Prvi reket Srbije Nina Stojanović spremna za 2020. i novi šampionski let

Datum objave: 31.12.2019. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Koracima od sedam milja, srčano, hrabro i odlučno,  tako je koračala filmskom fabulom briljantna Nina Stojanović na svetskoj teniskoj sceni u 2019. Fed kup reprezentativka Srbije pokazala je i dokazala da vera, rad, želja i upornost uz talenat i znanje, uprkos svim preprekama koje se ispreče na putu do cilja učine da nedaće budu izbrisane, a san dosanjan. 
 
Čarobni let Stojanovićeve od 252. mesta na WTA listi do 85. pozicije i srpskog „broja 1“ ostvaren je za samo šest meseci. Početak takmičarske 2019. za Ninu je značio neizvesnost, borbu sa povredom i sanaciju iste, a sam povratak na teren bio je mesecima bez nagoveštaja. Nakon višemesečne bitke za oporavak 23- godišnja lavica iz Beograda u aprilu je stala na teren i krenula u bitku koja će joj doneti pregršt pobeda, trofeje, plasman u elitnih top 100 na planeti i start 2020. u glavnom turniru gren slem takmičenja. WTA turnir u Nirnbergu doneo je prvu odskočnu dasku jer je iz kvalifikacija stigla do četvrtfinala gde je u prvom kolu glavnog turnira savladala Amerikanku  Alison Riske koja je tada bila na 53. mestu na svetu. U julu Stojanovićeva osvaja turnir u Nemačkoj nagradnog fonda 60.000 dolara, sledi novo četvrtfinale WTA turnira, ovaj put u Jurmali gde stiže i do prvog WTA trofeja u karijeri u dubl konkurenciji, ali i do pobede u singlu na Beloruskinjom, 42. na svetu Sasnovič. Bila je i na korak od plasmana u glavni turnir gren slema u Njujorku, ali je pobeda izmakla, a Nina je taj poraz nadomestila trijufom na turniru u Kini (60.000 dolara) samo nedelju dana kasnije. Usledio je WTA turniru u Nančangu gde je savladala i čuvenu Australijanku Samantu Stostur u dva seta, 2. nosioca kineskinju Vang (55. na svetu), zaustavljena je u polufinalu od Šveđanke Peterson. Novi trofej iskovala je u Francuskoj na turniru nagradnog fonda 80.000 dolara i sezonu završila na 85. mestu WTA liste. 
Uporedo sa singlom Nina je blistala i u dublu u kome je 2018. bila na 50. mestu na svetu. U protekloj sezoni prvi reket Srbije osvojila je dve titule u dublu, WTA prvenac u Jurmali i čelendžer (60.000 +H) u Češkoj i trenutno je na 132. mestu u dublu na svetskoj listi. 
 
Kako ocenjuješ godinu iza sebe, napravila si najveće rezultate do sada u singlu, ostvarila i najbolji rang, tvoja ocena kompletne sezone? Reci nam nešto i o povredi, zasto je bila tolika pauza (šest meseci)?
„Zadovoljna sam rezultatima postignutim tokom 2019-te godine, pogotovu ako se uzme u obzir da sam sezonu započela turnirima u aprilu. Jedini plan za 2019. godinu mi je bio da odigram sezonu do kraja, bez ikakvog zdravstvenog problema. Što se uspeha tiče da li sam ga očekivala ili ne svakako jesam, jer sam još pre dve godine bila 120. u singlu i 50. u dublu, tako da je bilo pitanje vremena kada ću ostvariti jedan od ciljeva, koji imaju svi igrači, a to je proboj u najboljih 100 na svetu. Mogu samo da kažem da sam veoma ponosna što sam taj uspeh ostvarila baš ove godine“ – istakla je najbolja teniserka Srbije i dodala: 
 „U novembru 2018. sam završila sezonu i sa nestrpljenjem očekivala prve prave bazične pripreme za sezonu 2019. Nažalost nisam mogla da odradim pripremni period zbog povrede kolena, otkazala sam Australijan Open i sve turnire početkom 2019. do saniranja povrede. Bio je to dosta težak period, jer su svi počeli da igraju, počinje sezona, svima osim meni...Povreda me je odvojila četiri meseca od terena. Poseban izazov nakon toga je bio odraditi kraće pripreme u martu mesecu, ne dozvoliti povratak povrede, a ipak se spremiti koliko toliko za napornu sezonu. Na moju veliku sreću, ispalo je više od očekivanog“.
 
