Tamara najzad bez straha

Datum objave: 10.01.2013. // Kategorija: Vesti

TOMIC_TAMARA_01

Tamara Tomić, reprezentativka Srbije, članica one sjajne generacije četrnaestogodišnjakinja koja je osvojila svetsku titulu zajedno sa Ivanom Jolović i Nikolinom Jović, u svom razvoju zaustavljena je, privremeno, zbog teže povrede. Na turneji po SAD iskočio je pršljen, povreda bolna i, što je najgore, nikad se sa sigurnošću ne može prognozirati da li će se takva povreda izlečiti, samo zalečiti, ili da stepen oštećenja pršljena neće izazvati prevremeni oproštaj od karijere.

    - Bila sam duboko nesrećna jer su bolovi bili tako intenzivni da niti jednog trenutka nisam mogla normalno ni da se krećem, a da ne govorim o treniranju i igranju, - priseća se tih januarskih dana 2012. godine Tamara. - Usledilo je lečenje, pa rehabilitacija...Srećom, sve se završilo povoljno. Zahvalna sam neizmerno doktoru Zdenku Milinkoviću koji me je izlečio i vratio me tenisu.

    Ali, lečenje, odnosno dugo odsustvo s terena ostavilo je traga. Tamara je, negde u martu, počela ponovo sa treninzima, ubrzo nastupala i na turnirima, ali pauza je učinila svoje.

    - Na treninge i mečeve odlazila sam sa takvim strahom da, praktično, nisam mogla da se koncentrišem na svoju igru. Strah od povrede bio je tako jak. Ne zna se kada mi je bilo strašnije, kada igram na tvrdoj podlozi, jer sam se u Americi, upravo na takvoj podlozi i povredila, ili na zemljanim terenima kada je bio prisutan strah da ću proklizati i da će se povreda vratiti.

    Taj osećaj pratio je Tamaru kroz ceo prvi deo godine. Ipak, samopouzdanje se ubrzo vratilo, strah od povrede bio sve slabiji, pa je od sredine 2012. godine poboljšala svoju igru do te mere da je skoro postala ona stara Tamara...

    - Kako je vreme odmicalo postajala sam sve sigurnija, vratila igru i samopouzdanje. Naravno, stigli su i prvi uspesi u 2012. godini. Igrala sam finale u Podgorici, polufinale u Mariboru, četvrtfinale u Varšavi... Cilj mi je bio da bar malo poena osvojim, toliko da mi ne propadne cela godina. I uspela sam.

    A onda je usledila hrabra i pametna odluka. Tamara je rešila da već u septembru završi s nastupima po turnirima i krene sa pripremama za narednu sezonu.

    - Kako nisam imala bazične pripreme, zapravo, nisam imala nikakve pripreme za 2012. godinu, odlučila sam da se dobro i kompletno pripremim za narednu sezonu. Dakle, već od septembra 2012. godine krenula sam polako, ali studiozno na se pripremam za ovu 2013. godinu.

    Tamari je zimsko državno prvenstvo prvi turnir od septembra.

    - Želela sam maksimalno da se spremim i fizički i tehnički. Trenirala sam naporno, a želja mi je da prvih šest meseci igram ITF turnire i dobijem dovoljno bodova da uđem u kvalifikacije za gren slem turnire, pod tim podrazumevam nastupe na Roland Garosu i u Vimbldonu. U drugoj polovini sezone igraću manje na ITF turnirima, a oprobaću se na fjučersima od 10.000 dolara. Trenutno, igram na zimskom prvenstvu Srbije i nadam se najboljem – rekla je Tamara.