Srbija ponovo protiv Slovačke

Datum objave: 06.06.2012. // Kategorija: Vesti

Održan žreb Fed kupa za 2013. u Parizu

JANKOVIC-KUZNETSOVA_18

U Muzeju francuske teniske Federacije koji je smešten upravo u teniskom kompleksu gde se igra drugi gren slem sezone – Otvoreno prvenstvo Francuske održan je danas žreb za Fed kup takmičenje 2013. godine.

Finalisti iz 2012. godine su automatski bili dva prva nosioca za 2013. Svetske grupe A, dok su preostala dva nosioca  zasnovani u skladu sa ITF Fed kup  rangiranjem od 23. aprila 2012.

Svetska grupa – nosioci za 2013. su: (1) Češka Republika, (2) Srbija, (3) Italija, (4) Rusija.  Svaki od nosioca je žrebom dobio protivnika, a mogući protivnici su bili: Australija, Japan, Slovačka i SAD.

U prvom kolu Svetske grupe A za 2013. koje će biti održano 09. i 10. februara, voljom žreba Srbija će se sastati sa selekcijom Slovačke. Meč će biti održan u Srbiji. U poslednjih pet godina, Srbija i Slovačka Fed kup reprezentacija su se čak tri puta sastajale, u Košicama 2007, Beogradu 2010. i Bratislavi 2011. godine.

Svetska grupa A prvo kolo 2013.

Republika Češka v Australia

Italija v SAD

Rusija v Japan

Srbija v Republika Slovačka

 

Selektor Fed kup tima Srbije Dejan Vraneš:

„Opet Slovačka! Izgleda da nam je suđeno da konstantno nailazimo na ovaj tim koji izuzetno poznajemo, u poslednjih pet godina igrali smo tri puta, mečevi su bili zaista antologijski. Poslednji smo odigrali aprila 2011. u Bratislavi koji je bio jedan od najtežih i najzubudljivijih mečeva koje smo imali u istoriji. Setimo se samo dubla, meča koji je odlučivao pobednika tog susreta i ekipu koja je u ovoj sezoni igrala među osam najboljih na svetu. Bili smo na rubu poraza, ali smo na kraju posle više od četiri sata igre dobili taj meč i otišli u istoriju, u Svetsku grupu A i sezonu u kojoj smo evo izborili i finale, takođe prvi put u istoriji. Ima puno vremena do meča sa Slovakinjama, ispred nas je sada pre svega finale Fed kupa za 2012. u kome ćemo gostovati selekciji Češke, koja brani trofej. Naše misli i snage su usmere ka tom meču, a posle toga ćemo se spremati za Slovačku. Sjajno je to što ćemo posle dve godine pauze biti domaćin i što ćemo izuzetno jak tim Slovačke dočekati u našoj Srbiji, verujem kao šampioni sveta“ – rekao je Vraneš.

Izjava Ane Ivanović:

„  Slovačku poznajemo jako dobro, iz mečeva koje smo protiv ove reprezentacije imali tokom poslednjih godina. Mislim da smo igrali protiv njih više od bilo koje nacije. One su veoma jaka ekipa, posebno sa Cibulkovom koja je u ovom trenutku u izuzetnoj formi i Danijelom koja je veoma iskusna treniserka. Žreb nije lak i ovo je definitivno jedan od najtežih mečeva“ – rekla je Ivanovićeva.

Izjava Jelene Janković:

“Šta reći, ponovo Slovačka… Iskreno mogao je žreb biti i malo zanimljiviji, jer konstantno se ukrštamo sa istom reprezentacijom, Slovačkom, protiv koje smo u poslednjih pola decenije imali tri izuzetno teška meča. Težak protivnik, Hantuhova i Cibulkova koje za svoju zemlju uvek igraju sa posebnim nadahnućem i protiv kojih je uvek zagarantovan težak dvoboj. Dobra stvar je to što igramo kod kuće. O Slovačkoj ćemo razmišljati svakako najviše posle finala Fed kupa koje igramo 3. i 4. novembra ove godine u Pragu, meču koji mi je od 46 koje sam do sada odigrala u reprezentaciji najvažniji i u njega ću ući spremnija nego ikada. Sada su naše misli usmerene samo ka Češkoj i trofeju Fed kupa. Želja svih nas je da u 2013. uđemo kao svetske šampionke” – rekla je Jankovićeva.

Izjava Bojane Jovanovski:

“Sjajna prilika da posle nekoliko uzastopnih mečeva u gostima, odigramo jedan pred našim navijačima. Mislim da smo dobro prošle na žrebu jer smo na prvom mestu izbegle dugačko putovanje koje nekada ume da bude važan faktor u mečevima FED kupa. Sa Slovakinjama smo se već sastajale. One su izuzetan tim koji ćemo moći da pobedimo jedino ukoliko budemo maksimalno spremne i pružimo sto odsto svojih mogućnosti. Pre prvog kola naredne sezone, nas u novembru čeka finale u Češkoj i sve misli vezane za FED kup su ipak usmerene na taj meč i borbu za trofej. Sa druge strane, činjenica da  prvo kolo u 2013. igramo kod kuće, daje nam dodatni motiv da  u februaru pružimo priliku našim navijačima da nas pozdrave kao branioce trofeja. Daćemo sve od tebe da tako i bude” - rekla je Jovanovski.