Selektor Obradović: Naš cilj u 2015. titula

Datum objave: 17.06.2015. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup

Mesec dana je ostalo do velikog Dejvis kup okršaja, do četvrtfinalnog meča Svetske grupe u kojoj će NIS selekcija Srbije snage odmeriti sa reprezentacijom Argentine kao gost u Buenos Ajresu. Duel Argentine i Srbije u Dejvis kupu igraće se na šljaci u hali Teknopolis  od 17. do 19. Jula 2015.

Mečevi bi prvog dana trebalo da počnu u 11.00 po lokalnom vremenu (15.00 po srednjeevropskom), drugog u 12.00, a trećeg u 11.00 po lokalnom vremenu.

Poslednji put Dejvis kup timovi Srbije i Argentine rekete su ukrstili u beogradskoj Areni septembra 2012. kada je pobedu ostvarila gostujuća selekcija.

Pred Dejvis kup selekcijom Srbije je veliki izazov, ali i velika želja za pobedom i revanšom. NIS Dejvis kup tim Srbije u svojim redovima ima najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, kao i naše proslavljene asove: Viktora Troickog, Janka Tipsarevića, Nenada Zimonjića, ali i mlade snage predvođene Dušanom Lajovićem i Filipom Krajinovićem.

Pred selektora Obradovića nameće se pitanje koji sastav Srbije ide na megdan Argentincima, da li će se nakon nešto malo manje od dve godine u tim vratiti i rekorder po broju pobeda i mečeva u singlu kada je učešće u Dejvis kupu u pitanju – Janko Tipsarević (47 singl mečeva odigrao, 33 pobedio), da li će tim koji je ove godine u Kraljevu (mart 2015) savladao selekciju Hrvatske 5:0 i ovaj put biti u istom sastavu?

„Ideja jeste da naših svih šest top igrača budu spremni da igraju, na kraju, kada bude vreme odluke, doneću konačnu ko će biti u timu, koji igrači će se suprotstaviti Argentincima. Prvi put u istoriji u Dejvis kup reprezentaciji Srbije imamo čak šest igrača koji su spremni i na okupu, trojica su u top sto na svetu. Imamo izuzetno jak i čvrst tim koji je vredan nove Dejvis kup titule. Moram da sačekam razvoj situacije na travnatom delu takmičenja i nakon toga ću odlučiti ko će igrati u Buenos Ajresu, ali u opciji su svih šest igrača: Novak, Viktor, Dušan, Filip, Janko, Nenad“- kaže selektor Obradović.

Neće biti ni malo lako da se samo pet dana nakon Vimbldona i sezone na travi igra težak meč u Dejvis kupu, kao gosti, na šljaci, u Argentini koja je poznata po frenetičnim navijačima, ali i izuzetno jakim i ratobornim igračima kada je Dejvis kup u pitanju. 

„Promena sa trave na šljaku, sa otvorenog u halu, kako za naše igrače tako i njihove, veliki fizički napor i velika promena. Nema više specijalista za jednu podlogu, sada svi znaju da igraju na svim podlogama. Da smo domaćini bilo bi nam lakše jer sigurno ne bi izabrali ovo što su Argentinci, čime ne vidim da su učinili uslugu svojim igračima, da je ovaj izbor prednost za njih, jer će i oni posle trave kao i mi doći na šljaku, a odmah nakon šljake i Dejvis kupa ići na beton i američku seriju turnira. Tačno je da su Argentinci sjajni navijači, ali i naš Novak je tamo obožavan kao igrač i ako Novak bude bio sa nama naš tim će biti visoko respektovan. U svakom slučaju imamo teško gostovanje, teškog protivnika, a svako četvrtfinale Dejvis kupa je otvoren i težak meč“.

Selektor Argentine Daniel Orsanic je na mukama, kada se uzme u obzir da ne može računati u ovom meču na najboljeg tenisera gaučosa Huan Martina Del Porta koji ponovo mora na operaciju zgloba desne ruke. Ipak, naš rival nije za potcenjivanje, imaju jak tim koji čine Majer (22. na ATP listi), Švarcman (65), Delboa (79), Berloko (110)...

„Orsanica pamtim ga kao igrača, reč je o sjajnom sportisti i čoveku. Iako neće moći računati na Del Potra on ima izuzetno jak tim, decenijama Argentina ima jake igrače koji dominiraju svetskim tenisom. Isto tako i mi smo veliki i sjajan tim koji ove godine ima motiv da ide na titulu, imamo respekt prema protivniku, ali želimo, hoćemo i moramo da idemo na pobedu“ – zaključio je selektor NIS Dejvis kup tima Srbije Bogdan Obradović.