TAMARA ČUROVIĆ, DEVOJKA KOJA NAJVIŠE VOLI TENISKI ŠAH-MAT (POBEDU)

Datum objave: 27.07.2011. // Kategorija: Vesti

 

 tamara_c3

Da se radi o vanserijskom talentu govori podatak da je mlada Beograđanka bila najmlađa teniserka koja je uspela da udje u Top 500 na WTA listi najboljih profesionalnih teniserki sveta (12. jul 2010). Na žalost, povreda, koja ju je odvojila od teniskih terena sredinom 2010, i koja je potrajala skoro sedam meseci prekinula je ovu izuzetno talentovanu mladu Srpkinju da napravi još bolje rezultate. Po povratku na teren Tamara je osvojila fjučers u Turskoj u singlu, odigrala i jedno polufinale, dok je u dublu nanizala tri titule.

 

- Imala sam 7 meseci pauze zbog povrede. Cilj je bio samo da ne ispadnem sa WTA liste, a juniroski rang nisam ni pokušavala da odbranim, a bila sam 11. na svetu sa 15 godina. Nisam očekivala da će povratak biti tako težak. Za turnire u Turskoj spremala sam se sa trenerom Igorom Tomaševićem. Trenutno sam sa reprezentacijom na Letnjem ekipnom evropskom prvenstvu u Češkoj, a uporedo razmišljam sa kim ću da nastavim sezonu, kada je trenerski deo u pitanju. Pre godinu dana imala sam rang 500. na WTA listi i biću iskrena imala sam velika očekivanja, a ove godine sam naučila lekciju, sebi ne stvaram pritisak rang liste jer sam svesna da se sve može srušiti za tren usled povrede i slično. Jedino mi je želja da budem zdrava i da što više napredujem u igri, a time ću napredovati srazmerno i u rangu, jer narednih 11 meseci ne branim ništa od poena. Što se turnira tiče, imam pravo da odigram još pet turnira do svog rođendana, jer imam limit turnira zbog godina i ne mogu unapred da planiram iste – objašnjava mlada srpska nada.

Tamaru su stručnjaci već na samom početku proglasili za tenisko „čudo od deteta“. Rezultati su samo išli u prilog toj konstataciji. Sa 11 godina pokazivala je sve odlike prave teniske zvezde, ali ne po ponašanju, već po igri i rezultatima. Njena uzlazna linija bila je impresivna. Igrajući u konkurenciji do četrnaest godina na turnirima u Evropi igrala je pet finala, osvojila četiri trofeja, iako je igrala sa znatno starijim „koleginicama“. Sa 14 godina imala je tri ITF trofeja i to u konkurenciji igracica koje su imale i po 18 godina.
Najbolji renking na juniorskoj ITF listi zabelezila je 17. maja 2010. godine kada se našla na 11. poziciji najboljih svetskih teniserki. Veoma rano, krenula je u profi vode. Visoka, plavokosa, naočita devojka ubitačnog forhenda, obečavajuće je startovala. U prošloj godini zabeležila je tri fjučers polufinala i jedno finale (Doboj), a igrala je i u polufinalu u Montpellieru (Francuska) od 25.000 dolara.
Zabeležila je i sjajne rezultate na prvenstvima Evrope, nastupajući za reprezentaciju Srbije.