Jovana Vuković – Dvoranski šampion Srbije u konkurenciji do 16 za 2016.

Datum objave: 28.12.2015. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Jovana Vuković je, sigurno, jedna od najvećih mladih nada srpskog tenisa. Godine dokazivanja su pred njom. Ambicije su velike, baš kao i očekivanja, njena pre svega, ali i teniskih stručnjaka.

Rođena je 16.01.2000.godine u Beogradu. Sa reketom počela je da se druži već u četvrtoj godini, a prvi turnir osvojila već sa osam godina. Sada u kolekciji ima preko 100 trofeja. Sa 10 godina bila je najbolja u generaciji, osvojila Smrikva bowl. U konkurenciji do 14 godina u 2011. osvaja dva turnira prve kategorije – Palić i Novi Sad. Sezonu 2012. Jovana je odigrala sjajno, u 38 mečeva zabeležila 30 pobeda, osvojila dva međunarodna turnira u konkurenciji do 12– Ptuj i Tirgu Jiu, igrala finale u konkurecniji do 14 na Beograd Junior Openu, igrala četvrtfinale Oranž Boula. Osvojila je Letnje pojedinačno prvenstvo Srbije do 12, ekipno u konkurenciji do 14 sa TK Crvena zvezda, 4. mesto sa selekcijom Srbije do 12 godina na ekipnom Prvenstvu Evrope. Bila sam 9. na Tennis Europe 14 godina. Trenutni rang Vukoviće na ITF listi je 330, ali kad ispadnu starije devojčice biće oko 290. pozicije. Osvojila je Prvenstvo Srbije u konkurencijama do 12 i sada do 16 godina. Igrala je dva finala na ITF turnirima. Sa reprezentacijom Srbije je nastupala više puta, sa nacionalnim timom osvojila je drugo mesto u Evropi na Winter cupu u konkurenciji do 14 godina.

Izuzetan kraj sezone, osvajanje titule državnog prvaka do 16. Kakvi su utisci iz 2015, šta si sve igrala, da li si ispunila plan koji si imala na početku sezone?

 “Da. Osvajanje državnog i jeste jedan od lepših načina da se završi ova sezona, posebno kada do poslednjeg trenutka nisam ni znala da li ću igrati na ovom takmičenju. U prvom delu 2015. nisam zabelezila neke značajne rezultate na ITF turnirima, ali je drugi deo sezone bio znatno bolji. Planovi koje sam imala na početku sezone se nisu bas ispunili. Moj plan je bio da budem u 150. na ITF listi da bih mogla da igram u glavnom žrebu na Edi Heru i Oranž Boulu, ali to nisam uspela zbog lošijih rezultata na početku sezone. Igrala sam polufinale i finale ITF i osvojila državno, takođe sam i uzela svoj prvi WTA poen”.

Koji je bio najlepši trenutak u ovoj godini za tebe?

 “U ovoj godini sam igrala ITF turnire i dva fjučers turnira. Najlepši trenuci ove godine su mi bili kada sam uzela prvi bod za WTA listu, osvajanje državnog prvenstva i finale na ITF turniru”.

Kakve su ti ambicije za 2016. godinu?

„Želela bih da u 2016. uđem u sto na ITF listi da bih mogla da igram neke od gren slem turnira i američku turneju na kraju godine, da uzmem što više bodova za WTA listu i naravno da osvojim što više ITF turnira”.

 Kako su se poslednji rezultatski uspesi odrazili na tvoje samopouzdanje?

 “Posebnu dozu samopouzdanja sam imala zbog dobrih rezultata koje sam zabeležila od sredine septembra, ali mi je osvojeno državno u konkurenciji do 16 daje još veće samopouzdanje”.

 Na čemu još moraš da radiš kako bi napredovala, gde i sa kim sada radiš?

 “Moram da radim na svemu, jer uvek ima mesta za napredak”.

 Kojim turnirima startuješ 2016?.... planovi....

 “Trenutno treniram u TC Novak na terenima TSS sa trenerom Dejanom Dudićem. Prvi turnir u ovoj godini će mi biti Božićni turnir na terenima TK Crvena zvezda, gde ću odigrati ITF turnir G4, zatim idem na ITF turnir u Češku G1 kategorija. U 2016. godini planiram da učestvujem na ITF turnirima, ali ću odigrati i turnire iz fjučers serije koliko god mi se bude ukazala šansa” - zaključila je Jovana.