Lajović: „Možda je ovo jedan od poslednjih mečeva koje ćemo igrati kod kuće“

Datum objave: 11.09.2018. // Kategorija: FED cup i DAVIS cup
Vođa „mladih lavova“ srpskog tenisa. Funkciju prvog reketa reprezentacije Srbije 56. teniser sveta Dušan Lajović  će nositi peti put u njegovoj karijeri, prvi put u Kraljevu. Meč plej ofa, borba za opstanak u Svetskoj grupi, sudar sa selekcijom Indije. Pred Srbijom je isti zadatak kao i 2014, isti protivnik, samo je naša Dejvis kup selekcija sada domaćin. U novu bitku sa Indijcima, treću u novom milenijumu, ići će as Srbije koji je čast naše zemlje branio i odbranio i pre četiri godine u Bangaloru.
 
Lajović je za Dejvis kup ekipu imao je vatreno krštenje u Nišu protiv Švedske februara 2012. kada je u petom meču savladao Filipa Prpića.  Srbiju je predstavljao i u finalu Dejvis kup takmičenja 2013. u beogradskoj Areni u singl mečevima protiv Stepaneka i Berdiha. Meč u Novom Sadu (prvo kolo Svetske grupe 2014. Srbija - Švajcarska) Lajoviću donosi ulogu prvog reketa Srbije u ovom susretu, važan poen Srbiji 2014. doneo je za opstanak u Svetskoj grupi u susretu sa Indijom. U rodnom Beogradu, na stadionu Tašmajdan jula 2016. kao prvi reket tima Srbije borio se za pobedu naše zemlje nad jednom od najvećih teniskih sila u istoriji, selekcije Velike Britanije koja je vlasnik deset Dejvis kup trofeja. Srbiju je predvodio i u polufinalu Svetske grupe Dejvis kupa 2017. protiv Francuske u Lilu, u meču protiv selekcije SAD (najtrofejniji tim u istoriji Dejvis kupa, vlasnici 32 titule) u Nišu ove godine. Dušan je od debitantskog meča do sada odigrao 15 mečeva u Dejvis kupu i zabeležio osam pobeda. Vreme je za novi sjaj u nacionalnom dresu.
 
„Jedva čekam da meč počne, uželeo sam se reprezentacije i svega što ona nosi sa sobom, od timskog duha, zajedničkih trenutaka sa timom, svega onoga čega nema kada smo sami na našim individualnim takmičenjima. Jeste da se viđamo i družimo i na ATP turnirima, ali nije to isto, reprezentacija je nešto posebno i neprocenjivo. Drago mi je što sam zdrav i spreman da se ponovo takmičim za Srbiju i drago mi je da smo domaćini. Možda je ovo jedan od poslednjih mečeva koje ćemo igrati kod kuće, jer je došlo do promene Dejvis kupa nakon 118 godina osnivanja ovog takmičenja. Neće više biti velike mogućnosti da se igra kod kuće, jer samo mečevi u februaru će donositi domaćinstvo ili gostovanje, opet i to ako budete u grupi tih reprezentacija koje igraju februarski meč. Velika promena sledi, samim tim meč u Kraljevu koji ćemo igrati protiv Indije je jedan od istorijskih“ – kaže 56. teniser sveta Lajović.
 
Dušan će biti najbolje rangirani teniser susreta Srbija – Indija i prvi reket Srbije.
 
„Za svaki meč, protiv bilo koga da se igra treba se spremiti podjednako, a to znači sto posto, jer nikad se ne zna, rang i znači i ne znači puno. Rad, red, disciplina, vera i posvećenost zadatku donosi željeni rezultat, to je ono čime se ja vodim uvek, tako će biti i ovaj put. Nadam se da će publika doći i podržati nas na putu do pobede na Indijom, da ćemo svi zajedno uživati u sjajnim mečevima koje tenis i Dejvis kup donosi i uvek iznova čini fantastičnim. Tim Indije nije za potcenivanje, iako su slabije rangirani od nas, oni isto tako kao i mi u svaki meč za nacionalni tim ulaze sa istim žarom i željom za pobedom. Sve ovo obećava i najavljuje divan sportski vikend u Kraljevu, koji će verujem biti popločan pobedom Srbije“.
 
 Najbolji rang, 56. mesto na svetu Lajović zabeležio je juna 2018. godine, sada je ponovo na istoj poziciji. U tekućoj sezoni osvojio je čelendžer Gvadalupe (85.000 dolara), iz kvalifikacija stigao je do četvrtfinala Mastersa u Madridu gde je savladao Francuza Gaskea, 6. tenisera sveta Argentinca Del Potra i u tesnom meču izgubio od Južnoafrikanca Andersona. Igrao je polufinale ATP turnira u Lionu (561.345 evra), odigrao treće kolo gren slema u Njujorku gde je odigrao još jedan sjajan, težak meč sa Iznerom, u kome su kao i u svim njihovim prethodnim mečevima odlučile nijanse.
 
„Zadovoljan sam proteklim delom sezone. Nakon Dejvis kupa odlazim na kinesku turneju gde je u planu da odigram Šenžen, Peking i Šangaj. Uvek idem sa najvećim ciljevima, pružam maksimum, pa šta život donese. Verujem da veliki mečevi i rezultati tek predstoje, na tome radim i tome sam posvećen i samo neka je zdravlja, sve će drugo biti i doći“ – zaključio je Lajović.
 
Dušan Lajović je teniser koji svojim radom, posvećenosti tenisu, ozbiljnošću, znanjem i teniskim umećem zaslužuje plasman u vrh svetskog tenisa. Ovaj skromni momak ima svoju viziju uspeha i verujemo da će do zacrtanog cilja stići.