Ivana Jorović kreće u profi pohode!

Datum objave: 26.09.2014. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Ivana Jorović - ona što postavi sebi za cilj, to i ostvari. Na početku godine postavila je sebi zadatak da se domogne prvog mesta na juniorskoj listi najboljih mladih igračica planete. Uspela je, a uz to nastupala je za reprezentaciju Srbije do 18 godina i osvojila zlato na ekipnom prvenstvu Evrope. Igrala je u junu i finale juniorskog gren slema, na terenima Roland Garosa.

Kao najperspektivnika mlada teniserka sveta uzela je učešće na olimpijskim igrama mladih u Kini. Imala je tu čast da na ceremoniji otvaranja nosi srpsku zastavu. Na žalost, u Kini se povredila, usledila je jednomesečna pauza koja je iskorišćena za lečenje i rehabilitaciju. Mesec dana bez reketa i treninga učinili su svoje. Tek nedavno Ivana se vratila optimalnim treninzima pripremajući se za nastup u kvalifikacijama na WTA turniru u Luksemburgu. Ivanin prvi WTA turnir u karijeri.

"Da, ovo mi je prvi WTA turnir, ali ne ulazim bez iskustva u takmičenjima u seniorskoj konkurenciji. Igrala sam na fjučersima, 25. i 50.000 dolara (nagradni fond) turnirima, osvojila četiri titule iz fjučers serije. Svakako da ima razlike između juniorskog i seniorskog tenisa, ali sam se veoma brzo prilagodila. U juniorskoj konkurenciji igračice nemaju tu energiju i borbenost, lako se i brzo predaju".

A Ivanu baš krasi osobina da igra do krajnjih granica i nikada se ne predaje.

"To sam ja. Dajem u svakom meču sve od sebe. Nikada protivnicama ne dajem lake poene, pobedu. Zato me ovaj profi tenis ni jednog momenta nije iznenadio, niti sam bila u podređenom položaju, bar ne mentalno".

Ambicije Ivane Jorović, najperspektivnije mlade teniserke ne samo na ovim našim prostorima, potpuno su okrenute profi tenisu.

"Završila sam s juniorsom karijerom. Ostvarila sam zacrtano, da budem prva i sada ću se potpuno posvetiti igrama na seniorskim turnirima. Naravno, u početku će akcenat biti dat onima s nagradnim fondom od 25.000 i 50.000 dolara".

Ivana je sebi ponovo postavila visoke standarde. Želi da u 2015. godini stigne u Top 100.

"Bila sam 493. Na WTA listi, a sada sam pala na 512. poziciju jer sam, zbog povrede, pauzirala. Naravno da će mi mnogo lakše biti kada u maju sledeće godine postanem punoletna, jer onda više nemam ograničenje da igram 16 turnira u godini. Zato i mislim da mogu do najboljih 100 do kraja sledeće godine".    

O Ivani i njenom teniskom usavršavanju brine sjajan tim mladih i ambicioznih ljudi. Treneri su Marko Đoković (nije Novakov brat) i Vuk Tapušković, za kondiciju se brine Dario Novak, fizioterapeut je Aleksandar Bulatović, a listu zaključuje psiholog Tijana Ćirković. A mama Ana je tu da se nađe u svim ostalim životnim situacijama. Pratila je Ivanu skoro svuda, ali…

"Ne, sada me mama više ne prati u toj meri kao ranije. Stigne ponegde na neko moje finale. Nedostaje mi, svakako…" - zaključila je Ivana.