TSS pokreće “Švajcarac”

Datum objave: 28.04.2021. // Kategorija: Domaća scena
U novoj sezoni Teniski savez Srbije će promovisati novi kalendar takmičenja sa  novim kategorijama turnira, povratkom profesionalnih turnira za ATP i VTA poene, zatim turnira za UTR rang kao i novu vrstu turnira za igrače koji počinju da se takmiče a koje smo nazvali „Švajcarac“.
U 2020 godini, u trenutku kada se zbog COVID 19 pandemije nisu igrali međunarodni turniri, Teniski savez Srbije je lansirao TSS TOUR za seniore i seniorke kao i svim konkurencijama od 12 do 18 godina.
“TSS Tour takmičenja su se pokazala odlično, bila su veoma značajna kako za junior, tako I profesionalne tenisere koji su kao I svi mi bili “vezanih ruku”. Svi smo bili u okvirima naše zemlje, bez mogućnosti odlaska na turnire po svetu, što je I danas veliki problem iako su se turniri vratili na svetsku tenisku scenu. Iz tog razloga je odlučeno da se i 2021. igra TSS TOUR koji će u tekućoj sezoni biti kombinacija domaćih turnira i međunarodnih turnira koji se boduju za svetske rang liste” – objašnjava sportski direktor TSS Aleksandar Bolić.
U 2021. uvode se turniri koji su nazvani SUPER 4  i biće deo TSS TOUR 2021.Cilj je da se se u svakom od regionalnih saveza organizuje po jedan, ali da se i podigne do maksimuma nivo organizacije ovih turnira.
“Kod seniora i seniorki TSS TOUR će se sastojati od čtiri turnira sa novčanim fondom nagrada, te pet muških turnira koji se boduju za ATP listu i tri ženska koji se boduju za VTA listu. Za TSS TOUR će se bodovati i prvenstvo Srbije za senior. Na kraju TSS Tour-a biće organizovani završni Mastersi” – ističe Bolić.
U juniorskim konkurencijama sistem će biti isti i sastojaće se od četiri SUPER turnira i međunarodnih turnira koji se igraju za svetske juniorske rang liste kao i letnja prvenstva Srbije.
“I na kraju ove serije turnira biće odigran Masters za sve konkurencije. Cilj nam je da podignemo nivo organizacije turnira iz Super kategorije kao i državnih prvenstava tako da će organizaciju dobiti oni klubovi koji ponude najbolje uslove za organizaciju turnira. Organizatori profesionalnih turnira u 2021. biće TK Player Zone Tennis Academy iz Beograda, dva turnira u Novom Sadu organizovaće TK Meridijana, po jedan turnir TK Zlatibor Springs i Teniska akademija Todorović iz Pirota”.
Za devojke organizatori su i ove godine TK Topličanin Prokuplje (dva turnira) i TK AS NS iz Vrnjačke Banje.
Teniski savez Srbije pokreće i jedan novitet kada je organizacija turnira u pitanju i nazvan je „Švajcarac“. 
 
“Ova vrsta turnira zamišljena je kao uvodni nivo za igrače koji tek počinju da se takmiče ili imaju manje iskustva igranja na turnirima. Ovaj sistem je sličan sistemu koji se primenjuje u šahu pa smo i preuzeli ime tog sistema takmičenja. Zamišljeno je da se igračima omogući da u dva dana odigraju četiri meča, bez obzira na rezultat. Svaki meč se igra za poene pa tako i igrači koji izgube prva tri meča imaju šanse da u poslednjem kolu osvoje poene. Na ovaj način želimo da pružimo igračima što više mečeva, da ne budu obeshrabreni porazima u prvom kolu i napuštanjem turnira, da igraju sa igračima istog ranga i da uspeju da odigraju što više mečeva u toku sezone” – kaže Bolić. 
Sa novitetima tu nije kraj. TSS je potpisao je ugovor sa kompanijom UTR – Universal Tennis rating. UTR rang je veoma važan za tenisere koji odluče da studiraju u SAD jer omogućava Univerzitetima da procene kvalitet igrača i ponude im stipendije za školovanje.
“Saradnja sa UTR odvijaće se na dva nivoa. Prvi nivo je da se svi turniri koji se igraju u Srbiji i boduju kako za našu rang listu kao i za ATP, VTA, ITF i Tennis Europe rang listu boduju istovremeno i za UTR listu. Na ovaj način svi igrači koji igraju turnire u Srbiji dobiće i UTR rang. Drugi nivo je organizacija dva muška i dva ženska turnira iz UTR kalendara. Termini ovih turnira su početak jula, odnosno oktobra ove godine. Ovi turniri se igraju se za novčane nagrade, a pravo učešća imaju igrači koji imaju određeni UTR rang”. 
Leto i jesen 2021. obilovaće teniskim bitkama širom naše zemlje, od najmlađih kategorija, do profesionalnih. “Beli sport” diše punim plućima i sportski se bori za bolje sutra u doba pandemije virusa korona. Teniski savez Srbije radi na projektu da se sa što većeg broja turnira koji se igraju u Srbiji obezbedi Live stream.
“U planu je da se u ovoj sezoni radi Live stream sa svih turnira koji su iz Super serije, međunarodnih turnira kao i državnih prvenstava, a zatim i sa ostalih turnira. Očekujemo da će prvi „prenosi“ sa naših turnira krenuti već od maja 2021” – zaključio je sportski direktor TSS Aleksandar Bolić.