Tipsarević briljirao u Singapuru

Datum objave: 26.11.2012. // Kategorija: Vesti

SRPSKI DAVIS CUP REPREZENTATIVAC U SINGAPURU ODRŽAO SEMINAR MLADIM TRENERIMA, IGRAO TENIS SA LJUDIMA KOJI IMAJU TEŽAK HENDIKEP, OSVOJIO “SUDAR KONTINENATA”

_MG_1024x

Deveti teniser sveta, srpski as Janko Tipsarević proteklog vikenda odigrao je egzibicioni turnir u Singapuru pod nazivom “Sudar kontinenata”. Srpskom asu, koji je u Singapuru predstavljao Evropu, finalni duel zbog povrede skočnog zgloba predao je Japanac Kei Nišikori. Janko je pre finala pobedio Sema Kverija (Severna Amerika) sa 7:6, 6:2, i Huana Monaka (Južna Amerika) sa 7:5, 3:6, 10:5.

Nakon trijumfa Tipsarević je  igrao tenis sa ljudima koji, na žalost, imaju težak hendikep , vid im je potpuno izgubljen. To je grupa volontera i organizacija koja nastoji da uvrsti tenis sa slepim ljudima u Paraolimpijske igre 2020. Igraju tenis sa lopticama koje u sebi imaju zvuk.

_MG_1012x

“Ovo je bio veoma neobičan doživljaj. Zaista je neverovatno šta ovi ljudi rade, i treba da nam svima posluže kao inspiracija, ne samo u sportu već u svim segmentima života. Bila mi je velika čast da igram tenis sa ovim mladim ljudima punim optimizma i ljubavi prema ovom sportu. Stavio sam povez preko očiju i pokušao da odigram koji udarac i moram priznati da je veoma teško, bez obzira na svuk loptice. Ali oni su sjajni u tome i ostavili su na mene veoma snažan utisak, puno pozitivne energije je vladalo na terenu” – kaže Tipsarević.

Janko je tokom boravka u Singapuru  održao  seminar mladim trenerima koji u okviru organizacije GTCPA nastoje da dobiju dozvolu za rad i probiju se na ITF i ATP nivo. Predavanje je trajalo 45 minuta, gde je u prvom delu Tipsarević pričao o razvojnom putu svoje karijere i teniskom iskustvu od samih početaka, pa do svetskog teniskog vrha. Usledili su Jankovi saveti na koje bitne segmente u različitim razvojnim periodima igrača treneri treba da obrate pažnju. Na kraju su usledila mnogobrojna pitanja upućena Janku, na koje je sa strpljenjem odgovarao, nesebično deleći svoje iskustvo i savete koji će pomoći trenerima da razvijaju mlade talente i buduće svetske igrače. Ono što je zanimljivo jeste da je srpski teniser svoj boravak u Singapuru iskoristio da pomogne i mladim igračima. U saradnji sa Teniskim savezom Singapura dogovoreno je da četiri mlada teniska talenta prate Janka sve vreme tokom njegovog boravka, a tom prilikom on im je delio savete, pričao o životu na ATP turu i podučavao ih šta je sve neophodno da se dospe u vrh svetskog tenisa.

Janko_Tipsarevic_SRB_-_Filip_Prpic_SWE_085

“Predstavljati Evropu kao kontinent na jednom ovakvom takmičenju je zaista velika čast za mene i fenomenalno iskustvo. Ovih para dana u Singapuru su bili sjajni. Imao sam priliku da upoznam i sjajne mlade talentovane tenisere kojima sam ovih dana pomagao i trudio se da im prenesem svoje iskustvo i znanje. Održao sam i predavanje u okviru GTCPA budućim trenerima što mi je pričinjavalo veliko zadovoljstvo i nadam se da će im moji saveti pomoći u građenju novih tenisera i teniserki. Iako sam pre ovog turnira bio na odmoru, poslednjih par dana sam iskoristio da počnem sa laganim fitnes treninzima, jer ipak publika očekuje da vidi dobar tenis i uvek osećam odgovornost prema njima. Sezona je bila duga, uspeo sam malo da se odmorim, nekih desetak dana. U narednom periodu me očekuje egizbicioni meč u Budimpešti.  U decembru slede pripreme u Dohi, koje iskreno jedva čekam. Veoma sam ambiciozan u namerama da napredujem i daću sve od sebe da svoju igru dignem na viši nivo, na čemu ću raditi u pripremnom periodu koji me očekuje. Krajem decembra ću učestvovati zajedno sa Rafom, Noletom, Marejem, Berdihom i Fererom na tradicionalnom turniru u Abu Dabiju. Zatim se selim za Indiju, u Čenai gde počinjem novu sezonu " – zaključio je Tipsarević.