Na Zvezdi kroz UTR do novih zvezda

Datum objave: 11.10.2022. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Tenis je uvek u akciji, uvek živ i aktuelan. Kovanje novih zvezda je neprestano, nepresušno, isto kao i borba na terenu koja je nemilosrdna, koji gradi poene koji boje kompletnu karijeru igrača. Svaki turnir ima svoj značaj, svaki novi donosi nadogradnju i utiranje puta ka željenom cilju koji je uvek jedan, osvajanje trofeja, naslova šampiona i što bolji plasman na rang listama. Jedno od takvih takmičenja koje ima višestruku važnost akterima na terenu obeležiće ovu nedelju u Beogradu na terenima TK Crvena zvezda. 
Kovanje novih zvezda na Zvezdi teći će kroz međunarodni turnir za seniorke i seniore - UTR turnir i podršku Data Driven Laba, sa nagradnim fondom 50.000$ za obe konkurencije od 10. do 16. oktobra 2022. i okupiće 40 teniserki i tenisera. Od 2021. na svetskoj sceni pojavio se UTR (Universal Tennis rating) format turnira koji se boduju za sve rang liste (ATP, VTA, ITF i Tennis Europe) pored UTR rang liste. UTR rang je veoma važan za tenisere koji odluče da studiraju u SAD jer omogućava Univerzitetima da procene kvalitet igrača i ponude im stipendije za školovanje, ali koji donosi i novčane nagrade učesnicima. 
Najtrofejniji teniski klub u Srbiji, Crvena zvezda prepoznala je značaj ovog takmičenja.
“Zadovoljstvo nam je što će ova nedelja koja je pred nama biti ispunjena celodnevnim mečevima visokog kvaliteta i što okuplja mladost, energiju, takmičare koji se bore za svoje mesto na svetskoj teniskoj mapi koju čine ATP i WTA liste i takmičenja. Zvezda je uvek bila rasadnik talenata, fabrika asova, sada na ovom našem putu imamo veliku pomoć Data Driven Laba i zahvaljujući tome takmičare možemo pratiti od samih početaka do profi nivoa. UTR je uvodno takmičenje za velike profesionalne i čine ga igrači ranga od 200 do 1000 na ATP i WTA listama, izuzetno je značajno za igrače koji se probijaju na profi sceni i u pregovorima smo da na terenima Zvezde u 2023. imam dva ovakva turnira“ – objašnjava direktor TK Crvena zvezda Slobodan Vojinović.  
Turnir se igra po grupnom sistemu, 5 grupa po 4 tenisera. Najbolji iz svake grupe će biti polufinalisti i ući u borbu za titulu i pobednički ček. 
“Pravo učešća na UTR turnirima koji se organizuju kako širom sveta tako i u Srbiji imaju igrači koji poseduju UTR rejting, što je najtačniji sistem rejtinga tenisa u singlu na svetu i pruža najtačnije merilo nivoa veštine igrača i svaki igrač može da ima besplatno ovaj rejting. Srbija je jedna od rodonačelnica ovog takmičenja u Evropi jer je među prvima organizovala ove turnire na samim počecima ove sada globalne priče koja okuplja na hiljade teniserki i tenisera sa svih strana meridijana. UTR Pro teniska turneja zvanično je započela 1. januara 2021. godine, sa trogodišnjim angažovanjem od preko 20 miliona američkih dolara da globalno podrži tenis novčanim nagradama, podrškom mesta, tehnologijom, logistikom i prilikama za takmičenje” – objašnjava Bojana Berbari, direktor marketinga UTR organizacije. 
 
Tenis je profesija širokog spektra, obuhvata i profesionalce na najvišem mogućem nivou takmičenja, ali i juniore, koledž igrače, mlade trenere, takmičare u izuzetno jakim ligama koje su uvek aktuelne i popularne. Na njihovom putu potrebna im je velika podrška uz neporestani rad i žar za pobedom. 
“U avgustu ove godine stekli smo pouzdanog partnera Data-Driven Lab. Za DDL, naše partnerstvo nije ograničeno na obično brendiranje. To je suštinski element politike društvene odgovornosti koju kompanija kontinuirano sprovodi. Za DDL, sport odražava odlučnost, izdržljivost, žrtvu i težnju ka pobedi. Njihov doprinos razvoju srpskog sporta i našeg kluba stvara nove mogućnosti i širi vidike za buduće pobednike svetskih takmičenja. Naša saradnja nam je omogućila da ulažemo više truda i resursa u naše igrače i njihovo učešće na međunarodnim turnirima i trening kampovima i u postepeno unapređenje klupske infrastrukture. Ovo poslednje nam omogućava da budemo domaćini međunarodnih događaja na međunarodnim klupskim turnirima poput ovog. Imamo velike planove za predstojeću sezonu. Zajedno sa Data-Driven Lab-om pokrenuli smo besplatnu jesenju školu za početnike i potpisali ugovore sa nekoliko polaznika, pripremajući klub za zimski period i trenažni proces” – zaključio je Vojinović.