ANA JOVANOVIĆ: Povlačenje ili povratak

Datum objave: 30.06.2011. // Kategorija: Vesti

Ana Jovanović je devojka koja je relativno dugo u tenisu, ali je, definitivno, na sebe skrenula punu pažnju u Zagrebu, 2008. godine, kada je naša reprezentacija igrala protiv Hrvatske u plej ofu grupe B Svetske grupe Fed kupa. Zbog bolesti njene imenjakinje – Ivanović, Ana Jovanović je, iznenada dobila priliku da zaigra meč protiv Jelene Kostanić, i to, prvi tog dana. Mnogi su bili skeptici jer je nasa teniserka do tada bila nekako u drugom planu. A Ana Jovanović je zaigrala kao da je godinama član Fed reprezentacije, igrala je staloženo, strpljivo, bez treme koja se mogla očekivati. I pobedila je, donela Srbiji važan poen za konačnu pobedu, jer je Jelena Janković rutinski dobila drugi meč dana protiv Nike Ožegović. Sledečeg dana, u nedelju, Ana Ivanović se oporavila toliko da je izašla na teren, lako trijumfovala protiv Nike Ožegović i naše devojke su došle do nedostižnih 3:0 i izborile vrednu pobedu.
Anina karijera je mnogo više obećavala zbog neospornog talenta koji poseduje, ali je splet nesrećnih okolnosti, u sprezi sa sopstvenom nebrigom, ili bolje reći nesavesnim pristupom tenisu i pripremama, stigla tamo gde njen potencijal nije smeo da dozvoli. Trenutno je na prekretnici. Pitanje koje ovih dana postavlja sebi je da li da digne ruke od tenisa ili da nastavi. Odluku će doneti uskoro.
Trenutno je zadovoljna jer je u Nišu osvojila fjučers od 10.000 dolara.
-Turnir u Nišu mi je posluzio kao dobar trening, jer sam, ipak, jaka za tu kategoriju. Želela sam samo da vidim gde sam trenutno, koliko mogu i koliko moje rame može da izdrži. Naravno, zadovoljna sam i igrom i rezultatom, ali naredna dva fjučersa u Prokuplju sam otkazala. Ne znam još da li ću nastaviti, a ako nastavim, prvi sledeći turnir na kome ću igrati biće onaj na Paliću, početkom septembra.
A upravo je rame to koje je dovelo do preispitivanja o nastavku karijere. Jer, devojka rođena 28. decembra 1984. godine još može da igra.
- Gledano statistički, što se tiče mojih godina, mogu još, ali samo ako sam spremna i ako zalečim povredu ramena. Svesna sam toga da sam ja najveći krivac za povredu i, najzad, za svoju karijeru. Ja sam već jednom prestala da igram, od svoje osamnaeste pa do dvadesetprve sam napravila pauzu i tu je, zapravo, ključ mojih zdravstvenih problema. Nisam se adekvatno spremila za nastavak karijere, došlo je do problema u ramenu i to se ogleda kada igram više mečeva na nekom turniru, ili kada igram seriju turnira. Prednji mišići mog ramena su jači, zadnji slabiji i eto problema, naročito pri servisu. Čim je vreme vlažno, vlažni su tereni, loptice teške, povreda se vraća. Onda sledi pauza, a kada nema kontinuiteta u igri, nema ni dobrih rezultata.
Ani predstoji naporan rad i vežbe kako bi, ako odluči da nastavi karijeru, sanirala povredu.
- Jasno je da moram mnogo da radim, ali sada ću prvo na odmor. Idem desetak dana, a moje “zlatno” pravilo je, kada odlazim na odmor, nikada ne nosim rekete. Ne znam tačno gde ću. Postoje tri opcije, jedna je Crna Gora. Radiću samo vežbe snage, fitnes, trčanje...
I Anin savet mlađim teniserkama.
- Ne zapostavljajte rad na fizičkoj spremi. Moderan tenis je 70 odsto snage, a ostatak odlazi na tenis. Zato, osnovno pravilo u tenisu je: biti kondiciono spreman maksimalno.
Ana Jovanović je platila skupo svoje neiskustvo i nebrigu. Ali, mladost – ludost, kaže nas narod. Svima se čini da će lako, da će telo izdržati. A onda “stigne račun”...