Bljesak Stojanovićeve u Mumbaiu

Datum objave: 20.12.2014. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)

Mlada i veoma perspektivna teniserka Srbije, 18-godišnja Nina Stojanović briljirala je na turniru nagradnog fonda 25.000 dolara koji je danas završen u Mumbaiu. Nina je ovaj turnir startovala iz kvalifikacija, a završila ga je osvajanjem duple krune, i singl i dubl. 

Stojanovićeva je juče osvojila trofej u dublu u paru sa Grkinjom Papamichail, u finalu su savladale prve nosioce, japanski parInoue - Miyamura 7:6, 6:2.. 

U finalu singla, prvom finalu ovog ranga za Ninu, naša Fed kup reprezentativka je snage odmerila sa predstavnicom Rusije Natelom Dzalamidze. Do trofeja Stojanovićeva je stigla rezultatom 3:6, 6:1, 6:4. 

Uspeh Nine je izuzetan, posebno kad se uzme u obzir da je ceo turnir odigrala povređena. 

“Ovo je moj najveći uspeh i rezultat do sada. Iako povređena, verovala sam da mogu, da je ovo moj turnir i do samog kraja nisam odustajala od cilja koji sam sebi postavila po dolasku u Mimbai” – u jednom dahu izgovorila nam je u telefonskom razogovoru Nina odmah nakon podizanja šampionskog pehara.

Do trofeja u singlu Stojanovićeva je stigla iz kvalifikacija, odigrala je sedam mečeva i zabeležila isto toliko pobeda. Na putu do šampionskog trona savladala je  i drugog nosioca Sofiu Sapatavu (koja je u septembru bila 186. na WTA listi) 6:0, 7:6, u polufinalu Nina je spasila tri meč lopte i pobednom nad predstavnicom Francuske Chloe Paquet 6:3, 5:7, 7:6(2) se plasirala u prvo finale turnira ovog ranga u njenoj mladoj karijeri koja ide uzlaznom putanjom.

„Što te ne ubije to te ojača, tako je i kod mene. Prošla godina, 2013. je bila veoma teška za mene, zbog povrede koju sam imala i koja me udaljila sa terena, a povratak se činio veoma težak. Znala sam da mogu i da imam snage za povratak. Fokusirala sam se na svaki turnir posebno, dajući sto posto svojih mogućnosti u svakom trenutku, rezultat je sada tu, srećna sam i smatram da je ovo samo moj početak, da pravi rezultati tek predstoje“.

San svakog sportiste je da baveći se sportom koji je izabrao za životnu profesiju, jednog dana dođe u priliku da predstavlja svoju zemlju i nosi grb reprezentacije. Taj moment u karijeri pamte zauvek, a mnogima je doneo i potpuni preokret, dao im krila da polete ka visinama. Šansu da obuče nacionalni dres u najjačoj ženskoj teniskoj selekciji dobila je i mlada Nina Stojanović u februaru 2014, a upravo je taj moment u njenoj profi karijeri, koja je u povoju, značio veliki korak napred.

Rođena je 30.07.1996. godine u Beogradu. Tenis je počela da igra sa šest godina. Od 12 godine član je reprezentativnih selekcija Srbije. U sezoni 2011. osvojila je titulu državnog prvaka do 18 godina i iste godine počela je i takmičenje u svetskoj ITF konkurenciji . Najbolji rang na svetskoj juniorskoj listi u konkurenciji do 18 godina imala je pre godinu dana kada je stigla do 17. pozicije. U poslednjih pola godine Stojanovićeva se bazirala na profi turnire, ali krila dobija učešćem u Fed kup meču Kanada – Srbija februara 2014. u kome je odigrala dubl meč i zabeležila pobedu u njenom debiju za nacionalni Fed kup tim.

“Taj meč je za mene značio mnogo, prekretnicu, dobila sam novu energiju i podstrek za novu stranicu u mojoj karijeri. Otišla sam na moje turnire srećna i motivisana, u tom nadahnuću odigrala sam celu 2014. i uspela da osvojim osam dubl titula, odigrala pet finala singla, od toga osvojila tri.  Ostajem u Indiji još jednu nedelju gde ću odigrati još jedan turnir, zatim sledi povratak kući, u Beograd gde ću praznike i titule proslaviti sa mojim najbližima” – zaključila je sjajna Nina Stojanović koja je i za Srbiju u 2014. osvojila zlato na Evropskom ekipnom prvenstvu.