TOKIO 2020 - Olimpijske i Paraolimpijske igre odložene za 2021. godinu

Datum objave: 24.03.2020. // Kategorija: Međunarodna scena (ATP, WTA, juniori)
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, premijer Japana Abe Šinzo i Organizacioni odbor #Tokyo2020 doneli su odluku da XXXII Letnje Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju moraju biti odložene zbog globalne epidemije korona virusa. Igre neće biti održane u 2020. godini, ali moraju biti organizovane najkasnije do leta 2021. godine. Ova odluka je donesena kako bi se očuvalo zdravlje sportista, svih koji su uključeni u organizaciju i kompletne međunarodne zajednice.
Olimpijske igre su trebale da počne 24. jula 2020, a teniski olimpijski turnir trebalo je  da se održi od 25. jula - 2. avgusta, paraolimpijski teniski turnir od 25. avgusta - 5. septembra, ali sada će se održati "najkasnije do leta 2021".  Odluka je doneta u utorak ujutro nakon konferencijskog razgovora između predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha i premijera Japana Abe Šinzo. 
U ponedeljak, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreisus je rekao da se COVID-19 pandemija ubrzava. Postoji više od 375.000 slučajeva obolelih sada zabeleženih širom sveta i u gotovo svakoj zemlji, a njihov broj raste iz sata u sat. U sadašnjim okolnostima, i na osnovu informacija dobijenih od strane SZO danas, predsednik MOK i premijer Japana su zaključili da su da Olimpijske igre u Tokiju moraju da se pomere na datum izvan 2020. godine, ali ne kasnije od leta 2021, da se zaštiti zdravlje sportista, svih uključenih u organizaciju Olimpijskih igrama i međunarodne zajednice. ITF u potpunosti podržava odluku o odlaganju OI, koje će se i dalje orgaanizovati pod imenom Tokio 2020. uprkos promeni termina na sledeću godinu.
 
Predsednik ITF-a Dejvid Hagerti, rekao je: "Zdravstvena situacija globalno nastavlja da se razvija vanrednim tempom i suočeni smo sa neviđenom situacijom koja nas poziva na odgovorno liderstvo i donošenje odluka. Dok ovo je gorko razočarenje za sve one koji su se pripremali i trenirali, sve smo shvatili da je zaštita ljudskih života, zdravlja i bezbednosti, na prvom mestu. ITF podržava ovu odluku i nastaviće da u potpunosti sarađuje sa MOK-a i IO MOK i ide napred u 2021. Nadamo se da ćemo kada bude bezbedno za sve videti sve sportiste, volontere i navijače, da će doći i učestvovati i dati sve od sebe na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama - Tokio 2020".