Janko Tipsarević u fokusu povratka u takmičarski pogon

Datum objave: 05.12.2014. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Srpski Dejvis kup reprezentativac u trenažnoj fazi posle godinu i tri meseca odsustvovanja sa terena


Srpska, ali i svetska teniska javnost sa velikim nestrpljenjem isčekuje povratak proslavljenog teniskog asa Srbije Janka Tipsarevića koji već 13 meseci odsustvuje sa terena na najvećim svetskim teniskim poprištima na kojima je briljirao godinama i predstavljao kako sebe tako i Srbiju u najlepšem svetlu. Janko je bio ne samo bio član top deset igrača planete, osvajao ATP trofeje, pružao istorijske partije na gren slem takmičenjima, već je odigrao i 57 mečeva u Dejvis kupu.
Razlog izostanka Tipsarevića sa ATP scene je podmukla povreda pete koja Janka muči još od januara 2013. godine, a koja je kulminirala u oktobru 2013. od kada je naš reprezentativac van takmičarskog stroja. Višemesečne terapije kojima je Janko bio podvrgnut nisu donele nikakve rezultate, pa su usledile dve operacije tumora na peti koje su izvedene u Nemačko...Janko se konstantno borio sa svim što ga je snašlo, i čvrsto verovao u izlečenje, kao što i sada vredno radi, ali pod konstatnom terapijom i veruje u povratak na ATP i Dejvis kup scenu.

„Prvo sam se suočio sa povredom planetarne fascije. Bio sam podvrgnut najrazličitijim tretmanima, od ubijanja belih krvnih zrnaca, preko zračenja, do koktela injekcija koje sam dobijao u stopalo. Pomoć sam potražio kod vrhunskih svetskih lekara i svaki put dobijao različite dijagnoze i tretmane lečenja koji nisu pokazivali zadovoljavajuću efikasnost. Prolazio sam kroz agoniju i agresivne terapije, sve dok se nije pojavio tumor koji je na srecu bio benigni i u junu sam ga operisao u Nemačkoj. Oporavak je bio brz, međutim, pojava novog tumora na drugom mestu iznova nas je deprimirala. Usledila je još jedna operacija, posle koje više nisam mogao da hodam bez štaka. Od maja meseca , pa sve do novembra nisam mogao da se oslanjam na nogu, pa  ni da samostalno hodam. Termin mog povratka na teren postao je potpuno neizvestan, a za jednog profesionalnog sportistu ne postoji gora kazna. Ipak, nisam zapao u očaj i nemoć, već me je sve  to samo nadgradilo i kao sportistu i kao osobu“ – kaže jedan od najvećih heroja naše teniske istorije.

Tipsarević je nedavno počeo sa laganim treninzima i time započeo proces povratka u takmičarski pogon.
„Sada je već mnogo bolje. Počeo sam i da treniram, naravno, ne punom snagom, ali i ovo je veliki napredak. U Srbiji sam krenuo sa kretnim vežbama, i vraćanjem u kondiciju. Tenis sam počeo samo iz mesta da igram, jos uvek je rano za trčanje punom snagom, ali i to će ubrzo doći. Trenutno sam u Nemačkoj na kontrolama, i dodatnim terapijama. Uskoro planiram pripreme u Dohi sa svojim timom. Na pripremama će mi se pridružiti moja porodica, to će biti prvo Emilijno duže odsustvovanje od kuće. Nezahvalno je govoriti o konkretnim planovima što se tiće učešća na turnirima, ali se iskreno nadam da ću se u januaru 2015. vratiti na turnire. Jedva čekam povratak na teren i radujem se pripremama za narendu sezonu koje uskoro slede“ – zaključio je Tipsarević.