Peđa Krstin: Želim što pre na vrh

Datum objave: 07.06.2011. // Kategorija: Vesti


- Da, idem na Vimbldon i veoma sam nestrpljiv. Biću učesnik na mestu koje je za sve tenisere pojam. Zaista jedva čekam. Naravno, u prvom planu mi je da ovoga puta moja epizoda ne bude kratka. Mislim da mogu da ostvarim uspeh. Samopouzdanje imam, snagu i znanje takođe i samo je na meni da to sve pretočim u pobede. Trava? Nikada nisam igrao na takvoj podlozi, stoga sam pomalo i nestrpljiv. Sada sam bogatiji za iskustvo stečeno u Parizu. I bez obzira što je trava najbrža podloga ne strepim. Mogu čak reći da mom stilu odgovara takva podloga.
Stil i igra mladog tenisera nije baš tipična za travnate vimbldonske terene.
- Moja igra se zasniva na tempu i igri s osnovne linije. A tu sam jak. Naravno, ima još mnogo mesta za učenje i napredovanje. Želim, a i radim puno na tome, da poboljšam servis kako bih lakše i brže dolazio do poena. Smeč, volej i završni udarac, toga sam svestan, moram da unapredim značajnije. Kada ovo govorim, ne kažem da sam tu "tanak" već da te segmente svoje igre moram da unapredim. Što se tiče osnovnih udaraca i forhend i bekhend su mi podjednaki.
Vraćamo se na temu Peđinog nastupa na Vimbldonu.
- Pre Vimbldona igraću na turniru u Rohemptonu i to će biti svojevrsna priprema za London, ali i moj prvi susret sa travnatom podlogom. Jedva čekam da zaigram na travi, da vidim kako sve to izgleda, kakav je osećaj igrati na podlozi koja je potpuno različita od onih na kojima sam do sada nastupao. Mislim da će ta nedelja biti dovoljna da se dobro pripremim za centralni događaj sezone, vimbldonsko iskustvo.
Mladi teniser je trasirao svoj teniski put. Ambiciozan, pun energije i, nadasve, s obe noge na zemlji. O svom teniskom, ali i onom drugom napredovanju, mora naći ravnotežu, uskladiti zahteve koje pred njega postavlja teniska karijera, ali stovremeno ne izostaviti školovanje.
- Treniram oko pet časova dnevno, četiri sata provedem na teniskom terenu, sat odvajam za kondiciju, ostatak sloobodnog vremena rasporedim za odmor i učenje. Iz razgovora sa svojim vršnjacima saznajem da se i oni pridržavaju iste "satnice", kada je u pitanju tenis. Učenik sam srednje ekonomske škole u Novom Sadu i tu nemam problema da uskladim vreme za treninge i učenje. Ponesem knjige na put i učim, između nastupa na turnirima i treninga. Mora se tako.
Peđa Krstin ima isplanirane nastupe u periodu do US opena u Njujorku. U julu, posle Vimbldona, igraće na fjučersima u Srbiji i regionu, čeka ga nastup za reprezentaciju Srbije, a onda, to je bar želja, put preko bare i još jedan Gren slem, onaj na terenima Flešing Medoua u Njujorku.
- Možda se čini da mi je raspored prenatrpan, ali tako je kako je i to je neminovnost. Moguće je da zbog nastupa ovoga leta neću moći onoliko da treniram, koliko bih inače. Jer, usavršavanje diktira jedan način treninga, drugi je kada igram turnire. Nekada pokušavam da "treniram" u onim mečevima kada sam siguran da je protivnik slabiji i da ni u kom slučaju ne može da me ugrozi. Nažalost, takvih mečeva je sve manje.
Mladi teniser Srbije, ipak, najbolje trenira u nekoj od teniskih akademija. Nedavno se vratio iz Nice gde je proveo dve nedelje pred nastup na Rolan Garosu i prezadovoljan je uslovima u kojima se tamo radi.
- Sjajna je atmosfera, uslovi su izuzetni i zaista sam se osećao izvanredno. Tamo je sve isplanirano u detalje. Ima dosta terena, mnogo igrača, tako da su treninzi prosto nabijeni, radi se izuzetno kvalitetno i takav način treninga za kratko vreme daje rezultate. Šteta što nemam više mogućnosti da boravim na takvim mestima i da se pripremam.
Želja za usavršavanjem je evidentna, volja neograničena, mogućnosti velike. Šta mu je želja, nezavisno od igara sa reketom u ruci.
- Pa, možda da dobijem još koji santimetar na visini. Do sada sam stigao do "crte" 183, možda još dva-tri santimetra, mislim da bi to bilo idealno - završava Peđa Krstin razgovor za sajt Teniskog saveza Srbije.
Peđa je u dosadašnjem delu sezone 2011. odigrao tri polufinala juniorskih turnira G1 kategorije – Venecuela, Tajland i Filipini.