače i zemalje članice ITF-a, kao i finansiranje projekata i razvojnih programa za tenis. 
Predlog je predmet daljeg razvoja, ka uspešnom završetku i finalizaciju formalnog ugovora. 
Predsednik ITF-a Dejvid Haggerti je rekao: "Ovo je  za ITF i za tenis potpuna promena igre. Naš odbor je podržao hrabar i ambiciozan plan za budućnost Dejvis kupa, jednog od najcenjenijih i najznačajnijih događaja ovog sporta i ključni kamen temeljac u našoj ITF 2024 strategiji. Naša vizija je da stvori veliko završno finale koje će biti festival tenisa i zabave, okupiti najbolje igrače na svetu koji će predstavljati svoje zemlje i  odlučiti šampiona Dejvis kupa. Ovo novo partnerstvo ne samo da će stvoriti pravi Svetski teniski kup, već će otključati rekordne nivoe po pitanju investicija za buduće generacije tenisera i fanova širom sveta." 
Nekoliko gradova svetske klase već su izrazili interesovanje da budu domaćin novog događaja, a ITF i Kosmos će nastaviti razgovore sa ciljem da se dogovori domaćinu finala u 2019. Planovi će biti predstavljeni na godišnjoj skupštini ITF-a, koja će se održati u avgustu u Orlandu, na Floridi. Dvotrećinska većina će biti potrebna za konačno odobrenje ovog novog plana. 
"Kompanija Kosmos sa oduševljenjem gleda na ovo uzbudljivo partnerstvo sa ITF-om. Zajedno možemo podići Dejvis kup takmičenje na nove visine stavljajući na nivo „must-see“ Svetski kup tenisko finale uz učešće najboljih reprezentacija i najboljih igrača. Kosmos će uložiti 3 milijarde dolara u narednih 25 godina u tenis što će pomoći razvoju ove igre širom sveta“ – rekao je Žerer Pike. 
Prema novom planu, finale Svetskog kupa u tenisu će se igrati u sedam dana u novembru, u tradicionalnoj nedelji Dejvis kupa. Finale će se igrati po round robin formatu, a zatim u četvrtfinalu sledi nokaut faza. Svaki meč će se sastojati od dva singla i jednog dubla u tri dobinena seta. 16 selekcija članica Svetske grupe automatski će se kvalifikovati za finale, i još dve reprezentacije će biti izabrane. 
U vreme Finala Svetskog kupa biće odigran i plej of koji će obuhvatiti i osam država koje se kvalifikuju iz zona Grupa I. Pobednici plej ofa, ukupno osam će zaraditi mesto u Finalu u sledećoj godini. 
Neće biti promena u formatu takmičenja po zonama. U zoni grupe I i II, nastaviće da se igra tokom tradicionalne tri nedelje u kalendaru. Zone Grupe II i IV će nastaviti da se sastoji od jednonedeljnog round-robin događaja. Dodatni detalji će biti objavljeni u dogledno vreme.