Delegacija TSS na poziv Ministarstva prosvete prisustvovala javom saslušanju u Parlamentu Srbije

Datum objave: 19.11.2015. // Kategorija: Domaća scena

Ministarstvo provete, nauke i tehnološkog razvoja - Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije već godinu i po dana sarađuje sa Teniskim savezom Srbije na projektu „Sportom protiv nasilja“ koji se održava i primenjuje u Osnovnim školama širom Srbije. Zajedničkim snagama i radom kako sa Ministarstvom prosvete tako i kompanijom NIS, tim TSS-a je obišao 40 gradova Srbije, program nastavlja da živi i svake nedelje je u poseti novom gradu u našoj zemlji.

Sjajna saradnja Ministarstva provete, nauke i tehnoloskog razvoja - Grupe za zastitu od nasilja i diskriminacije i Teniskog saveza Srbije, potvrđena je i pozivom Ministarstva i  Incest trauma centra Beograd delegaciji TSS koja je nosilac projekta „Sportom protiv nasilja“ (glavni trener tennis 10’s programa u Srbiji Dragan Ilić i PR TSS Neda Miletić) da prisustvuju istorijskom javnom saslušanju u Parlamentu Srbije na kome je predstavljen Nacrt prve Strategije u obrazovanju za sprečavanje seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji.

Javno saslušanje u Parlamentu Srbije  organizvoano je 18. novembra 2015. koji  je ove godine od strane Saveta Evrope, Strazbur, proglašen za Evropski dan protiv seksualnog nasilja nad decom i sada se prvi put obeležava. Specijalni gost ovog događaja bio je Šveđanin Patrik Sjöberg, bivši  svetski rekordera u skoku u vis koji je preživeo seksualno nasilje u detinjstvu od strane svog trenera; 2011. godine je napisao autobiograju pod nazivom “Det du inte sag / Ono što niste videli”. U periodu 1985-1992, Patrik Sjöberg je nosilac svetskog rekorda u skoku u vis (2.42 cm) i svetskog rekorda u dvorani (2.41 cm), kao i evropski rekorder. Ima tri olimpijske medalje i do danas je jedini skakač u vis koji je osvojio medalje na više od dveju olimpijskih igara. Patrik danas ima 50 godina i njegov svetski rekord iz 1987. godine je četvrti najbolji skok u istoriji ovog sporta.