IN MEMORIAM ALEKSANDAR KAMASI 1981-2024.

Datum objave: 25.01.2024. // Kategorija: Domaća scena
Teniski savez Srbije izražava iskreno saučešće porodici Kamasi, povodom smrti Aleksandra, fotografa i prijatelja saveza, a posebno Bili Džin Kup selekcije Srbije, čiji deo je i njegova supruga Tanja.   
 
U novembru smo se zajedno smejali, oduševljavali njegovim fotografijama Bili Džin King kup selekcije Srbije, pre nedelju dana dogovarali se oko organizacije Dejvis kup meča u Kraljevu, a sada smo zatečeni vešću da su to bili poslednji susreti, jer je otišao naš veliki prijatelj.
 
Aleksandar Kamasi iznenada je preminuo u 43. godini života. Rođen je 4. marta, 1981. godine u Novom Sadu, gde je završio srednju grafičku školu "Jovan Vukanović", smer fotograf. Već sa 20 godina počeo je da radi kao fotoreporter, a u svojoj biografiji je napisao da je sa 14 godina postao svestan da je fotografija njegov pravi interes u životu.
 
"Kako su moje prve fotografije jednog od najpoznatijih sportista tog vremena snimljene starim porodičnim fotoaparatom bile katastrofa, odlučio sam da završim srednju fotografsku školu", naveo je Kamasi na svom sajtu studiokamasi.com.
 
Sarađivao je sa mnoštvom medija u Srbiji. Od 2001. do 2008. je radio za "Građanski list", a od 2003. do 2006. za magazine "Svet" i "CKM". Pet godina je radio kao fotograf muzičkog festivala "Egzit". Od 2010. do 2012. je radio za "Blic", "24 sata", "NIN", "Auto Bild", "Blic Puls" i ostala izdanja kompanije "Ringijer aksel Springer". Od 2011. radio je kao urednik fotografije u magazinu "Nova misao" i nedeljniku "Novine novosadske".
 
Predavao je fotografiju na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima. Od 2000. do 2011. godine bio je službeni fotograf Atletskog kluba Vojvodina, a od 2000. do 2006. i službeni fotograf atletske reprezentacije Srbije. Imao je više samostalnih izložbi fotografija. Bio je urednik fotografije u dve knjige: "Sport u Vojvodini 2003" i "Sport u Vojvodini 2004".
 
Poslednjih desetak godina je živeo u Budimpešti i prvenstveno se bavio studijskom fotografijom, kao i postavljanjem teniskih terena, čime je čvrsto ostao u vezi sa nama, jer se na produktu njegovog rada igrao i Dejvis  kup i Bili Džin King kup širom Evrope. 
 
Kamasi je iza sebe ostavio suprugu Tanju i sina Davida. Potiče iz čuvene atletske porodice Kamasi. Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.
 
Slava mu.