Tvoj recept uspeha u 2019?
„Nema nekog posebnog recepta za uspeh, poklopilo se nekoliko stvari. Pre svega dobar, planski rad, izuzetna saradnja sa mojim trenerom Andoni Vivankom, odličan rad na fizičkoj spremi. Prvi put imam oko sebe tim koji veruje u mene i moje mogućnosti, shvata moj pristup i način igre. Atmosfera u Španiji je dosta drugačija, pozitivna, stvari funkcionišu mnogo jednostavnije nego u Srbiji, nemam nikakvih problema, fokusirana sam na tenis 100% i to je ključ, uz naravno naporan, svakodnevni rad. Takođe, nakon prve WTA titule u dublu u Jurmali – Litvaniji, nisam više igrala dubl, tako da sam imala više vremena da se posvetim samo singlu. Igranje u dve konkurencije je fizički zahtevno i dubl oduzima vreme za oporavak i odmor za singl mečeve, remeti ritam singl mečeva i oduzima snagu, ali svakako obožavam da ga igram“. 
 
Koji  je trenutak iz 2019. za tebe bio najsrećniji, kada je bilo najteže, kada najlepše?
„Najteži trenutak mi je bio poraz u trećem kolu kvalifikacija na US Openu, protiv amerikanke Tejlor Taunsend. Imala sam meč u svojim rukama, set i 5:1 u taj brejku drugog seta, odservirala as za 6:1, a potom je usledila zakasnela korekcija linijskog sudije i poen je dodeljen Amerikanki. Bila sam ubeđena da 6:1 neću prokockati, jer bi pored dva servisa protivnice, imala dve meč lopte na svoj servis. Nakon korekcije sudije na 5:2,  protivnica je odservirala dva asa i nakon moje greške na 5:4 i izjednačenja  na 5:5, nije više bilo povratka.To je bio ozbiljan udarac za mene, jer sam sebe već videla u glavnom žrebu, teško sam podnela taj poraz. Ako se uzme u obzir da je Taunsend došla do četvrtog kola, glavnog turnira mečevima u tri seta, pobedivši i Simonu Halep, vrednost mog rezultata, koji nisam pretvorila u pobedu je najbolji dokaz forme u kojoj sam se nalazila. To se potvrdilo na kineskoj turneji, koja je usledila posle US Opena, gde sam odmah osvojila jedan čelendžer, bez izgubljnog seta i odigrala na visokom nivou WTA turnire u Guandžou i Nančangu, kada sam iz kvalifikacija došla do polufinala i četvrtfinala u singlu, a nakon toga osvojila i čelendžer u Francuskoj. Ostvarila sam dosta dobrih pobeda protiv sjajnih igračica, posebno mi je draga pobeda protiv gren slem šampionke Samante Stosur. Takođe mi predstavlja zadovoljstvo i letnji deo sezone gde sam osvojila čelendžer u Nemačkoj, a na VTA turnirima u Nirnbergu i Jurmali, došla do polufinala i četvrtfinala singla, iz kvalifikacija. Zanimljiva je i činjenica da sam dosta dobre pobede imala na šljaci ove godine,  iako mi nije od omiljenih podloga“ – kroz osmeh je rekla Fed kup reprezntativka Srbije. 
 
Na kojem takmičenju Nina startuje takmičarsku 2020?
„Sezonu 2020. počinjem  kvalifikacijama na WTA u Šenženu, zatim sledi WTA turnir u Hobartu i Australian Open. Igraću i singl i dubl na prvom gren slemu sezone. Pripremala sam se u Barseloni, gde mi je baza. Pored teniskog trenera Andoni Vivanka moj tim čine i fitnes trener i fizioterapeut (koji me za sada ne prate na turnirima). Prave rezultate tek očekujem, jer mi predstoji ozbiljan rad u narednih 1-1,5 godinu na dostizanju željenog i potrebnog nivoa fizičke spreme, kao i usavršavanje na još nekim elementima igre“.
 
Fed kup sledi u februaru u Luksemburgu, ponovo zonsko takmičenje koje iziskuje svakodnevne bitke, nema prostora za kiks, samo pobede donose željeni rezultat. Kako ti vidiš tim Srbije u 2020. i da li se može konačno proći to zonsko takmičenje i vratiti na nekadašnje zlatne staze?
„Što se Fed  kup takmičenja tiče, moja želja jeste da prođemo zonsko takmičenje, koje nije ni malo lako. Nisam razmišljala o timu, nisam u kontaktu sa ostalim igračicama, tako da mi nije poznato ko će još igrati u februaru. Kada je u pitanju reprezentacija, ja sam tu, potvrdila sam učešće i nadam se da ću do tada biti u formi i spremna 100 posto“.   
 
Godina 2020. je i godina Olimpijskih igrara u Tokiju, san svakog sportiste, ti si na korak od Tokija? 
„Što se tiče Olimpijskih igara, bilo bi mi i više nego zadovoljstvo da reprezentujem svoju zemlju, to je skup svih najboljih sportista širom sveta, i osećaj mora da je poseban. Nisam sigurna da je moj trenutni rang  dovoljan za učešće. Ne razmišljam previše o tome, ali svakako glavni cilj jeste da što više podignem singl rang, pa će samim tim doći i učešće na OI“ – zaključila je najbolja teniserka Srbije Nina Stojanović.