Saška Gavrilovska

Datum objave: 24.06.2011. // Kategorija: Vesti

 gavrilovska

Jedna od najtalentovanijih mladih igračica  u Srbiji,  Saška Gavrilovska je, osim što je vanserijski talenat, ujedno i osoba koja je veoma zrela za svoje godine i koja svoj problem u vezi bavljenja tenisom nosi duboko u sebi ne dozvoljavajući da se to previše odrazi na njenu stabilnu ličnost. A problem je što nema materijalnih mogućnosti da zadovolji sve zahteve koje ovaj sport postavlja pred mlade igrače.

- Rodjena sam 5. januara 1995. godine i sa 6,5 godina počela sam da igram tenis u Vršcu. Uslovi su bili loši pa sam se preselila u SAD, u čuvenu Bolitijerijevu akademiju u Bradentonu, gde sam radila u grupi sa jos trinaest devojčica. Tamo sam provela godinu dana i odlučila sam da se vratim kući.

Povratak u Vršac trebalo bi da predstavlja neku vrstu prekretnice, ali Saški ne cvetaju ruže.

- Vratila sam se u Vršac u četrnaestoj godini jer sam želela da igram turnire u Evropi, da se merim sa vršnjacima. Na žalost, u Vršcu nemam optimalnih uslova za rad, ne u smislu termina, toga ima, ali nemam kontinuiran rad sa sparing partnerima. Zapravo, veoma ih je malo, pa se moj rad svodi na sat – dva igranja i to kada nađem odgovarajućeg sparing partnera. Jasno da takav rad ne može da donese uspeh koji očekujem i koji, svesna sam toga, mogu da postignem.

Saška je trenutno na fjučersu u Nišu gde je stigla do polufinala.

- Teniski savez Srbije mi je omogučio da nedelju dana pred turnir u Nišu treniram u Zvezdi i moram reći da je to jedna sasvim druga dimenzija treninga i rada. Tu imam sve uslove, razne sparing partnere, više rada, ma, sve je bolje. Moja je želja da promenim sredinu jer smatram da će mi to omogučiti da napredujem mnogo brže nego do sada. Sanjam o normalnim uslovima za rad, jer samo u tom slučaju mogu da napredujem onako kako želim i mogu.

A mlada teniserka je imala dosta uspeha.

- Bila sam na početku sezone 2011. na 49. mestu ITF liste najboljih juniorki sveta, sada sam “skliznula” i na 121. sam poziciji, ali ne zato što sam slabije igrala i što nemam rezultate, već zato što nisam, zbog nedostatka materijalnih sredstava, mogla da putujem na turnire van Srbije. 

Ove godine Saška je imala dva polufinala juniorski ITF turnira, sada je već rangirana igračica i sigurno je da će, posle uspeha u Nišu već imati bodove za napredak na WTA listi.

- Tek za dve nedelje će izaći lista, tako da ne znam još gde sam. U svakom slučaju, čekaju me turniri u Prokuplju gde branim četvrtfinale od prošle godine. Imam samopouzdanja, a to sam dokazala i pre dva dana u meču sa Slovakinjom Karimom Morgosovom u 2. kolu. Igrale smo četiri sata. Pobedila sam, ali sam posle meča skoro dva sata imala grčeve.

Mlada teniserka radi pod vođstvom svog oca, a za sparing partnere više želi momke.

- Oni mi više odgovaraju jer duže drže loptu u igri. Devojke su nestrpljivije, igraju agresivno i greše. Meni više odgovara duga razmena udaraca. Tako najbolje vežbam i trening mi je daleko bolji – zaključila je razgovor za sajt TS Srbije Saška Gavrilovska.