“SPORTOM PROTIV NASILJA” u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji

Datum objave: 23.10.2014. // Kategorija: TSS škola tenisa

U Kraljevu (Osnovna škola "Svetozar Marković") i Vrnjačkoj Banji (Osnovna škola "Popinski borci") održana je akcija pod nazivom “Sportom protiv nasilja” koju organizuju NIS, Teniski savez Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - Jedinica za prevenciju nasilja i Ministarstvo omladine i sporta.

Program “Svetske teniske federacije”  (International Tennis Federation ITF) – MINI TENNIS, koji je namenjen deci školskog uzrasta, a za cilj, pored škole tenisa, ima popularizaciju sportskih vrednosti, kulture nenasilja, fer pleja u sportu kao izuzetno važnom elementu u zdravom razvoju dece prezentovan je kroy akciju "SPORTOM PROTIV NASILJA" u srcu Šumadije a učešće je uzelo preko 600 đaka u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji.  

U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji akciju "SPORTOM PROTIV NASILJA" podržao je i predsednik Teniskog saveza Zapadne Srbije Predrag Petronijević. 

"Manifestacije kao što je "SPORTOM PROTIV NASILJA" predstavljaju najlepše poruke za mladi naraštaj naše zemlje. Tenis je džentlmenski sport, u kome se na kraju meča ili sportski rečeno ljute borbe na terenu protivnici rukuju, čime pokazuju da poštuju jedan drugog, da i ta sportska nadmetanja puna žara, energije, vapaja za uspehom na kraju se završavaju jednim mirnim i lepim gestom, toplom porukom, a to je pružiti ruku protivniku i odati poštovanje. Deca Kraljeva i Vrnjačke Banje su danas naučila mnogo, a ovo je samo početak jedne velike i sjajne akcije, za koju ćemo nastojati da postane tradicija, jer ozarena lica dece koja su danas imala priliku da učestvuju u ovoj manifestaciji, njihovi osmesi i sreća poslala su nam jasnu poruku, nastaviti sa ovim trendom" - rekao je Petronijević. 

Deci su, pored teniske obuke, uručeni pokloni koje je obezbedio NIS, višegodišnji generalni sponzor TSS-a u okviru svog programa „Energija sporta“ i strategije društveno odgovornog poslovanja. Na ovaj način NIS se aktivno uključio, kao partner Teniskog saveza, u promociji zdravog života i animiranja mladih talenata.

Akcija “Sportom protiv nasilja“ biće održana širom Srbije u preko 300 osnovnih škola tokom školske  2014/15 godine.  Uz korišćenje mini terena, manjih reketa i lakših loptica, deca su imala mogućnost da se upoznaju sa veštinama igranja tenisa uz opremu koja je prilagođena njihovom uzrastu. Zato i ne čudi fantastičan odziv najmlađih koji su ovu akciju prihvatili i pronašli sebe, a samim tim i dali puno opravdanje za ovu akciju dalekosežnih mogućnosti. 

Prva iskustva s početka ove akcije, koja je po karakteru edukativno- vaspitna, pokazuje da je prilaz deci osnovnog školskog uzrasta bio izuzetno uspešan, odabir prezentera pokazao se kao pun pogodak, a gradovi domaćini su u pravom trenutku i na pravi način shvatili  da se kroz ovu i slične akcije zabavnog karaktera uobliči i na pravi način pokažu vrednosti koje su potrebne najmlađima u njihovom odrastanju.

Akcija "Sportom protiv nasilja“ ovog leta održana je u Beogradu, Novom Bečeju, a sa novom školskom godinom nastavila se u Novom Pazaru, Prijepolju, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, slede Jagodina (28.10.2014), Kragujevac (4.11.2014), Užice (11.11.2014), Bujanovac (18.11.2014), Vladičin Han i Surdulica (25.11.2014).