UTR za novu šansu, za budućnost

Datum objave: 31.05.2021. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Mnoštvo noviteta po pitanju turnira i takmičenja na letnjoj teniskoj sceni Srbije. Jedan od njih je i taj da je Teniski savez Srbije potpisao ugovor sa kompanijom UTR – Universal Tennis rating sa kojom će sarađivati na dva nivoa – kroz organizaciju UTR turnira u našoj zemlji (dva muška i dva ženska), drugo svi turniri koji se igraju u Srbiji i boduju kako za našu rang listu kao i za ATP, VTA, ITF i Tennis Europe rang listu, boduju istovremeno i za UTR listu. Na ovaj način svi igrači koji igraju turnire u Srbiji dobiće i UTR rang. UTR rang je veoma važan za tenisere koji odluče da studiraju u SAD jer omogućava Univerzitetima da procene kvalitet igrača i ponude im stipendije za školovanje.
 
UTR turniri u Srbiji na programu su početkom jula, odnosno oktobra 2021. turniri se igraju se za novčane nagrade, a pravo učešća imaju igrači koji imaju određeni UTR rang. 
Tematiku UTR-a pojasniće nam Bojana Berbari, direktor marketinga ove organizacije.
“Misija Universal Tennis Ratinga je povezivanje i razvoj sporta uz inovativne događaje i globalno digitalno tržište usredsređeno na igru zasnovanu na nivou. Univerzalna platforma za teniski angažman zasnovana je na osnovu UTR rejtinga, najtačnijeg sistema rejtinga tenisa u singlu i dublu na svetu. Universal Tennis pruža alate i rešenja kako bi UTR ocena postala relevantna i vredna za igrače, trenere i organizatore u njihovim lokalnim teniskim zajednicama. Univerzalni tenis stvara mogućnosti i puteve za igrače iz celog sveta, u svim fazama života, da pronađu bolje mečeve i dožive zabavnije i fleksibilnije tenisko iskustvo. Idite na MiUTR.com da biste se prijavili, aktivirajte profil igrača i pridruži se globalnoj teniskoj zajednici” – ističe Barabara.
 
Šta je UTR ocena, kako funkcioniše i zašto je važna? 
 
“Testiran širom sveta više od jedne decenije, ocena UTR-a je osnova naše misije da osnažimo sve da uživaju u igri i podstaknemo njihovo poboljšanje. To je broj (a ne rangiranje) između 1 i 16,5 koji pruža najtačnije merilo nivoa veštine igrača. Svaki teniser sveta može besplatno da ima UTR rejting.  Algoritam ocenjivanja ima očekivani ishod za OBA igrača za svaki meč na osnovu dobijenih igara. Tri glavna faktora određuju UTR rejting igrača:  1. Razlika između UTR rejtinga konkurentskog igrača, 2. Procenat osvojenih igara u poređenju sa očekivanim ishodom, 3. Aktuelnost odigranih mečeva, sa najnovijim ponderisanim većim. Ali ima još ... UTR ocena takođe uzima u obzir format meča, konkurentnost i pouzdanost ocene protivnika.  Mnogo je blagodati dobijanja UTR rejtinga, uključujući praćenje i analizu vašeg napretka, pronalaženje lokalne igre zasnovane na nivou i širenje teniskih veza putem univerzalnog tržišta tenisa”.
 
Recite nam nešto više o turnirima UTR PRO TENNIS TOUR i dajte nam više detalja o PTT Evropa. 
 
“UTR Pro teniska turneja zvanično je započela 1. januara 2021. godine, sa trogodišnjim angažovanjem od preko 20 miliona američkih dolara da globalno podrži tenis novčanim nagradama, podrškom mesta, tehnologijom, logistikom i prilikama za takmičenje. Universal Tennis je vlasnik i organizator UTR Pro teniske turneje (PTT), odgovoran za svoja pravila i propise, Kodeks ponašanja, format turnira i srodna streaming i komercijalna prava. UTR Pro teniska turneja je započeta da bi kreirala razvojnu turneju. Sa manje događaja i znatno smanjenim novčanim nagradama, ambiciozni profesionalni igrači sve su se više mučili u potrazi za svojim snovima. Radeći sa domaćinima organizatorima i nacionalnim Federacijama, Universal Tennis pruža dodatne i besplatne mogućnosti da pomogne igračima u usponu i široj teniskoj zajednici. PTT Europe će predstaviti do 40 događaja (muškaraca i žena) na odabranim mestima širom Evrope 2021. godine. PTT turniri su već bili domaćini u Španiji, Rumuniji, Bugarskoj, a još događaja sledi u Danskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji”.
 
Kako otvoriti Universal Tennis račun i prijaviti se za turnir. 
 
“Muški igrači moraju imati UTR od najmanje 12,5 i biti izvan prvih 200 PTT plasmana. Žene moraju imati minimalni UTR od 9,7 i biti izvan prvih 200 PTT plasmana. Igrači rangirani od 1 do 200 ili izvan najboljih 2000, biće prihvaćeni samo sa “vajld kartom” koju je odobrio UTR. Pun PTT rang možete videti na MiUTR.com/ptt” – zaključila je gospođa Berbari.