ЧЕТВРТФИНАЛЕ ДЕЈВИС КУПА 2010.

Datum objave: 11.07.2010. // Kategorija: Vesti

НЕДЕЉА 11. ЈУЛ 2010.
МЕСТО: Сплит, „Спаладијум арена“

 ХРВАТСКА – СРБИЈА 1:4

1. Меч: Иван Љубичић (Хрватска) – Новак Ђоковић (Србија) 6:7 (3:7), 4:6, 1:6
2. Меч: Марин Чилић (Хрватска) – Виктор Троицки (Србија) 6:4, 7:5, 6:2
3. Меч: Чилић/Додог (Хрватска) – Зимоњић/Типсаревић (Србија) 3:6, 2:6, 4:6
4. Меч: Марин Чилић (Хрватска) – Новак Ђоковић (Србија) 3:6, 3:6, 2:6
5. Меч: Антонио Веић (Хрватска) – Јанко Типсаревић (Србија) 2:6, 6:7(5)

ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА -


Новак Ђоковић:
- Ниједан меч у Дејвис купу може само резултатски да делује лако. На терену то није изгледало тако. Концентрацију је требало оджати до краја. Када сам повео 2:0, обојица смо енергетски пали, ја сам мало боље искористио ту шансу направи брејк који је одлучио победника. Заиста ово је један од најбољих мечева које сам одиграо у животу. Ретко који турнир може да се пореди са овим успехом. Посебну драж свему даје то што се игра за своју земљу, па тако не може да се пореди ни са чим. Са Никијем се нисам чуо, али смо добијали упутства преко селектора. Вечерас ћемо се чути сигурно. Што се напада на мог оца тиче, била је ситуација на коју нико није могао да утиче. То иде на душу људи који су све то покушали да ураде. Током три дана у хали је била атмосфера тешка за нас. Њу су користили хрватски репрезентативци, није било нимало лако. Упарво је публика могла да буде пресудна, када је Марин у трећем сету почео да се диже, али сам успео да савладам све и да останем прибран и да победим. Реално је било очекивати да после првог дана буде 1:1, а када имате Ненада Зимоњића у дублу, најбољег играча света, онда не треба да причам колико тај поен значи. Ја сам добио оба меча, али то се од мене очекивали, па сам скинуо велики терет са рамена. Четфртфинале је било до сада највећи успех Србије, а сад полуфинале, корак даље. Нисмо ни свесни колики смо резултат остварили. Чеси су тежак противник, у Србији, имамо домаћи терен што ће нам много значити. Да би се освојио Дејвис куп треба добити макар један меч на страни, а надам се да је то био овај. Ипак, дуг пут је пред нама, јер ту су и турнири, а само нам је битно да останемо здрави. Ми мењамо континенте и подлоге у седам дана, али се привикавамо на све. То нам је обавеза. Још ћемо размислити о подлози, а подршка публике верујем биће на нивоу за победу над Чешком. Бердих и Штефанек су пропустили Чиле, а Минар и Хајек су ме, руку на срце, изненадили. Чешка је сјајна репрезентација, али мислим да ми имамо чврсту и јаку репрезентацију, која је у форми и атмосфера је фантастична. Једино тако можемо да побеђујемо. Из Сплита носим сјајне успомене, а три ствари ван терена су бранцин и лигње првог дана када смо стигли  и обала која је фантастична, баш сте срећни што је имате. Сада следи одмор од две недеље у Монте Карлу, а први следећи турнир за који сам пријављен је Лос Анђелес. 

Јанко Типсаревић:
- Мислим да сјајна атмосфера у тиму помаже, али тениски квалитет је на првом месту. Други играч света у синглу, први у дублу и Виктор и ја, који смо од 20 до 50 на свету, одмах смо фаворити против већине репрезентација. Играмо одлично на свим подлогама и једноставно прави смо тим. А, та атмосфера долази из тога што су момци са којима сам у репрезентацији и моји најбољи животни пријатељи. Ми смо стално на турнирима, заједно, дружимо се, дописујемо порукама, причамо свакодневно телефоном не само о тениским, већ и о животним стварима. Такав однос доприноси додатној мотивацији. Ми би смо волели да играмо у Београду против Чешке, а друге две опције су Нови Сад и Вршац. Нема бољег од „Арене“. Предстоји јак испит за људе из Савеза, да маркетиншки испрате овај дуел са Чесима. Србија први пут игра полуфинале Дејвис купа, очекујем рекламе, билборде, да имамо атмосферу као против Аустралије. Желим да поново, као против Хјуита, изађем пред 20.000 људи који навијају за мене и да се и сам уплапшим. То је феноменално искуство.

Богдан Обрадовић:
- Прво ћу да честитам мом тиму. Јуначки су се борили. Новак је одиграо тежак меч, меч који је одлучивао. На почетку сваког сета је правио брејковима притисак Чилићу, коме ни велики притисак није помогао. Новак је показао нову димензију, не само да је одличан АТП играч, већ зна како се игра и за репрезентацију. Што се тиче Чешке, то је велики тим. Ми имамо право избора подлоге и разговараћемо и донећемо праву одлуку. Играћемо највероватније у Београду и уз изузетно навијање наше публике можемо много. Они су озбиљна екипа, али ако смо се изборили у Сплиту са хрватском публиком онда на крилима наше публике, можемо још више. Имамо Новака, Ненада, а ту су и Виктор и Јанко који се феноменално вратио на терен. Ко буде играо за Чешку видећемо, само да наши играчи буду здрави и у форми, верујемо у себе и у сваком мечу идемо на победу.