Akcija SPORTOM PROTIV NASILJA u Užicu

Datum objave: 12.11.2014. // Kategorija: TSS škola tenisa

Osnovna škola „Nada Matić“ u Užicu ugostila je akciju „Sportom protiv nasilja“ koja je u organizaciji NIS-a, Teniskog saveza Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta do sada održana u devet gradova Srbije. Ova akcija  nastaviće se tokom cele školske 2014/15 godine sa jednim i jasnim pečatom – sport je put kojim treba ići, on je sadašnjost i budućnost naše mladosti, nasilje stop!

Prve teniske korake, prvi susret sa reketom i loptom i priliku da osete čari „belog sporta“  imali su mladi Užičani, koji nisu krili sreću i zadovoljstvo što je ova akcija posetila i njihov grad koji je smešten u centru Zlatiborskog okruga i iza sebe ima prebogatu istoriju.

Od početka oktobra, u akciji je učestvovalo više od 3500 đaka iz osam gradova u Srbiji, a biće nastavljena do kraja školske godine. Program “Svetske teniske federacije”  (International Tennis Federation ITF) – MINI TENNIS, namenjen je deci školskog uzrasta, a za cilj, pored škole tenisa, ima popularizaciju sportskih vrednosti, kulture nenasilja, fer pleja u sportu kao izuzetno važnom elementu u zdravom razvoju dece.

Deci su, pored teniske obuke, uručeni pokloni koje je obezbedio NIS, višegodišnji generalni sponzor TSS-a u okviru svog programa „Energija sporta“ i strategije društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način kompanija NIS se aktivno uključio, kao partner Teniskog saveza, u promociji zdravog života i animiranja mladih talenata.

Akcija “Sportom protiv nasilja“ održava se  širom Srbije u preko 300 osnovnih škola tokom školske  2014/15 godine.  Uz korišćenje mini terena, manjih reketa i lakših loptica, deca imaju  mogućnost da se upoznaju sa veštinama igranja tenisa uz opremu koja je prilagođena njihovom uzrastu. Zato i ne čudi fantastičan odziv najmlađih koji su ovu akciju prihvatili i pronašli sebe, a samim tim i dali puno opravdanje za ovu akciju dalekosežnih mogućnosti.

Prva iskustva s početka ove akcije, koja je po karakteru edukativno- vaspitna, pokazuje da je prilaz deci osnovnog školskog uzrasta bio izuzetno uspešan, odabir prezentera pokazao se kao pun pogodak, a gradovi domaćini su u pravom trenutku i na pravi način shvatili  da se kroz ovu i slične akcije zabavnog karaktera uobliči i na pravi način pokažu vrednosti koje su potrebne najmlađima u njihovom odrastanju.

Akcija "Sportom protiv nasilja“ ovog leta održana je u Beogradu, Novom Bečeju, a sa novom školskom godinom nastavila se u Novom Pazaru, Prijepolju, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, Jagodini, Kragujevcu, Užicu, slede: Bujanovac (18.11.2014), Vladičin Han i Surdulica (25.11.2014).